Ağızda istenmeyen, kötü bir kokunun ortaya çıkması olarak ifade edilen ağız kokusu, sosyal yaşamda rahatsız edici bir durumdur. Farklı nedenlerden kaynaklanabilen ağız kokusu, sakız, gargara gibi çeşitli maddelerle geçici olarak giderilebilir. Bununla birlikte ağız kokusunun nedenlerinin önüne geçilmediğinde bu koku sürekli olarak kendini gösterebilir. Tıpta halitozis olarak adlandırılan bu durum, günlük yaşamda kaygı yaratabildiği için önemli bir sorundur. 

Nefes alıp verme ile, bulunulan ortamda kendini gösteren ağız kokusu, kimi durumlarda diğer insanlar tarafından fark edilmezken, kimi durumlarda ise fark edilebilir. Bir insanın için ağzının kokup kokmadığını anlamak zor olabilir ancak yakın çevredeki kişilere danışarak, ağızda bir koku olup olmadığı anlaşılabilir. Ağız kokusu nedenleri içinde ilk sırada, ağız ve diş hijyenine yeterince özen göstermemek yer alır. Bu durumu gidermek için yemek yedikten sonra dişleri fırçalamak, diş ipi kullanmak ve gargara yapmak temel hijyen uygulamaları arasındadır. Bu gibi günlük önlemlere rağmen ağız kokusu devam ediyorsa, uzman doktor tarafından bir kontrol gerçekleştirilebilir.

Rahatsız edici bir durum olan ağız kokusunu gidermek için, uzmanlar tarafından önerilen konulara dikkat edilmelidir. Yetişkinlerde olabileceği gibi, bebeklerde ağız kokusu da söz konusu olabilir. Dönemsel olarak ise, Ramazan ayında ağız kokusu, gıda tüketiminin belli saatlerde sınırlanması nedeniyle görülebilir. Diş fırçalamaya rağmen ağız kokusu oluyorsa, diş fırçalarının birkaç ayda bir değiştirilmesi, tüketim ürünleri içinde kokuya neden olabilecek sarımsak, soğan gibi besinlerin sınırlanması da öneriler içindedir. 

Ağız kokusu nedenleri doğru bir şekilde analiz edildiğinde, ağız kokusunun giderilmesi, tedavisi mümkündür. Ağız kokusu sorunuyla alakalı olarak peridontoloji anadalı ilgilenmektedir.  

Ağız Kokusu Neden Olur?

Ağızda istenmeyen, kötü kokunun oluşması teknik olarak ağızda, midede ve bağırsaklarda yer alan mikroorganizmaların kimyasal reaksiyonlarının bir sonucudur. Ortaya çıkan kötü gazlar, ağızda bir kokuya neden olur. Bu durumun farklı nedenleri söz konusu olabilir, tüketilen gıdalarla alakalı olarak artıklar söz konusu olabileceği gibi, çeşitli hastalıklar nedeniyle vücutta biriken maddeler de kokuya neden olabilir. 

 

Kısa süreli ya da uzun süreli ağız kokusunun farkı söz konusudur ve her ikisi de farklı bir şekilde ele alınır. Besin maddeleri kaynaklı ağız kokusu, kısa süreli koku olarak sınıflandırılır. Uzun süreli ağız kokusu olması ise bir sağlık sorunundan şüphe etmeyi gerekli kılar. Ağız ve diş hijyenine dikkat edilmesine rağmen, ağız kokusu gitmesi için ne yapmalı sorusunu soruyorsanız, ikinci maddeden kaynaklanan bir problem olabilir. Geçmeyen ağız kokusu durumunun çözümü bu nedenle, sağlık merkezlerinde muayene olmaktır. 

Ağız kokusunun nedenleri nelerdir?

Yaygın görülen ağız ve diş sağlığı problemleri içinde yer alan ağız kokusu, birçok farklı nedene dayanabilir. Ağız hijyenine özen göstermemek ilk sırada yer alsa da, bu durumun farklı sebepleri olabilir. Ağız kokusu neden oluşur sorusunun yanıtları şu şekildedir:

  • Yemek artıkları: Yemek sonrasında dişlerde kalan yemek artıkları, en önemli ağız kokusu nedenleri içindedir. Bu artıklar temizlenmemesi durumunda, mikroorganizmaların üremesine ve kötü bir kokuya sebep olabilir. Bu artıklar dişlerde tartar oluşumuna ve diş eti çekilmesine de neden olur.
  • Diş çürüğü: Diş sağlığına özen gösterilmemesi durumunda dişlerde çürüme oluşur. Çürük dişlerde yer alan mikroorganizmalar da ağız kokusu sebepleri arasındadır.
  • Plaklar: Diş taşı ya da tartar olarak da ifade edilebilen plaklar, ağız hijyenine dikkat edilmediğinde ortaya çıkar. Besin artıklarından oluşan plaklar ağız kokusu nedenlerindendir.
  • Diş etinde iltihap: Periodontitis olarak adlandırılan diş eti iltihapları ağız kokusuna neden olabilir. Bununla birlikte bademcik ve boğaz iltihabı da ağız kokusuna neden olur.  Bu konu hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz bağlantıdan diş eti kanaması sayfasına göz atabilirsiniz.
  • Açlık: Uzun süreli açlıklar ağız kokusuna neden olur. Bu nedenle, oruç esnasında da ağız kokusu oluşur. 

