Diş etleri, ağız ve diş sağlığında oldukça ciddi bir öneme sahiptir. Ağız gün boyunca aktif kalır, bu nedenle diş eti şişmesi belirtileri hızla fark edilir, ancak bunların nasıl tedavi edileceği konusunda diş hekiminin yönlendirmesi önemlidir. Diş etlerinde belli bölgelerde şişliğin ortaya çıkmasının arkasında birçok neden olabilir. Bunlar içinde vitamin eksikliği, yüksek ateş, diş eti iltihabı yer alıyor. Tedavi sürecinin etkili olabilmesi adına ilk aşama, nedeninin anlaşılmasıdır. 

Dişlerimizi fırçaladığımızda, genellikle dişleri temiz tutmaya odaklanırız, ancak sağlıklı kalmak için diş etleri de bir o kadar önemlidir. Diş etleri, ağzı ve ardından vücudu enfeksiyondan korumaya yardımcı olur. Diş eti şişmesi belirtileri diş eti sorunlarının bir işareti olabilir ve göz ardı edilmemelidir. İleri düzeyde ağız diş sağlığı problemleri yaşamamak adına, diş etinde şişme ve benzeri problemler yaşandığında, diş hekimi kontrolü gereklidir.

Diş Eti Şişmesi Nedir?

Şişmiş diş etleri, diş etlerinin yumuşak dokusundaki fazla sıvıdan kaynaklanır ve buna kızarıklık, ağrı, yaralar, ülserler ve kanama eşlik edebilir. Enflamasyona veya enfeksiyona yol açan zayıf ağız hijyeni, şişmiş diş etlerinin en yaygın nedenidir. Semptomlar sabit veya değişken olabilir ve yediğinizde veya içtiğinizde kötüleşebilir. Diş eti ağrısı varsa, şiddeti hafif ila şiddetli arasında değişen, keskin, donuk, yanmalı veya saplantılı gibi bir ağrı olarak tanımlanabilir. Sebebe bağlı olarak, şişmiş diş etleri sadece küçük bir diş eti bölgesinde (yara veya ülser) veya diş etlerinde (diş eti iltihabı ve periodontitis) bulunabilir. Diğer koşullar, diş eti bölgesi boyunca şişmeye neden olabilir. Diş eti iltihabı ve diğer iltihaplı durumlar, diş etlerinin şişmesinin en yaygın nedenleri arasındadır.

İskorbüt ve demir eksikliği anemisine neden olan C vitamini eksikliği gibi vitamin eksiklikleri, hem ağzı hem de diş etlerini etkileyen semptomlarla ilişkilendirilebilir. İnsan immün yetmezlik virüsü / edinilmiş immün yetmezlik sendromu (HIV / AIDS) veya Behçet sendromu gibi nadir görülen bağışıklık sistemi bozuklukları da ağızda ve diş etlerinde semptomlara neden olabilir. Deri ve yumuşak doku veya kemik enfeksiyonları, diş etlerinin şişmesinin diğer nedenleridir.

Diş eti şişliğinin süresi ve seyri nedene göre değişir. Enflamasyonun neden olduğu semptomlar genellikle aniden ortaya çıkar. Diğer durumlarda, altta yatan vitamin eksikliklerinden veya kronik sorunlardan kaynaklanan şişmiş diş etleri yavaş gelişir ve devam eder veya kötüleşir.

Yüksek ateş, şiddetli ağrı, yutma veya nefes almada zorluk gibi ciddi belirtiler için derhal tıbbi yardım alın. Şişmiş diş etleri için tedavi görüyorsanız, ancak hafif semptomlar geri döner veya devam ederse derhal tıbbi yardım almanız önemlidir.

Diş Eti Şişmesi Neden Olur?

