Diş taşı, plakların zaman içinde birikmesiyle oluşan bir diş problemidir. Dişlerin bakımı düzenli bir şekilde yapılsa dahi, zaman içinde dişlerde plak oluşumu gözlenebilmekedir. Diş eti ile dişlerin birleştiği noktada şeffaf bir yapı olan diş taşları, plak olarak adlandırılır. Çeşitli bakterileri de barındıran diş taşları, zaman içinde diş etlerine zarar verebilen bir yapıdadır. Diş taşı nedir sorusunun yanıtı, gıda maddelerinde bulunan bakterilerin plak oluşturması olarak yanıtlanabilir. Diş taşı neden olur dendiğinde ise, oluşan plakların gıdalardaki kalsiyum ve diğer maddeleri de bünyesine alarak sertleşmesi yorumunu yapmak mümkündür. Diş eti iltihabı başta olmak üzere birçok diş sağlığı sorununa yol açabilen diştaşı, pratik ve kısa süren bir temizlik uygulaması ile alınabilmektedir. 

Diş taşı temizliği, diş etleri ile dişlerin birleştiği noktada oluşan, plak ya da tartar olarak adlandırılan yapıların diş hekimi tarafından alınması işlemidir. Diş eti sağlığı açısından birçok risk barındırabilen diş taşlarının temizliği, sağlıklı dişlere sahip olmak isteyenler için düzenli olarak yapılması gereken uygulamalardan biridir. Gingivitis olarak adlandırılan ve kanamaya neden olabilen diş taşı iltihabı, diş taşlarının yarattığı sorunlar arasındadır. Sert bir yapıda olan tartar ya da diş taşı, aynı zamanda bir yemek yerken ya da dişleri fırça, ip ile temizlerken de sorun yaratabilmektedir. Bu nedenler göz önünde bulundurulduğunda, diş taşı temizleme önemli ve faydalı bir uygulamadır.

Diş taşlarını temizlemek, diş kliniklerinde kısa ve ağrısız süren bir işlemdir. Diş hekimleri, bu uygulama için özel aletler kullanarak dişleri diş taşlarından arındırmaktadır. Diş taşı temizliği uygulaması genel olarak 20 ile 30 dakika arasında sürmektedir. Bununla birlikte, diş taşlarının derinleştiği durumlarda bu işlem 1 saate kadar da sürebilmektedir. Diş hekimleri, diş taşı temizliği kapsamında tartarları aldığı gibi, genel bir diş bakımı da yapmaktadır. Zaman içinde, yiyecek artıkları ve çeşitli nedenlerle yeniden oluşabilen diş taşlarının bakımının altı ayda bir yaptırılması önerilmektedir. 

dis-tasi-nasil-temizlenir

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş taşı ya da diş tartarının temizlenmesi, ağrısız ve çok kısa süren uygulamalardan biridir. Diştaşının temizliği, klinik ortamında bir diş hekimi tarafından yapılmalıdır ve evde diş taşı temizlemek asla önerilmemektedir. Zira diş taşı temizliğinde, kliniklerde bu işlem için özel olarak kullanılan ekipmanlar kullanılmaktadır. Diş tartarının en çok görüldüğü kişiler ağız kuruluğu yaşayan, ağız ve diş bakımına özen göstermeyen, şekerli yiyecek tüketenler ve sigara kullananlardır. Diş tartarı temizleme işlemi, özellikle bu gruptaki kişiler için düzenli yapılması gereken bir işlemdir. 

Ortalama 25 dakikada, yani bir seansta  tamamlanabilen diştaşı temizliği işleminde, diş hekimleri özel el aletleri ve ultrasonik ekipmanlarla diş taşlarını almaktadır. Dişlerde oluşan tartarların, plakların alınması işleminin ardından dişlerin istenen pürüzsüz yapıya kavuşması adına cila işlemi yapılmaktadır. Bu işlem sayesinde dişler pürüzsüz bir dokuya bürünür ve bunun en iyi yanlarından biri, pürüzlü yapı nedeniyle dişlere kolay tutunabilen yapıların cilalı yüzeye kolayca tutunamamasıdır. Bu da, dişlerde yeni plak oluşumunu önler.

Diş Taşı Temizliği Ne Kadar Sürer?

Diş temizletme işlemi, diş kliniklerinde en kısa süren ve en ağrısız işlemler arasındadır. Dişlerde tartar temizleme operasyonu genel olarak bir seans sürer, bu da diş temizliğinin yaklaşık 25 dakika ile 35 dakika arasında sürmesi anlamına gelmektedir. Diş tartarlarının yoğun olması durumunda ise, diş taşı temizliğinin 60 dakikaya kadar çıkabilmesi söz konusu olabilmektedir. Diş plak temizleme işleminde, olası bir diş eti hastalığı durumunda bu süre uzayabilmektedir.

 

İşlemle ilgili olarak merak edilenler arasında, diş taşı temizliği sırasında diş leke temizletme de yapılıp yapılmadığı yer almaktadır. Diş lekesi temizletme işlemi, diş taşı temizliği ile aynı işlem değildir. Diş plağı temizletme, beyazlatma işlemi değildir. Diş eti temizliği olarak da ifade edilebilecek işlem kapsamında, plaklar alınır ve bu da dişlerin daha güzel görünmesini sağlar. Ancak plak temizleme işlemi, beyazlatma işlemi değildir. Diş taşı temizliği acıtır mı sorusunun yanıtı ise, acıtmayan ağrısız bir işlem olarak verilebilir.

dis-tasi-temizligi-ne-kadar-sure

Diş Taşı Temizliği Acıtır mı?

