Diş etiyle dişlerin birleştiği bölgede oluşan plaklar nişasta, şeker gibi besin maddelerinin kalıntılarıyla oluşur. Ağız hijyenine önem verilmemesi durumunda ise bu plaklar tartara dönüşür. Tartarın diş etleri çevresinde uzun bir süre kalması, iltihabın ortaya çıkmasına neden olur. İltihap neticesinde ise diş etlerinde kanama ve şişlik görülebilir. Diş eti iltihabı yaşayan kişiler çiğneme, konuşma ve yemek yeme esnasında rahatsız hissedebilir. 

Diş etinin iltihabı, diş eti şişmesi ve ilerleyen dönemde diş kaybına yol açabilir. Diş eti iltihabının oluşmasını engellemek için dikkat edilmesi gereken ilk konu ağız ve diş hijyenine dikkat etmektir. Dişleri doğru teknikle günde iki kere fırçalamak ve yılda en az iki kere diş muayenesine gitmek, diş etinde iltihap riskini en aza indirir. İleri seviyedeki diş eti iltihabına ne iyi gelir sorusunun yanıtı ise ilaç kullanımı ve gerekli görüldüğü takdirde cerrahi müdahale olarak verilebilir.

Ağız hijyeni ve sağlığına dikkat etmemek, ağız içinde plak olarak adlandırılan yapıların oluşmasına neden olur.
Plak oluşumunun sürmesi durumunda ise birçok ağız ve diş sorunu ortaya çıkabilir. Bu sorunlardan biri de diş eti iltihabıdır.

Diş Eti İltihabı Neden Olur?

Diş etlerinin iltihabının oluşmasında farklı risk faktörleri söz konusudur. Hormonal değişiklikler, kronik hastalıklar ve sigara gibi zararlı alışkanlıklar diş etlerinde iltihap oluşumunu hızlandırabilir. Bununla birlikte, diş eti iltihabının oluşmasının temel nedeni ağız içi hijyene gerekli özenin gösterilmemesidir. Diş eti iltihabının oluşmasının üç adımı şu şekildedir:

      • Plak oluşumu: Tüketilen gıdalarda yer alan nişasta gibi maddeler, dişlerde plak oluşumuna neden olur. Diş fırçalamanın düzenli olması plak oluşumunu önler. Plakların yeniden, hızla oluşabilme özelliği vardır.
      • Tartar oluşumu: Diş etlerinde plak oluşumu ilerleyen zamanda tartara dönüşür. Tartar, diş etlerindeki bakterileri korur, diş etlerinde tahrişe neden olur ve temizlenmesi zordur.
      • İltihap oluşumu: Tartar ve plakların diş etlerinde uzun süreli kalması, diş etlerinin tahriş olmasına, şişmesine neden olur. Diş çürükleri, periodontitis ve diş kaybı iltihabın sonuçları arasındadır. 

Diş eti iltihabı oluşumunu destekleyen genetik ya da hastalık kaynaklı durumlar da söz konusudur. Diyabet (şeker) hastalığının yanı sıra kemoterapi ilaçlarının kullanımı da diş iltihabını tetikleyebilir. 

 

dis-eti-iltihabi-neden-olur
dis-eti-iltihabi-belirtlileri

Diş Eti İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Diş eti iltihabı vücuda yayılma belirtileri, diş etinin normal yapısını, rengini kaybetmesi neticesinde anlaşılabilir. Sağlıklı bir diş etinin rengi açık ve soluk bir pembe tonda olmalıdır. Diş eti iltihabının ortaya çıktığını gösteren temek semptomlar ise şöyle sıralanabilir:

      • Diş etlerinde hassaslık
      • Diş eti çekilmesi
      • Diş etlerinin şişmiş görünmesi
      • Diş eti renginin parlak bir kırmızıya dönmesi
      • Ağızda rahatsız edici bir kokunun oluşması
      • Diş temizliği esnasında diş etinin kanaması
      • Dişlerde sallanmanın görülmesi
      • Sıcak ya da soğuk besin maddelerinin tüketiminde hassasiyet
      • Dişte beyaz renge sahip iltihapların oluşması

Yukarıdaki durumlar, diş iltihabı belirtilerinin arasındadır.