Diş eti şişmesinin yalnızca birkaç önemli nedeni vardır, ancak hepsi dikkate değerdir. Bazen belirli bir olay kolayca şişliğe atfedilir veya belki bir sabah aniden fark edilir. Diş eti şişmesinin çevresel nedenleri arasında aşağıdakiler yer alır:

  • Travma: Ağızda önemli bir darbe, diş eti şişmesi semptomlarına ve kanamaya neden olabilir.
  • Diyet: Zayıf bir diyet ve yetersiz beslenme şişmiş diş etlerine neden olabilir. İskorbüt ciddi bir C vitamini eksikliğinden kaynaklanır.
  • Oral ürünler: Diş etlerinin şişmesi ağızdan alınanların bir ürünü olabilir. Örneğin, tam oturmayan takma dişler, diş macunu/gargara reaksiyonları ve bazı tıbbi yan etkiler.
  • Hormonal: Hormonal değişikliklerden diş etlerine artan kan akışı, onların şişmesine neden olabilir. Bu durum genellikle hamilelik sırasında ortaya çıkar.
  • Ağız hijyeni: Fırçalama, diş ipi kullanma ve profesyonel temizlik yoluyla ağzınıza dikkat etmemek şişmeye neden olabilir.

Ayrıca enflamasyon, aşağıdakilerden dolayı diş eti şişmesine neden olabilir:

  • Enfeksiyonlar: Diş etlerindeki bakteriyel enfeksiyonlar ve ülserler sıklıkla şişmeye neden olur. En yaygın inflamatuar enfeksiyon diş eti iltihabıdır.
  • Otoimmün: Otoimmün bozukluklar, vücudun çeşitli şekillerde işlev bozukluğuna neden olur. Diş etlerinde şişlik, ağız kuruluğuna bağlı durumlardan kaynaklanabilir.
  • Diş eti iltihabı: Gingivitis, dişleri çevreleyen diş etlerinin iltihaplanmasıdır. Dişlerinizde oluşan plak veya tartardan kaynaklanır. Plak, gıda parçacıkları, mukus ve bakteriler tarafından yapılan yapışkan bir yapışkan tabakadır. Bir süre sonra plak sertleşerek tartar (veya diş taşı) olur. Dişlerin alt kısımlarında oluşan plak ve tartar diş etlerinin tahriş olmasına ve enfeksiyon kapmasına neden olur.
  • Aft: Aftlar ağızda, genellikle yanakların iç kısmında, dudaklarda ve dilde küçük, grimsi beyaz yaralardır. Aftların neden olduğunu kimse gerçekten bilmiyor, ancak kalıtsal ve vitamin eksikliklerine ve alerjilere karşı hassas oldukları malum ve diş eti şişmesine neden olabilir. 

Önümüzdeki birkaç gün içinde semptomları fark ederseniz sebebi bunlardan biri veya birkaçı olabilir. Bu durumda hemen bir hekime görünün. 

Diş eti şişmesi belirtileri nelerdir?

Dişlerinizi fırçaladıktan, diş ipi kullandıktan veya gevrek veya sert bir şeyler yedikten sonra genellikle diş eti şişmesi fark edebilirsiniz. Diş etleriniz kırmızı, iltihaplı, şiş ve hassas olabilir. Sık sık ağız kokusu, ağız yaraları ve diş eti çekilmesi de diş eti şişmesinin belirtileridir. Bu belirtiler sık ​​sık görülüyorsa, bir süredir devam ediyorsa veya işler kötüye gidiyorsa diş hekiminizle görüşmelisiniz. Daha büyük bir şeyin devam ettiğinin bir işareti olabilir. Diş eti şişmesi yaşıyorsanız, muhtemelen şunları da yaşarsınız:

  • Kırmızı diş etleri
  • Ağız kokusu
  • Ağızda kötü tat
  • Diş eti kanaması
  • Dokunulduğunda hassas olan diş etleri

Diş eti şişmesi tedavi yöntemleri nelerdir?

