Hayatın temeli olan beslenmenin ve dolayısıyla tüm yaşam kalitesinin bağlı olduğu ağız sağlığının en önemli aşamalarından biri de diş taşı temizliğidir. Önemi çoğu kişi tarafından bilinmese de diş taşı temizliği ağız sağlığının en önemli parçasıdır.
Genellikle diş taşı olarak bilinen tartar, zamanla diş minesi üzerinde sertleşmiş bir tabaka oluşturur. Ağız bakımının düzenli yapılmaması, beslenme, genetik faktörler gibi nedenlerle dişin et ile birleştiği bölgede zamanla oluşmaya başlayan diş taşı, büyüyebilecek ağız sağlığı sorunlarının habercisi olabilir. Diş minesi üzerinde oluşan tartar zamanla diş eti rahatsızlıklarına neden olur. Düzenli ağız bakımı yapılsa bile bazı durumlarda tartar oluşumu engellenemez.
Diş muayenesini hayatınızın bir parçası haline getirmek, diş taşı gibi istenmeyen sorunların erken müdahale ile ortadan kalkması demektir. Diş taşı temizliği kişinin kendi başına yapılamayan ve hekim müdahalesi gerektiren bir işlemdir. Diş taşı temizliği sırasında uzman hekimler, bu tabakayı zaman zaman ışınlarla, zaman zaman da dönen başlıklı özel cihazlarla diş minesine ve ete zarar vermeden temizler. Daha sonra diş minesini koruyacak bir tedavi uygulanır. Peki tedaviden sonra neler yapmalısınız, nelere dikkat etmelisiniz?
- Diş taşı temizliğinden sonra dişlerinizi doğru diş fırçası, doğru diş macunu ve doğru fırçalama yöntemi ile fırçalamaya özen göstermelisiniz. Mümkün olduğunca diş ipi kullanmalı ve tedaviyi gargara ile desteklemelisiniz.
- Diş taşı temizliğinin ardından her 6 ayda bir diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz. Böylece diş taşı temizliğinin etkisi daha uzun sürer.
- Tedavi sonrası ilk günlerde hafif kanama olabilir. Antiseptik gargaralar, diş ipi ve diş fırçası kullanmaya devam edin.
- İyileşme sürecini atlatmak için tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz.
- Diş taşı temizliği yaptıranlarda hafif ağrı olması normaldir. Bu ağrılar artarsa diş hekiminizin verdiği ağrı kesicileri kullanın.
- Tedaviden sonra 2 saat hiçbir şey yememelisiniz. Diş taşı temizliğinden sonra 24 saat sıcak-soğuk hassasiyeti olabilir. Bu nedenle sıcak veya soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durmalısınız. Hassasiyet birkaç günden fazla devam ederse diş hekiminize danışın.
Diş Taşı Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalı?
Dişlerinizi düzenli olarak temizlemek, genel diş sağlığınızı desteklemek için yapmanız gereken en önemli şeylerden biridir. Diş taşı temizliği, yılda iki değilse de en az bir kez yapılması gereken yıllık diş kontrolünün bir parçasıdır. Dişlerinizin temiz olduğunu hissetseniz bile, diş eti hastalığının başlangıç aşamalarını tespit etmek genellikle zor olduğundan emin olmak için bir diş hekiminin kapsamlı bir muayene yapması gerçekten gereklidir.
Diş taşı temizleme sıklığı, her hasta farklı olduğundan, her diş hastasının özel ağız ihtiyaçlarına bağlıdır. Bazı hastalar diş sorunlarına daha yatkındır, bu da onların bir diş hekimini daha sık görmelerini gerekli kılar. Diğer hastalar neredeyse hiç diş sorunu yaşamazlar, bu da muhtemelen dişlerini daha az sıklıkta temizletmeleri gerekeceği anlamına gelir. Genellikle hastaların her altı ayda bir profesyonel diş temizliği için randevu almaları gerektiğini belirtir. Bu çoğu insan için ideal olsa da, bazılarının 3 ayda bir, bazılarının ise yalnızca 9 veya 12 ayda bir gelmesi gerekir.
Diş Taşı Temizliği Zararlı mı?
Profesyonel diş taşı temizliği, iyi ağız sağlığını korumanın çok önemli bir parçasıdır. Diş Hekimi, diş temizliği yapan profesyonellerdir. Diş taşı temizliği kişinin ağzındaki istenmeyen yiyeceklerden ve bakteri birikintilerinden kurtulur. Peki, diş taşı temizliği yaptırmanın avantajları yanında zararlı tarafları da var mıdır? Aslında diş taşı temizliği tamamıyla faydalı bir işlemdir, yaptıran kişiye herhangi bir zararı yoktur. Ama her tedavi gibi bu tedavi de kendi içinde bazı yan etkiler barındırır.