Diş Eti Şişmesi Neden Olur?

Diş eti şişmesi nedenleri içinde ilk sırada, ağız hijyeninin yetersiz olması geliyor. Dişlerin doğru bir sıklıkla fırçalanmaması, diş yüzeyinde bakteri plağı oluşumuna neden olur ve belli bir süre sonra plaklar, sertleşerek diş taşına (tartar) dönüşür. Diş eti şişmesi hormonal nedenler de barındırdığı için, hamilelik döneminde de görülebilir. Diş eti şişmesi nedenleri içinde diğer maddeler ise şu şekilde:

  • B ve C vitamininin yeterli seviyede alınmaması, diş eti hastalıklarına neden olabilir.
  • Bebeklerde görülebilen pamukçuk, herpes virüsü kaynaklı olarak diş eti şişmesine neden olabilir.
  • Çürük dişlerin tedavi edilmemesi diş eti şişmesi ve diş eti apsesini tetikleyebilir. 

Diş Eti Ağrısı Neden Olur?

Diş etlerinde ağrının oluşmasının temel nedeni ağız bakımının yeterli olmamasıdır. Bununla birlikte, diş ipi ya da diş fırçasının yanlış tekniklerle yapılması da diş eti ağrısı nedenleri içindedir. Diş eti ağrısı beslenme alışkanlıklarından hormonal faktörlere kadar birçok nedenle de ilişkilidir. En yaygın görülen diş eti ağrısı sebepleri şu şekilde:

  • Diş eti çevresinde plak ve diş taşı oluşumu
  • Alkol ve sigara gibi alışkanlıklar
  • Diş çürükleri ya da diş çatlaklarının olması
  • Diş eti çekilmesi
  • Diş eti iltihabı ve diş eti çekilmesi

Diş Eti İltihabı Ne İyi Gelir?

Ağız ve diş bakımına gerekli özeni göstermeyen herkesin yaşayabileceği diş eti iltihabı, arka planda farklı faktörler söz konusu değilse birkaç gün içinde hafifleyebilecek bir ağrıya neden olur. Diş eti iltihabına ne iyi gelir dendiğinde, yanıt olarak verilebilecek en yaygın öneriler ise şu şekilde:

  • Her gün en az iki kere diş fırçalamak
  • Diş etini rahatsız etmeyecek yumuşak kıla sahip fırça kullanmak
  • Diş fırçalama tekniklerini doğru bir şekilde uygulamak
  • Antiseptik ve antiinflamatuar içerikli ağız bakım gargarası yapmak 
  • Ağızda diş taşı oluşumu durumunda, kliniğe giderek diş taşı temizliği yaptırmak

Bu önerilere ek olarak diş eti iltihabına karşı bazı doğal yöntemler de halk arasında tercih edilir. Diş eti iltihabına karşı tercih edilebilecek doğal ürünler şu şekilde:

  • Zerdeçal: Antibakteriyel bileşenler içermesiyle iltihaplanmalara karşı etkili olduğu düşünülür.
  • Papatya: Antiseptik içeriği ile iltihap önleyici olarak tercih edilir.
  • Nane: Nane, bakteri önleme özelliğine sahip bir doğal kaynak olarak, bitki çayı ile tüketilebilir. 

Diş eti iltihabına karşı ev ortamında en iyi uygulama ağız gargarasıdır. Alternatif uygulamalarla ilgili, diş hekimine danışılmadan harekete geçmek doğru değildir. Bu durum diş eti iltihabının ilerlemesine neden olabilir. 

Diş Eti İltihabı Nasıl Geçer?

