Dişte kanal tedavisi, ölü ya da çürüyen sinir dokusunu ve bakterileri dişin içinden çıkararak dişi kurtarmak için gerçekleştirilen bir diş prosedürüdür. Kanal tedavisi, endodonti uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Dilerseniz endodonti sayfasını inceledikten sonra bağlantı üzerinden randevuda oluşturabilirsiniz.
Diş kökündeki siniri etkileyen bir enfeksiyonunuz var ise bu işleme ihtiyacınız olabilir. Çoğunlukla bölgede ağrı ve şişlik gözlemlenir. Enfeksiyon, dişin kırılması, yaralanması ya da çürümesi sonucu oluşabilir. Aynı zamanda dişin etrafındaki diş eti alanındaki derin bir deliğin sonucu da olabilir. Bu durumda endodontist olarak bilinen diş uzmanı bölgeyi inceler. Enfeksiyonun kaynağına ve çürüğün ciddiyetine bağlı şekilde diş kurtarılabilir ya da kurtarılamaz.
Diş kanal tedavisi işlemi dişi kurtarabilir. Dişinizin tamamı çıkarılabilir, ancak özellikle kanal tedavisi yaygın bir işlem olduğundan ve yüksek bir başarı oranına sahip olduğundan (%90’ın üzerinde) onu kurtarmaya çalışmak her zaman en iyisidir. Tedavi gerçekleşmediği zaman diş çekilmek zorunda kalacak kadar zarar görebilir. Kanal tedavisinden sonra muhakkak kalıcı bir restorasyon yapılmalıdır. Bu, dişi orijinal şekline döndürmek ve ısırma kuvvetine dayanabilmesi için güçlendirme maksadıyla gerçekleştirilmektedir.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çürüme veya enfeksiyon dişe zarar vermeye başladığında kanal tedavisi gerçekleştirilir. Diş kökleri ölmeye başladığında özel bir tedavi ile bu köklerin alınması gerekmektedir. Dişe kanal tedavisi yapılırken endodonti uzmanı diş köklerini dişin merkezinden çıkarır ve pulpa boşluğunu doldurur. Bu, pulpada diğer dişlere yayılabilen ağrılı bir enfeksiyonun gelişmesini önler. Prosedür, enfeksiyona dönüşme ihtimali olan apse durumunu da düzeltebilir. İşlem sayesinde diş ağrısı hafifler, enfeksiyon durdurulur ve iyileşme teşvik edilir. Pratisyen bir diş hekimi ya da uzmanlaşmış endodontist tarafından yapılan kanal tedavisi şu şekilde gerçekleştirilir:
İlk olarak diş hekimi diş etlerini özel bir madde ile uyuşturur. Dişler, diş etleri, dil ve cilt tamamen uyuşur. Bazen ağrıyı azaltmak ve rahatlamanıza yardımcı olmak için nitröz oksit kullanılır.
Diş hekimi, metal bir çerçeve içinde küçük bir lastik levha ile çürük olan dişi diğerlerinden ayırabilir. Bu kauçuk koruyucu ayrıca sıvıların ve diş parçalarının ağız ve boğaza girmesini önler.
Diş hekimi, pulpayı dişten çıkarmak için özel aletler kullanacaktır. Diş eti çizgisinin altındaki dişin içini ilaçlar, geçici dolgu malzemeleri ve son bir kök kanal dolgusu ile dolduracaktır.
Kanal tedavisi işlemi sona erince kalıcı dolgu yapılır. Diş kaplaması yapılacak ise öncelikle diş çürüğü giderilir ve ardından dişin ölçüsü alınır. Kalıcı kaplama oluşturulana ve yerine yapıştırılana kadar diş üzerine geçici bir kaplama yerleştirilebilir. Diş dolgusu nasıl yapıldığı hakkında bilgi almak isterseniz bağlantı üzeriden sayfaya gidebilirsiniz.
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kanal tedavisi dişte meydana gelen hasara bağlı şekilde tek seans veya iki seansta yapılmaktadır. Dişte yer alan enfeksiyon çok yaygın ise tedavi üç seansta tamamlanır. Kanal tedavi uygulaması, bir diş hekimi ya da endodontist tarafından gerçekleştirilir. Diş hekimi, diş özünün ya da diş sinirinin hastalıklarının sebepleri, teşhisi, önlenmesi ve tedavisinde size optimal düzeyde yardımcı olacaktır.
Kanal tedavisindeki ilk aşama, kök kanallarının şeklini görmek için röntgen çekmek ve etrafındaki kemikte enfeksiyon olup olmadığını tespit etmektir. Diş hekimi ardından dişin yanındaki alanı uyuşturmak için lokal anestezi kullanacaktır. Diş siniri öldüğü için anestezi gerekli olmayabilir fakat çoğu uzman, hastayı daha sakin ve rahat hale getirmek amacıyla ilgili bölgeyi uyuşturmayı tercih etmektedir. Sonrasında ise dişin çevresine su geçirmez bir malzeme yerleştirilir. Diğer aşamada enfeksiyonlu alana erişmek için dişin içine bir delik açılır. Bakterilerle beraber pulpa, çürüyen sinirler ve bu alan içindeki enfeksiyon döküntüleri dişten uzaklaştırılır.
