Periodontoloji
Periodontoloji, diş eti ve diş sağlığı ile ilgili bir bilim dalıdır. Bu bilim dalı diş eti hastalıklarının teşhisi, önlenmesi ve tedavisini kapsar. En yaygın diş eti hastalığı periodontitdir ve bu hastalık diş eti çekilmesine, diş kaybına ve ağrıya neden olabilir. Periodontoloji uzmanları, diş eti temizliği, diş eti cerrahisi ve implant tedavileri gibi yöntemleri kullanarak hastalığı önleyebilir veya tedavi edebilir.
Periodontoloji Nedir, Ne yapar?
Periodontoloji, diş eti ve çevresindeki dokuların sağlığını kontrol eden bir diş hekimliği dalıdır. Aynı zamanda diş kaybının nedenleri ve diş eti çevresindeki doku hasarlarının tedavisini gerçekleştirir. Periodontist ise diş eti hastalığının önüne geçme, teşhis etme ve tedavi etme konusunda uzmanlık yapmış bir diş hekimidir. Ayrıca ağız iltihabı gibi ilerleyen diş eti sorunlarının belirtilerini yönetmenize yardımcı olurlar.
Diş eti hastalıkları, diş eti çekilmesi, diş eti kanaması, diş kaybı gibi sorunları içerebilir. Periodontoloji uzmanı, bu hastalıklardan kaynaklanan sorunların teşhisini ve tedavisini gerçekleştirir. Örneğin, diş eti çekilmesi sonucu oluşan boşlukları doldurmak için implant tedavisi uygulayabilir. Diş eti hastalıklarının ilerlemesini durdurmak ve diş eti çevresindeki dokuların iyileşmesini hızlandırmak için lazer tedavisi yapılabilir. Periodontoloji, Diş eti hastalıklarının önlenmesi için de önemlidir. Örnek olarak: diş eti sağlığını koruma yöntemleri ve diş eti hastalıklarının erken teşhisi. Randevu oluşturmak için hemen buradan formu doldurabilirsiniz.
Periodontoloji Tedavisinde Ne Yapılır?
Periodontoloji tedavisinde, diş eti hastalıklarına neden olan bakteri plakları temizlenir. Diş fırçalama, diş ipi kullanma ve dişler arası temizlik yöntemleri kullanılır. Ayrıca, diş eti çekilmeleri durdurmak için diş eti yeniden yerleştirilir veya yeniden şekillendirilir. Lazer, hormon ve implant tedavileri de kullanılabilir. Estetik tedavi yapılabilir. Tedavi sonrasında hafif ağrı olabilir ve ağrı kesici ilaçlarla rahatlatılabilir.
Bu işlemleri maddeleyecek olursak:
Periodontoloji Tedavisi Acıtır mı?
Periodontoloji tedavisi genellikle hafif bir ağrı ile sonuçlanır. İlk olarak diş eti hastalıklarının erken aşamalarında tedavi edilirse, daha az ağrılı olabilir. Bu nedenle, düzenli diş muayeneleri yaptırmak ve diş eti hastalıklarının erken teşhisi için önemlidir. Ancak, bazı ilerlemiş rahatsızlıklarda tedavi yöntemleri farklı olacağı için bu yüzden ağrısı birazda daha fazla olabilir. Ayrıca, tedavi sonrasında da ağrı olabilir ve bu ağrı genellikle ağrı kesici ilaçlarla geçirilebilir.
Diş hekimi, muayene esnasında ağrının seviyesini ve tedavi sırasında olası ağrıları sizinle konuşacak ve ona göre gerekli önlemleri alacaktır. Örneğin, lokal anestezi veya sedasyon gibi ağrı azaltıcı yöntemler kullanılabilir. Size en uygun tedavi yöntemini uygulayarak süreci rahatlıkla tamamlayabilirsiniz.
Periodontal Hastalığın Nedenleri Nelerdir?
Diş eti hastalığı, dişlerinizin etrafındaki doku enfekte olduğunda ortaya çıkar ve iltihaplanmaya neden olur. Dişlerinizde biriken plak oluşturan bakteriler genellikle bu şişmeye diş eti çizgisinin altına yayılırken neden olur ve ana nedeni bakteri plağı ve oluşturduğu diş taşıdır. Bunlara ek olarak bazı kişilerde diş eti bölgesinde vücut savunma mekanizmaları kötü çalışır ve hastalık oluşabilir. Çarpık dişler de bakteri plağı ve tartar oluşumunda en önemli etkenlerden biridir.
Genetik yapı da hastalığın gelişmesinde önemli bir faktördür. sigaranın neden olduğu periodontal hastalıklara son yıllarda sıklıkla rastlanmaktadır. Sigara içmede diş etleri ilk bakışta kanamasız ve sağlıklı gibi görünse de, kemik mineral dokusunun sistematik olarak bozulmasına bağlı olarak dişi çevreleyen alveolar kemikte erimeler olur.
Kötü ağız hijyeni ve sigara içme gibi diğer bir davranışsal risk faktörü strestir. Stres her hastalıkta olduğu gibi periodontal hastalığın gelişmesinde ve ilerlemesinde kişinin hastalığa eğilimini arttırır. Diğer bir etken de hormonal değişikliklerdir ve hastalık ergenlik, hamilelik, adet ve menopoz dönemlerinde görülebilir.