Diş eti iltihabı, önemsenmediği takdirde diş kaybı riskine dahi neden olabilecek bir durumdur. Bu nedenle diş eti iltihabı öncesi ve sonrasıyla dikkate alınmalıdır. Etkili bir ağız ve diş bakımı, diş eti iltihabını önleyen en önemli faktördür. Diş eti iltihabının belirtilerinin görülmesi durumunda ise birkaç farklı tedavi yolu mevcuttur. Diş eti iltihabı tedavisinde diş hekimleri tarafından, hastanın diş eti durumuna göre farklı teknikler tercih edilebilir. Teşhisin erken yapılması, daha kolay ve hızlı bir tedavi sağlar. Diş eti iltihabının tedavisinde aşağıdaki çözümler mevcuttur:

  • Profesyonel diş taşı temizliği
  • Antibiyotik kullanımı
  • Ameliyat

Diş eti iltihabının tedavi edilmemesi durumunda, en önemli iki risk diş kaybı ve periodontitistir. Diş eti çekilmesi anlamına gelen periodontitis tehlikeli bir diş eti hastalığıdır. Bu hastalık hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz Periodontoloji sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Bu hastalık, diş ve ağız arasındaki bağı oluşturan doku ve kemikleri tahrip edebilir. Diş eti çekilmesi sonucunda, bazı zararlı bakterilerin kan dokusuna karışıp, kalp ve diğer organları etkilemesi riski de söz konusudur. Diş eti iltihabı, belli durumlarda kendiliğinden geçse de, tedavi edilmediğinde yeniden görülebilir.

Diş Eti Şişmesi İçin İlaç

Diş eti şişmesi ve iltihabı genellikle diş eti hastalığının belirtileridir. Bu durumu tedavi etmek için bir dizi ilaç mevcuttur, ancak öncelikle bir diş hekimiyle görüşmelisiniz. Diş eti şişmesi için ilaç olarak topikal ajanlar; Chlorhexidine içeren ağız gargaraları (örneğin Corsodyl) ve jeller (örneğin Gengigel) sıklıkla önerilir. Diş eti şişmesine iyi gelen ilaçlar arasında, anti-inflamatuar etkiye sahip olan Ibuprofen de bulunur. Eğer durum enfeksiyona bağlıysa, diş eti şişmesi için antibiyotik tedavisi gerekebilir; Amoksisilin veya Metronidazol bu durumda tercih edilebilir. Ancak unutmayın, bu ilaçların hepsi doktor veya diş hekimi reçetesine tabidir. Ayrıca, diş eti sağlığını korumak için düzenli ağız hijyenine dikkat etmek önemlidir.

Diş Eti Şişmesi Nasil Geçer Evde

Evde diş eti şişmesini tedavi etmek için birkaç öneri bulunmaktadır. Bu yöntemler şu şekildedir:

  1. Ağız Hijyeninize Özen Gösterin: Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın ve diş ipi kullanın. Düzenli diş bakımı, diş eti hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir.

  2. Tuzlu Su Gargarası: Tuzlu su, şişmiş ve iltihaplı diş etlerine karşı etkili bir çözüm olabilir. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ekleyin ve bununla gargara yapın.

  3. Soğuk Kompres: Soğuk bir bez veya buz paketi, diş eti şişmesini ve ağrısını hafifletebilir. Ancak buz paketini doğrudan cildinize koymayın, bir bezle sarın.

  4. OTC Ağrı Kesiciler: İbuprofen gibi over-the-counter (reçetesiz) ağrı kesiciler de şişlik ve ağrıyı hafifletebilir.

  5. Çay Poşeti: Soğutulmuş, kullanılmış bir çay poşeti, şişmiş diş etlerine doğrudan uygulanabilir. Çay, anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle şişliği azaltabilir.

Unutmayın, bu öneriler semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir ancak diş eti hastalığının sebebini tedavi etmezler. Eğer diş eti şişliği devam ederse, bir diş hekimiyle görüşmeniz önemlidir.

Evde diş eti iltihabı oluşumuna karşı en iyi gelen çözüm tuz, karbonat ve sirke içeren ağız gargarası yapmaktır. Bu işlem bakterileri yok eder.

Diş eti iltihabının görülmesi, ağız ve diş hijyenine dikkat edilmediğinin belirtisidir. Bu diş hastalığı, doğru yöntemlerle tedavi edilebilir. 

Diş eti iltihabı sonucunda, diş kaybı ya da diş eti çekilmesi söz konusu olabilir. İltihap neticesinde vücuttaki organlar da olumsuz etkilenebilir.