Küretaj tedavisi, dişeti bozukluklarını önlemek için hastalıklı ve zarar görmüş dişin derinlemesine temizlenmesi işlemidir. Diş etlerinin dişlerle birleştiği noktalarda oluşan tartar ve bakterilerin temizlenmesinde oldukça önemli olan küretaj tedavisi çoğu zaman diş taşı temizliği ile karıştırılabilmektedir. Diş taşı temizliğinde diş yüzeyi temizlenirken küretaj tedavisinde dişin köküne doğru ilerlemeye başlayan bakteriler temizlenir. 

Küretaj tedavisi genellikle lokal anestezi altında yapılır. Hasta anestezi altına alındıktan sonra yapılacak ilk işlem, ölü doku ve bakterileri temizlemek için diş eti ceplerine keskin bir kesici alet sokulmasıdır. Tüm dişler ve diş eti cepleri için ölü doku ve bakteriler temizlenip derinlemesine diş taşı temizliği yapılana kadar aynı işlem uygulanır. İşlem sırasında çıkarılan bakterileri temizlemek için ağız genellikle bir solüsyonla çalkalanır. İşlem bittiğinde diş etleri düzeltilerek tartar ve bakteri oluşumunun önüne geçilir.

Küretaj Nedir?

Diş küretaj tedavisi ile diş etlerinin iç kısmındaki tartar, iltihaplı yapılar ve hasarlı dokuların temizlenmesi sağlanarak diş sağlığının iyileştirilmesi amaçlanır. Diş eti hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve estetik için de önemli olan güvenli, çok tercih edilen bir periodontal uygulamadır. Küretaj tedavisi, ölçeklendirmeye kıyasla daha derin bir seviyede yapılır. Bu nedenle ‘derin temizlik’ olarak da adlandırılır. Küretaj tedavisi genellikle diş etlerinde kanama, şişlik ya da morarma şikayeti ile diş hekimine başvuran hastalara uygulanmaktadır. Bu semptomların geç tanınması, daha basit bir prosedür olan ölçekleme yerine küretaj gerektirir. Hastalar altı ayda bir diş hekimi kontrolüne gidip muayene olurlarsa diş etlerinde rahatsızlık oluşması engellenir.

  • İşlem yapılacak bölge lokal anestezi ile uyuşturulur ve hasta işlem sırasında ağrı hissetmez.
  • Diş etlerinin işlenebilmesi için küçük kesiler yapılır.
  • Diş etindeki hasarlı ve enfekte dokular, diş taşları küretaj adı verilen bir malzeme kullanılarak çıkarılır. Ölü dokuyu kesmek için lazer de kullanılabilir. Amaç hasarlı ve iltihaplı dokuların sağlıklı dokulara geçişini engellemektir.
  • Uygulama sırasında ağız içerisine yerleştirilen yıkama aparatları ile sürekli olarak tükürük ve kan uzaklaştırılır.
  • Diş kökleri düzeltilerek diş plağı oluşumuna uygun alan kalmaz.
  • İlerlemiş vakalarda (özellikle diş eti hastalığı çene kemiğine ulaşmışsa) diş taşı temizliği, kök düzeltme, greft ekleme gibi farklı işlemler uygulanabilir.
kuretaj-kok-yuzeyi-duzlestirme-t

Küretajın Avantajları

Tüm diş tedavilerinde olduğu gibi küretaj tedavisinin de temel avantajı ağız ve diş sağlığını korumaktır. Ancak diş eti bozuklukları daha büyük hale gelmeden önlenebilir. Ağızdaki bakterilerin temizlenmesi diğer ağız ve diş rahatsızlıklarının önüne geçer ve bununla birlikte oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçer. Ayrıca çene kemiğinin sağlığını koruyarak osteoporoz ve diş kaybı gibi problemlerin önüne geçer. Küretaj ile diş etlerinde oluşan iltihaplı ve ölü doku kurutularak ağızdan uzaklaştırılır. İşlemin avantajları şu şekildedir:

  • Çene kemiğinin sağlığı korunarak kemik erimesi engellenir.
  • Diş kaybı önlenir.
  • Ağız hijyeni ve ağız sağlığı geri kazanılır.
  • Diş etleri temiz kök yüzeyine yeniden bağlanır.
  • Enfekte olmuş dokuların uzaklaştırılması ile diş eti hastalığının önüne geçilir veya yayılması engellenir. Hastalık, diş eti hastalığının ileri evresi olan periodontite dönüşmez.
  • Diş çekimi ve çene kemiğinde hasar olmayacağı için dişlerin sallanması ve diş kaybının önüne geçilir. 
  • Diş eti şişlikleri son bulur. 
  • Diş ve diş etlerinin estetik görünümünü bozan veya bozabilecek olumsuzluklar giderilir. Pembe estetik olarak da adlandırılan pembe diş etlerine kavuşmak mümkün olur. 

Dişeti Küretajının Çeşitleri

Açık ve kapalı küretaj olmak üzere iki tür küretaj vardır.