Bu maddelere ek olarak, en yaygın görülen ağız kokusu sebepleri içinde reflü, mide ve bağırsak hastalıkları, şeker hastalığı, sinüzit de yer alır. Uyku apnesi, sigara ve alkol kullanımı, vitamin eksikliği de ağız kokusu yapan durumlar içindedir. Belli ilaçların kullanımı da ağızda istenmeyen kokulara neden olabilir. Görüldüğü gibi, ağız kokusu neden olur sorusunun birçok yanıtı mevcut.

Ağız kokusu nasıl önlenir?

Kısa ya da uzun süreli görülebilen ağız kokusu en rahatsız edici durumlar içindedir. Temel olarak, ağız ve diş hijyenine önem verilmesi ile üstesinden gelinebilecek ağız kokusu, belli konulara dikkat edildiğinde azalabilir. Uzmanların nefes kokusu ya da ağız kokusunu nasıl önleyebiliriz sorusu için önerileri şu şekildedir:

  • Diş fırçalamak, ağızda gıda artıklarını temizlemesi nedeniyle en önemli uygulamadır. Günde iki kez, en az iki dakika boyunca dişler fırçalanmalıdır. Fırçalamaya ek olarak diş ipi de kullanılabilir.
  • Protez diş kullananlar, gece protez dişleri çıkararak temizlemeli ve uyandığında takmadan önce temizliğe dikkat etmelidir.
  • Antibakteriyel özelliğe sahip ağız gargaraları günlük rutinin bir parçası olmalıdır.
  • Günlük yaşamda, rahatsız edici ağız kokusunu önlemek için nane gibi aromatik maddeler tercih edilebilir.
  • Her yıl en az iki kere diş kliniğinde kontrole gidilmelidir.
  • Sarımsak ve soğan gibi ağızda ciddi kokulara neden olabilecek gıda ürünlerinin kullanımına dikkat edilmelidir.

Tüketilen besin maddelerine dikkat etmek, ağız ve diş sağlığına önem vermek ağız kokusunu giderici bir etki yapacaktır. 

Bebeklerde ağız kokusu nedenleri nelerdir?

Bebeklerde, yetişkinlerde olduğu gibi ağız kokusu görülebilir. Genel olarak, bebekte ağız kokusu neden olur sorusunun yanıtları da yukarıdaki maddeler ile benzerdir. Bebeklerde ağız kokusunu önlemek için, ağız hijyenine dikkat etmek ilk husustur. Bebeklerin neden ağzı kokar sorusunun ilk yanıtı, ağzı açık uyumaya bağlı tükürük salgısının azalması şeklinde verilebilir. Buna ek olarak ağız kokusuna yol açabilen süt ürünü, sarımsak gibi besinlerin tüketimi, solunum yolu sorunları, sindirim sisteminde yabancı bir cismin yer alması ya da farklı hastalıklar da ağız kokusu sebepleri içindedir. Özellikle genetik temelli hastalıklardan kaynaklı olarak bebeklerde ağız kokusu görülebilir. 

Ramazan ayında ağız kokusu nasıl giderilir?

Ramazan ayı, sahur ile iftar arasında herhangi bir besin tüketilmediği için, açlık kaynaklı ağız kokusunun yaygın görüldüğü bir dönemdir. Ramazanda ağız kokusu nasıl gider dendiğinde dikkat edilmesi gereken noktalar mevcuttur. Ramazan ayında ağzın kokmaması için, ağız kuruluğu olmaması adına sahurdan önce bol sıvı tüketilebilir. Buna ek olarak diş fırçalamaya önem verilmeli, aynı esnada dil de fırçalanmalıdır. Su ile ağzı çalkalamak orucu bozmayacağı için önerilebilir. Soğan ve sarımsak gibi kokuya neden olan besin kaynaklarının pişirildikten sonra yenmesi, kokuyu en aza indirir. Öte yandan besin maddelerinin yeterli çiğnemenin ardından tüketilmesi de önemlidir.

Ağız Kokusu Neden Olur ve Nasıl Giderilir?

Sıkça Sorulan Sorular

Ağız ve diş hijyenine dikkat etmek, ağız kokusuna karşı en önemli önlemdir.

Ağızda gıda artıklarının kalması, uzun süreli açlık hissi ağız kokusu nedenleri içindedir. Çeşitli hastalıklar ya da ilaçların kullanımı da ağızda kokuya neden olabilir. 

Ağız kokusunun uzun süreli olmasının nedenler içinde böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları, bademcik enfeksiyonu ve sinüzit yer alabilir.

Nefes kokması ya da ağız kokmasının en önemli nedeni ağız hijyeninin göz ardı edilmesidir. Ancak bazı durumlarda ağız kokusu diyabet, karaciğer ve böbrek hastalığı habercisi de olabilir. 

Bebeklerde ağız kokması görülebilen bir durumdur. Ağzı açık uyuma kaynaklı az tükürük salgısı, tüketilen gıdalar ya da çeşitli hastalıklar ağız kokusuna sebep olabilir.