Diş eti kanaması, genellikle diş fırçalama sırasında fark edilen bir durumdur ve diş eti hastalıklarının belirtileri içinde gösterilir. Diş etleri kanaması, ağız ve diş sağlığını etkileyen bir durum olması nedeniyle, genel sağlık açısından önemli bir durumdur. Kalp sağlığı başta olmak üzere birçok konuda etkili olan diş ve ağız sağlığı, oral enfeksiyon gibi durumların söz konusu olduğu kişilerde önemsenmesi gereken bir problemdir. Diş kanaması olarak da ifade edilen bu durumda, yapılması gereken ilk şey bir diş hekimine gidip muayene olmaktır. Durduk yere diş eti kanaması söz konusu değildir ve diş sağlığı problemleri ile ilişkisi vardır.

dis-eti-kanamasi-neden-olur

Diş eti kanamaları neden olur sorusunun birçok yanıtı olabilir. Diş eti hastalıklarının tetiklediği bu durum, tedavi edilmediği takdirde diş kaybı gibi durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Diş fırçalama ya da diş ipi ile diş temizliği sırasında dişlerde bir kanama olması beklenmez ve bu normal bir durum değildir. Sağlıklı bir diş eti, pembenin açık ve soluk bir tonuna sahiptir. Diş eti hastalıklarının söz konusu olması durumunda, diş etlerinin kanamasının yanı sıra diş etlerinin kırmızı ve şiş görünümü söz konusu olabilir. Dişlerin sallanması, diş etlerinin çekilmesi de ağız ve diş sağlığı problemlerine işaret eder.

Diş eti kanaması neden olur dendiğinde, bunun ilk yanıtlarından biri ağız ve diş bakımının iyi bir şekilde yapılmamasıdır. Yiyecek artıklarından gelen ve zaman içinde biriken bakteriler, bir plak oluşturur. Bakteri planları ise zaman içinde diş etlerinde kanamaya sebep oluşturabilir. Dis kanaması belirtileri ortaya çıktığında, en kısa süre içinde diş muayenesine gitmek gereklidir.

Diş eti kanaması nedenleri, genel olarak diş hastalıkları ile ilişkilidir. Bunların başında, gingivitis yani diş eti iltihabı gelir. Bu konuda daha detaylı için bağlantıdan diğer yazımızı okuyabilirsiniz. Sonuç olarak, diş eti kanamasının farklı nedenleri de söz konusu olabilir. Diş bakımı esnasında, fırça ya da ipin çok sert kullanılması da diş eti kanaması nedenleri içinde yer alır. 

Kan sulandırıcı ilaçların kullanımı diş eti kanaması nedenlerinden bir diğeridir. Buna ek olarak gebelik döneminde, diş eti iltihabı sorunu en çok görülen diş eti hastalıklarından biridir. Diş eti iltihabının görülmesi, gebelik döneminde olan kişilerde diş eti kanamasına neden olabilmektedir. Bu nedenle hamilelikte diş eti kanaması, diğer kanamalardan ayrı ele alınabilir. 

Bazı diş uygulamalarında, çeşitli nedenlerden ötürü diş eti kanaması görülebilir. Bunların başında, takma dişlerin tam olarak oturmaması kaynaklı diş eti kanamaları yer alır. Öte yandan ortodonti tedavilerinin iyi bir şekilde yapılmaması nedeniyle diş eti kanaması da görülebilir. 

Diş eti problemleri içinde, sağlıksız beslenme her zaman dikkate alınması gereken konular içinde yer alır. Bu anlamda diş eti kanamasının nedenleri içinde, bazı olumsuz beslenme alışkanlıkları da bulunuyor. İşlenmiş gıdaların diş etlerini tahriş etmesi ve hassasiyeti artırması görülebilen durumlar içindedir. Buna ek olarak mineral ve vitamin eksikliği de diş eti hastalıklarına neden olabilir. Bu anlamda, diş eti kanaması neden olur sorusunun birçok yanıtı var denebilir. Diş eti kanaması nedenlerinin üzerine gidilmediğinde, kanamalar devam edebilir.

Diş Eti Kanaması Nasıl Geçer?

Diş eti kanaması nedenleri çok farklı olabilen, önemli bir ağız sağlığı sorunudur. Bununla birlikte, temel birkaç konuya dikkat edilerek diş eti kanamasının önü alınabilir. Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmesi ve hijyenin sağlanması, belli aralıklarla diş muayenesine gidilmesi önemlidir. Diş taşı temizliği işlemi ile, diş etlerindeki plaklar temizlenir. Diş fırçalama ve diş ipi kullanımı gibi uygulamalarla, diş eti hastalıklarının, yani periodontal risklerin olasılığı azalır. Diş eti kanamasına ne iyi gelir sorusunun ilk yanıtı, ağız hijyenine özen göstermektir.