Kapalı küretajda diş kökü ile diş eti arasına küret yerleştirilerek diş taşı ve periodontal cebin dibindeki diş eti körlemesine çıkarılır. Bu yöntemde emek yoğun olduğundan ve derin bölgelerde sonuçları belirsiz olduğundan sadece sı bölümlerde kullanılır.

Açık küretaj daha karmaşık bir işlemdir, ancak etkisi daha kesindir. Mukozal kanadın açılmasıyla başlar (diş eti diş kökü ve kemikten ayrılır) ve periodontal cebin dibi açığa çıkar. Cebin dibinde kalan tartar ve granülasyon (diş eti) küret yardımıyla alınır ve kemik açığa çıkarılır. Kemik, iltihaplanma sürecindeki erimeden kaynaklanan keskin kenarlara ve girintilere sahiptir. Özel frezler kullanılarak kemiğin yüzey tabakası törpülenerek kenarlar düzgünleştirilerek sağlıklı ve düzgün bir taban elde edilir. Dişlerin sallanmadığı daha sığ bölümlerde ise diş işlemi burada sonlanır ve flep temizlenmiş kemiğe dikilir. Derin ceplerde, kemik seviyesini eski haline getirmek için bir kemik boşluğu dolgu maddesi gereklidir. Dikiş atıldıktan sonra, iyileşmeyi destekleyen ve cerrahi bölgeyi koruyan geçici bir periodontal pansuman yerleştirilebilir. İyileşme süreci tamamlandıktan sonra dişlerin kökleri hafifçe açığa çıkabilir, ancak diş etleri iltihaplanmaz ve periodontitis gelişimi durdurulur.

Küretaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Ağız ve diş bakımı düzenli ve doğru bir şekilde yapılmalıdır. En önemli önlem ağız ve diş bakımına düzenli ve doğru bir şekilde devam etmektir. Yiyeceklerin ve mikropların yumuşak tabakalarının sert plak ve taşlara dönüşmeden günlük bakımla hemen uzaklaştırılması çok önemlidir. Diş taşı temizliği sonrası ağız bakımı hasta için yorucu olabilse de fırçalama ve diş ipi kullanımına devam edilmelidir. Diş fırçalama tek yönlü yapılmamalı, dişlerin arka yüzeylerinin de fırçalanması şeklinde olmalıdır. Dişleri fırçalarken, fırçayı diş eti çizgisine 45 derecelik bir açıyla tutmak önemlidir. Küçük hareketlerle dişlerin yarısı büyüklüğünde daireler çizerek fırçalanmalıdır. 

Sert dişleri fırçalamak diş hassasiyetine, diş eti çekilmesine ve diş minesinin aşınmasına neden olabilir. Arayüz fırçaları, diş fırçasının etkili olmadığı yerlerde iyi bir temizlik sağlayabilir. Unutulmamalıdır ki dişlerdeki sert plak daha ciddidir. Düzenli ağız bakımı yapılmadığı takdirde sorunlar yaşanabilir. Diş hassasiyeti durumunda diş etlerine zarar vermeyecek uygun fırçalar seçilmelidir. Diş macunu hakkında diş hekiminden bilgi alınmalıdır. Marketlerde tartar oluşumunu engelleyen macunlar olduğu belirtilse de ilk yapılması gereken etkili bir ağız ve diş bakımıdır. Antiseptik özelliği olan gargaralar da tercih edilebilir. Sorulan sorulardan biri de temizlik sonrası diş taşının tekrar oluşup oluşmadığıdır. Gerekli ağız ve diş bakımı yapılmazsa tekrar diş taşı oluşabilir.

Küretaj Sonrası Bakım

Diş plağı oluşumunu önlemek veya en aza indirmek için diş taşı oluşumunun nedenleri ortadan kaldırılmalıdır. Küretaj tedavisi yaptıranlar temizlik sonrasında bazı kurallara dikkat etmelidir. Bunun için atılacak adımlar şu şekilde olabilir:

  • Diş plağı çıkarıldıktan sonra en az 2 saat yemek yemeye ara verilmelidir.
  • Diş plağı çıkarıldıktan sonraki birkaç gün içinde sıcak-soğuk hassasiyeti olması normaldir. Bu nedenle tedavi sonrası özellikle ilk 24 saat sıcak ve soğuk şeylerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
  • Ağrı durumunda ağrı kesici kullanılabilir.
  • Hassas dişlerde tedaviden sonra hafif ağrı olabilir. Bu durumda ağrı kesiciler kullanılabilir.
  • Tuzlu gargara iyi bir seçimdir.
  • İyileşmeyi hızlandırmak için bir bardak ılık suya tuz eklenerek gargara yapılabilir.
  • Kanama normaldir.
  • Dişeti yapısına bağlı olarak diş temizliğinde plak sonrası hafif kanama olabilir. Düzenli ağız ve diş bakımı sonrasında kanamalar ortadan kalkacaktır.
  • Dişler arasındaki küçük genişlemeler korkutmamalıdır.
  • Dişlerin alt kısmındaki taş birikintileri temizlendiği için tedavi sonrasında dişler arasındaki boşluklar bir miktar artabilir. Endişelenmeye gerek yoktur. 
kuretaj-sonrasi-bakim