Diş taşı temizliğinden sonra bazı işlem sonrası semptomlar vardır.
Düzenli diş taşı temizliği yaptırmak, bu semptomların/yan etkilerin olasılığını ve yoğunluğunu azaltacaktır. Profesyonel bir diş taşı temizliğinin en yaygın yan etkileri veya daha profesyonel terimle ameliyat sonrası semptomları şunlardır:
- Hassas dişler: Kişinin dişleri uzun süre plak, diş taşı ile kaplanmış olabilir ve bu da diş eti çekilmesine neden olmuş olabilir. Diş taşı tabakası kaldırıldıktan sonra dişler havaya ve yiyeceklere maruz kalır. Bu en yaygın yan etkilerden biridir. Bu diş hassasiyeti genellikle birkaç günden birkaç haftaya kadar sürer. Bu duyarlılığın süresi ve yoğunluğu, kişinin önceki diş eti sağlığına bağlıdır. Düzenli diş bakımı yaptıran kişiler, yıllarca diş hekimi görmemiş kişilere kıyasla hiç veya çok az hassasiyet yaşayabilir. Bu geçici bir yan etkidir.
- Ağrıyan diş etleri: Derinlemesine temizlikten sonra diş etleri ağrıyabilir. Yaklaşık bir hafta ila 10 gün sürer. Diş etlerinin altında bazen bakteri, plak ve diş taşı gelişir. Bu dişeti altı birikintilerinin giderilmesi sürecinde; diş etleri ağrıyabilir. Bu geçici bir yan etkidir. Gerekirse bazı ağrı kesiciler alınabilir.
- Kanama: Nadiren, hastalar derin bir temizlikten sonra bir miktar kanama yaşarlar. Genellikle diş temizliğinden sonra tükürüğünüzde bir miktar kızarıklık görebilirsiniz. Uzun süre diş tedavisi görmemiş ve şiddetli periodontitisli kişilerde derinlemesine bir temizlikten sonra kanama meydana gelmesi normaldir.
- Şişmiş diş etleri: Birikintilerin ve bakteri tabakasının kazınması, hafif diş eti şişmesine neden olabilir. Bu durum birkaç gün sürer ve genellikle kendi kendine iyileşir. Herhangi bir enfeksiyon varsa nadiren bu durum antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyacaktır.
- Diş arası boşluk: Dişler arasında her zaman küçük bir boşluk vardır. Fırçalama ve diş ipi kullanımı yapılırsa bu alanlarda yiyecek birikintileri oluşur. Diş etleri çoktan çekilmiş olabilir ve plak ve diş taşı birikintileri bu boşlukları kaplar. Diş taşı temizliği bu yiyecek ve bakteri birikintilerini giderir ve küçük boşluklar fark edebilirsiniz. Endişe etmenize gerek yok, genellikle diş etleri tekrar büyür ve bu boşlukları doldurur.
Diş Hekiminiz bu yan etkiler için hassasiyet önleyici veya hassasiyet giderici bir diş macunu kullanmanızı önerebilir. Diş hekiminiz antimikrobiyal gargara önerebilir. Önerilen gargara kullanmak, ağzınızda bakterilere neden olan diş eti hastalığını azaltmaya yardımcı olabilir. Birkaç gün boyunca günde 2-3 kez ılık tuzlu su ile durulama yapabilirsiniz. Bu aynı zamanda bakteri istilasına ve şişmeye karşı da koruma sağlayacaktır. Reçetesiz satılan ağrı kesiciler, ağrı veya acıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. En önemli adım, diş hekiminiz tarafından verilen özel talimatları takip etmektir. Uygun evde bakım ve iyi ağız hijyeni teknikleri olan diş fırçalama ve diş ipi kullanma yardımcı olacaktır.
Diş taşı temizliği fiyatı, gideceğiniz kliniğe ve uygulanacak prosedürlere göre farklılık göstermektedir. Ancak genelde 1000 tl civarı bir fiyatla işlem yapılır.
Diş taşı temizliği zararlı değil, aksine dişinizde oluşan plakların temizlenme işlemi olduğu için faydalıdır.
Diş taşı temizlenmezse diş etlerinde şişme meydana gelebilir ve bu da ilerleyen süreçte diş düşmelerine sebep olabilir.