Diş eti kanaması hangi vitamin eksikliğinden meydana gelir sorusunun yanıtı, K ve C vitaminleridir. Bu vitaminlerde düşüklük söz konusu ise, bu vitaminlere ağırlık verilebilir. Diş eti kanaması için ilaç ihtiyacının ortaya çıkması ancak diş hekimi muayenesi sonrasında verilebilen bir karardır. Diş fırçalarken diş eti kanaması neden olur sorusunun yanıtı ise kimi zaman sert uygulama olmakla birlikte, ciddi bir kanamada diş hekimi muayenesi gerekli olacaktır. 

Diş Eti Kanaması Nasıl Durdurulur?

Diş eti kanaması, birçok kişinin karşılaşabildiği yaygın bir durumdur. Nedenlerine bakıldığında ağız ve diş sağlığına özen gösterilmemesi ilk sırada yer alır. Diş eti kanamasını durdurmak için, ağız hijyenine özen gösterilmesi ilk adımdır. Bununla birlikte, diş fırçalama ve diş ipi kullanımına ek olarak diş hekimlerini düzenli bir şekilde ziyaret etmek de önemlidir. Zaman zaman diş taşı oluşumunun tetikleyebileceği bu duruma karşı, kısa ve ağrısız bir işlem olan diş taşı temizliği etkilidir.

Diş eti kanamasının tedavisine gelindiğinde, ilk olarak dişlerdeki plak, diş taşı ve lekelerin temizlendiği bir uygulama yapılır. Diş eti kanaması sorunu ileri bir seviyeye ulaştığında ise, cerrahi işlemler gerçekleşebilir. Periodontitis gibi farklı durumlarda, diş etlerinde iltihaplı yapıların temizlenmesi gerekebilir. Bu nedenle, diş eti kanamalarının durmaması, diş muayenesini gerekli kılan bir durumdur. 

Diş eti kanaması diyabetin yanı sıra lösemi, kanama bozukluğu, trombosit düşüklüğü ve vitamin eksikliği gibi konuların habercisi olabilir. Bu nedenle diş eti kanaması yaşandığında, bu durum yalnızca ağız hijyenini korumakla önlenebilecek kadar basit olmayabilir. Bu nedenle diş eti kanamasının sonrasında diş hekimi tarafından muayene yapılması önem taşır. Diş fırçalarken kanama ya da sabah diş eti kanaması, diş hekimine bilgi verilmesi gereken konulardır. Diş eti kanaması durmuyor şikayetinin arkasındaki nedenler incelenmeli ve uygun tedavi metotları takip edilmelidir.

dis-eti-kanamasi-nasil-durdurulur

Durduk Yere Diş Eti Kanaması

Diş fırçalarken diş eti kanaması, birçok kişi için diş eti kanamasının ilk fark edildiği andır. Bu durum, ip ve fırçanın sert kullanımı kaynaklı olabilir. Sürekli diş eti kanaması ya da diş etinde kan toplanması gibi durumlar ise durduk yere diş eti kanaması ile ilişkilendirilmeyebilir. Çürük diş kanaması ya da diş taşı (plağı) nedeniyle kanama, yaygın görülen durumlar içindedir. Diş eti kanaması sebepleri incelenmeli ve bir diş muayenesine gidilmelidir. Diş eti kanaması için gargara, ev ortamında diş etlerini rahatlatmak için tercih edilebilir. Diş eti kanaması hangi vitamin eksikliğinden olur sorusunun yanıtı, K ve C vitaminleri olurken, bu teşhisin konulması için kan tahlili gerekli olabilir. Diş etlerim kanıyor şikayetinde, bu nedenle ilk adım muayene olmalıdır.

Diş eti kanamasının nedenleri içinde diş taşı oluşumu, diş çürüğü ya da vitamin eksikliği yer alabilir.

Diş eti kanaması, ağız ve diş sağlığına özen gösterilmeyen durumlarda olduğu gibi, diyabet ya da vitamin eksikliğinin habercisi olabilir.

Diş eti kanaması durumunda, ağız hijyenine önem verilerek diş fırçalama ve diş ipi ile temizlik tercih edilebilir. Tuzlu su gargarası da ev ortamında yapılabilecekler içindedir.

Diş eti kanamasında, bir diş kliniğine gidilmeli ve diş hekimi tarafından muayene yapılmalıdır.