Kanal Tedavisi Nedir Ve Nasıl Yapılır?
Kanal Tedavisi Fiyatları Ne Kadar?
Kanal tedavisi ücreti, işleme göre farklılık göstermektedir. Diş kanal tedavisi fiyatları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Tek dolgu kanal: 940 TL
- İki kanal (dolgu hariç): 1.350 TL
- Üç kanal (dolgu hariç): 1.815 TL
- İlave her kanal için: 495 TL
- Periapikal lezyonlu dişte kanal tedavisi (dolgu hariç-tek kanal): 940 TL
- Periapikal lezyonlu dişte kanal tedavisi (dolgu hariç-iki kanal): 1360 TL
- Periapikal lezyonlu dişte kanal tedavisi (dolgu hariç-üç kanal): 1845 TL
- Süt dişi kanal tedavisi: 1125 TL
- Tek kökte kök ucu rezeksiyonu: 2085 TL
- İki kökte kök ucu rezeksiyonu: 2255 TL
- Üç kökte kök ucu rezeksiyonu: 2590 TL
- Kök amputasyonu: 615 TL
- Kanal pansumanı: 215 TL
Buradaki fiyatlar ortalama piyasadaki bulunan fiyatlardır. Yapılan tedavi fiyatlarının kliniğimizle alakası yoktur. Sadece insanları bilgilendirme amaçlı belirtilmiştir.
Kanal Tedavisi Sonrası
Kanal tedavisi pek çok kişi tarafından zor geçen bir süreçtir. Bu aşamada merak edilen birçok konu bulunmaktadır. Kanal tedavisi sonrası şişlik ya da kanal tedavisi sonrası diş ağrısı gibi durumlar, mecburen kanal operasyonu geçirecekler arasında sıklıkla araştırılmaktadır. Aynı zamanda, kanal tedavisinden sonra diş fırçalama ve kanal tedavisinden kaç saat sonra su içilir gibi sorular da öne çıkmaktadır. Diş ağrısı hakkında sayfamızda daha detaylı bahsettik bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Kanal tedavisinin yapıldığı gün veya işlemden sonraki 48 saatte ağrı olup olmamasına bakılmaksızın doğrudan anti-enflamatuar etkisi olan ağrı kesiciler alınması gerekmektedir. Diş hekiminiz bunları size reçete edecektir. Bu tarz ilaçların kullanımı, ağrı ve şişliği önleme amaçlıdır.
Travmatik bir işlem olmasından dolayı, birkaç gün süresince ağrı oluşması normaldir. Bu, korkulması gereken bir sorun olduğunu göstermez. Son derece normal olduğunu söyleyebiliriz. Tedavisi yapılan dişin üzerine bastırıldığında oluşan ağrı, iyileşme aşamasında zamanla azalacak ve bir süre sonra kaybolacaktır. Bu süreç yaklaşık olarak 2-3 hafta sürer. Ağrı kesici ile geçmeyen bir ağrı söz konusu ise bunu diş hekiminizle görüşmeniz önemlidir.
Kanal tedavisinden sonra uygulanması gerekenler ve dikkat edilmesi gerekenler diş hekimi tarafından açıklanacaktır. Bunlara uygun hareket edilmesi önem arz eder. İşlemden sonra sigara, alkol ve tütün ürünlerinin kullanımına ara verilmelidir. En az 24 saat boyunca bu tarz maddelerin kullanılmaması gerekir.
Kanal tedavisinin ardından 24-72 saat boyunca dişin üzerine kuvvet uygulanmamalıdır. Bu aşamada diş fırçalama eylemi de bir süreliğine yapılmamalıdır. Kanal tedavisinden sonra ağrı meydana gelirse ve reçete edilen ilaçlara rağmen ağrı geçmez ise diş hekimine başvurmak gerekir.
Dişinizin kanal tedavisine gereksinimi olup olmadığını gösteren bazı detaylar vardır. Bunlar:
- Dişte sıcak-soğuk hassasiyeti.
- Herhangi bir uyaran olmadan dişte ağrı oluşması.
- Yemek esnasında diş ağrısı.
- Diş sinirlerinin ölmesi nedeniyle dişte renk değişikliği.
- Apse oluşumu.
Kanal tedavisinin süresi dişteki hasara bağlıdır. Genellikle tek seans veya iki seansta tamamlanır. Dişteki enfeksiyon çok yaygın ise üç seans gereklidir.
Kanal tedavisi uygulamasında ağrı, işlemden sonraki birkaç gün sürebilmektedir. İyileşme süreci uzun ise ağrı süresi de uzun olabilmektedir.
Kanal tedavisi diş ve etrafındaki dokuların uyuşturulması ile başlar. Bir seans ortalama 45 dakika sürmektedir.