Diş taşı temizliği, diş hekimlerinin düzenli olarak yaptığı ve diş yüzeyindeki tartarların temizlenmesini sağlayan bir işlemdir. Diş taşı temizliği, genellikle anestezi gerektirmeden yapılır. Ancak, diş taşları çok fazla birikmişse veya diş etlerinde iltihap varsa, lokal anestezi uygulanabilir.

Diş taşı temizliği sırasında, diş hekimi özel aletler kullanarak diş yüzeyindeki tartarları ve plakları temizler. Bu işlem sırasında, diş etlerinde hafif bir sızı hissedilebilir. Ancak, bu sızı genellikle kısa sürer ve ağrıya dönüşmez.

Diş taşı temizliği, diş ve diş eti sağlığını korumak için önemli bir işlemdir. Diş taşı temizliği yaptırmak için, diş hekiminize düzenli olarak kontrol ettirmeniz önerilir.

Diş Taşı Temizliği Sonrası

Diş taşı temizliği sonrası dikkat edilmesi gereken konular, dişlerin daha sağlıklı olması ve plaklara karşı dirençli olması adına önemlidir. Detertraj olarak adlandırılan diş taşı temizliği işlemi sonrasında en çok dikkat edilmesi gereken konu, ilk 2-3 saat içinde herhangi bir gıda tüketmemektir. Bununla birlikte ilk saatlerde, dişlerin hassasiyeti yüksek olacaktır. Bu nedenle işlemden sonra ilk bir gün içinde çok sıcak ya da çok soğuk bir yiyecek ile dişlerin temas etmesi önerilmemektedir. Diş eti temizliği işleminin ardından dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da, dişlerin rengi üzerinde etkili olan kahve, çay ve sigaranın bu süreçte tüketilmemesidir. 

Diş taşları ya da tartar nedir dendiğinde, diş eti ile dişler arasında oluşan plaklar akla gelmelidir. Detertraj nedir sorusunun yanıtı olan diş taşı temizliğinin ardından, diş etlerinin iyileşme sürecinin hızlanması adına tuzlu su gargarası önerilen uygulamalar arasındadır. Diş ve ağız sağlığının korunması adına diş bakımına özen gösterilmeli ve diş fırçalama ve diş ipi ile temizlik rutini korunmalıdır. Diş taşı temizliği sonrası oluşan boşluk hissi, tartarların alındığı bölgelerde kendini gösterir, dişin doğal yapısına dönmesi nedeniyle yanlış bir durum söz konusu değildir. Diş taşı temizliği zararlı mı sorusunun yanıtı, kesinlikle hayır olarak verilebilir. Ağız ve diş sağlığına önem veren herkes, düzenli olarak diş taşı temizliğini tercih etmelidir. 

Diş Taşı Temizliği Fiyatları

İşlemFiyat (TL)
Tek çene diş taşı temizliği875 – 1.750
İki çene diş taşı temizliği1.750 – 3.500
Lazerle diş taşı temizliği1.400 – 2.000
Diş eti küretaj510 – 1.020

Diş temizleme fiyatları ortalama olarak yukardaki gibidir. Dişlerini plak ve tartarlardan arındırmak isteyenlerin merak ettiği konulardan biridir. Diş temizletme fiyatları, yapılan uygulamanın kapsamına ve uygulamanın sürecine göre değişkenlik gösterebilir. Diş taşı temizliği yaptıranlar yorumlarında, fiyatla ilgili değerlendirmeler zaman zaman yer bulsa da, diş taşı temizleme fiyatları farklılık gösterebilir. 

Diş temizletmek isteyenler için, diş taşı temizliği uygulamasında güncel fiyatları öğrenmenin en hızlı yolu, diş taşı temizliği ve fiyatları ile ilgili bilgi almaktır. Dişteki tartarın alındığı ve genel bir ağız diş sağlığı muayenesinin yapıldığı uygulamada, dişlerde yeni plak oluşumunu önlemek amacıyla cila uygulaması da yapılmaktadır. Diştaşı temizliği fiyatları, her hastada plak durumu ve seans süreci farklı olabileceğinden değişkendir. Bu nedenle diş taşı temizliği fiyatı almak için, bilgi almak ve muayeneye girmek önemlidir. 

Tabloda belirtilen fiyatların kliniğimizle ile bir ilgisi yoktur. Sadece ortalama fiyatlar olarak belirtilmiştir. Doğru fiyat listesi için Türk Dişhekimleri Birliği’nin belirlediği fiyat listesinden ulaşabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Diş taşları, ağızda bulunan bakterilerin gıda parçacıklarıyla bir araya gelmesi ve bunun sonucunda plak oluşturması nedeniyle meydana gelir. 

Diş taşı temizliği, kısa süren ve acısız uygulamalardan biridir. Ortalama olarak 30 dakika süren diş taşı temizliğinde şiddetli bir ağrı hissedilmez. 

Evde diş taşı temizliği, diş fırçalama ve diş ipi ile uygun hareketler yapılarak mümkündür ancak kapsamlı bir temizlik için diş hekimi tarafından işlem yapılmalıdır.

Dişler ve diş eti arasında oluşan plaklar, diş hekimleri tarafından özel aletlerle, kısa süren bir seans içinde ağrısız olarak alınmaktadır. 

Sirke, antibakteriyel olması nedeniyle diş taşı temizliğinde kullanılabileceği düşünülen bir maddedir. Ancak sirke, asit yapısı yüksek olması nedeniyle dişlere zarar verebilir.