Yine kan hastalıkları, şeker hastalığı gibi sistematik hastalıklar periodontal hastalığa neden olur. Aşağıdaki açıkladığımız başlıklarda ise periodontal hastalığı etkileyen diğer faktörler vardır.
1. Dişlerde Kalabalık
Diş eti uyumu bozulmuş çarpık dişler düz dişler kadar kolay temizlenemediğinden plak birikimi ve tartar oluşumu düz dişlere göre çok daha fazladır. Diş eti hastalıklarının en önemli nedeni çarpık ve çarpık dişlerdir.
2. Ortodontik Kapanma Bozuklukları
Kapanma bozuklukları çiğneme sırasında dişlere aşırı yük bindirerek travmaya neden olur. Aşırı kapama kuvvetlerine maruz kalan dişlerin etrafındaki kemikler travma nedeniyle eriyebilir. Çürük ve sağlıklı bir ağızdaki dişler, destekleyici kemik dokusunu kaybedebilir ve sallayarak düşebilir.
3. Genetik faktörler
Araştırmalar genetik bir yatkınlığın olduğunu göstermiştir. Ek olarak, kötü ağız bakımı diş eti hastalığına yakalanma olasılığını artırır.
4. Sigara ve Tütün Kullanımı
Sigara içmek kanser, akciğer ve kalp hastalıkları gibi birçok önemli hastalığa neden olur. Ayrıca ağız mukozası ve diş etlerine de zararlıdır.
5. Hormonal Değişiklikler
Hamilelik, ergenlik, menopoz, menstrüasyon gibi hormonal değişikliklerin arttığı süreçlerde ağız hijyeninize dikkat etmelisiniz. Bu dönemlerde diş etleriniz hassastır. Diş eti hastalıkları bu dönemlerde artabilir.
6. Stres
Hipertansiyon ve kanser gibi birçok hastalığın nedenlerinden biri olmasının yanı sıra diş eti hastalıkları için de risk faktörüdür. Periodontal hastalıklar bu listenin başında yer alırken stres, vücudun enfeksiyonla savaşmasına engel olur ve iyileşme sürecini uzatır.
7. Dişleri Gıcırdatmak
Dişleri gıcırdatmak, dişeti ile diş arasında bulunan bağın ve kuvvetin azalmasına neden olarak periodontal doku yıkımına yol açar. Diş eti çekilmesinin nedenlerinden biri diş sıkmaktır. Bu sıkma bir gece plakası takılarak durdurulabilir.
8. Kötü Beslenme
Kötü beslenme alışkanlıkları, vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açar ve bu duruma bağlı olarak diş eti enfeksiyonu dahil diğer enfeksiyonlarla savaşmayı zorlaştırır. Özellikle C vitamini eksiklikleri diş eti sorunlarına yol açar.
9. Diyabet
Diyabet hastaları, diş eti enfeksiyonu açısından yüksek risk grubundadır. Ayrıca ağız hijyenine de dikkat etmelidirler. Bakımsız bir ağız erken dönemde diş kayıplarına neden olabilir.
10. Uyumsuz Kron Köprüler ve Dolgular
Diş eti uyumunun bozulduğu veya taşan dolguların olduğu kuron ve köprüler diş etlerinde problemlere neden olur.
Diş eti Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
- Diş eti kanamaları: Diş etleri fırçalandığında veya diş ipi kullanıldığında kanama görülür.
- Diş eti çekilmeleri: Diş etleri geri çekilir ve dişlerin daha fazla görünür hale gelir.
- Diş kaybı: Diş eti hastalıkları nedeniyle dişler kaybedilir.
- Ağrı: Diş etlerinde ve dişlerin etrafında ağrıya neden olabilir.
- Dişlerin hareketli hale gelmesi: Dişlerin yerinden oynaması.
- Dişlerin sıkışması: Diş eti hastalıkları nedeniyle dişler sıkışabilir veya aralarındaki boşluklar genişleyebilir.
- Nefesin kötü kokması: Diş eti hastalıkları nedeniyle nefesiniz ve ağzınız kötü kokabilir.
- Diş eti iltihaplanması: Diş etleri şişebilir, kızarır ve ağrır.
Bursa Periodontoloji
Periodontoloji Doktorlarımız
Periodontoloji randevu
Tedavi Adı | KDV Hariç Fiyat | %8 KDV Dahil Fiyat |
—————– | Lütfen Fiyat Sorunuz | Lütfen Fiyat Sorunuz |
—————– | Lütfen Fiyat Sorunuz | Lütfen Fiyat Sorunuz |
—————– | Lütfen Fiyat Sorunuz | Lütfen Fiyat Sorunuz |
—————– | Lütfen Fiyat Sorunuz | Lütfen Fiyat Sorunuz |
—————– | Lütfen Fiyat Sorunuz | Lütfen Fiyat Sorunuz |
Periodontoloji tedavisi hastalığın şiddet derecesine göre 3 hafta ile 6 ay arasında değişebilir
Diş Eti Hastalıkları Uzmanı
İlaçlarla başarı sağlanamıyorsa ilgili bölge bir dolgu maddesiyle örtülebilir.
Sayfamızda sadece bilgilendirme amaçlı içerik yayınlanmıştır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içermemektedir. Teşhis ve tedavi için lütfen uzman hekimize başvurun