İyi ağız bakımı ve rutin diş hekimi ziyaretlerinize ayak uydurmak, diş eti şişmesini önlemenin en iyi yoludur. Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalamalı ve diş ipi kullanmalısınız. Bunu her yemekten sonra yapmak daha da iyidir. Bu dikkat, diş eti sorunlarına yol açan plak oluşumunu önlemeye yardımcı olacaktır. Evde yapılan mükemmel ağız bakımıyla bile plak sertleşebilir ve tartara dönüşebilir. Bu nedenle düzenli diş hijyeni randevuları ve kontrolleri şarttır.

Şişmiş diş etleri elbette hoş değildir. Çoğu zaman, kendi başınıza halledebileceğiniz bir şeydir. Şişmiş diş etlerinize neyin sebep olduğunu anladığınızda, onu tedavi etmeye başlayabilirsiniz. İyileşmeyen kronik bir sorunsa, diş hekiminizle bu konuyu konuştuğunuzdan emin olun.

Profesyonel diş temizliği, evde bakımı, plağı gidermeyi ve diş eti şişmesini azaltmayı/önlemeyi destekleyecektir. Diş eti şişmesi için tedavi seçeneklerini değerlendirirken diş hekiminiz en iyi kaynağınızdır. Tipik bakım yeterli değilse, belirli diş macunu, plak birikintilerini gideren cihazlar veya profesyonel tedavi önlemleri için önerilerde bulunabilir.

Diş Eti Şişmesine Ne İyi Gelir?

Diş eti şişmesi durumunda, uzun süreli veya geçici rahatlama sağlayabilecek bazı durumlar, öte yandan diş eti şişmesinden kaçınmak için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar şöyledir:

  • Randevu alın. Diş hekiminizin durumu bilmesini sağlayın
  • Ağız hijyeninizi geliştirin. Düzenli olarak fırçalayın ve diş ipi kullanın
  • Daha sağlıklı yiyin. Meyve ve sebze alımınızı artırın ve bir süre soda ve kafeinli içeceklerden kaçının.
  • Ağzınızı tuzlu su ile çalkalayın. Tuz, şişmiş diş etlerini azaltmaya yardımcı olur ve bunlarla birlikte gelen ağrıyı da hafifletir.
  • Antiinflamatuar ilaçları deneyin. İbuprofen gibi reçetesiz satılan ilaçlar şişliği azaltmaya ve ağrıyı gidermeye yardımcı olabilir.
  • Soğuk yiyecekler yiyin. Yumuşak, soğuk yiyecekler yemek şişliği azaltmaya ve ağrınızı yatıştırmaya yardımcı olabilir.
  • Benzokaini deneyin. Şişmiş diş etleriniz yemek yemeyi, içmeyi veya konuşmayı zorlaştırıyorsa, bir benzokain ürünü kullanmayı deneyin.

Diş Şişkinliğine Ne İyi Gelir?

Evde ise ağız hijyeninizi artırarak düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımıyla bakteri plağını azaltabilirsiniz. Tuzlu su ile gargara yapmak, şişkinliği hafifletir ve ağrıyı azaltır. Antiinflamatuar ilaçlar kullanarak inflamasyonu kontrol altına alabilirsiniz. Ayrıca, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek ve soğuk yiyecekler tüketmek de diş eti şişkinliğini hafifletmeye yardımcı olabilir.

Diş eti şişmesi için başta soğuk kompres uygulamak, düzenli diş fırçalamanın yanında diş hekiminize de uğrayabilirsiniz. 

Diş eti şişmesi vücudunuzdaki iltihaplanmanın ve bazı sorunların ağızda meydana gelme şeklidir. 

Soğuk su içmek, düzenli diş fırçalamak, sağlıklı beslenmek evde yapabileceğiniz şeylerdir. 

Benzokain ürünleri, antienflamatuar ilaçları, soğuk yiyecek veya su tüketmek diş eti şişliğine iyi gelir. Ama en garanti yol diş hekimine başvurmaktır.