Pedodonti
Pediatrik diş hekimi, bebeklikten gençlik yıllarına kadar çocuklara ve ayrıca özel ihtiyaçları olan yetişkinlere bakmaya odaklanan özel olarak eğitilmiş bir diş hekimidir. Bu tedavi, ağız, diş ve diş eti hastalıklarının önlenmesi ve tedavisinin yanı sıra, dişlerin büyümesi sırasında ileride büyük sorunları önlemek için erken müdahaleyi içerebilir.
Pediatrik diş hekimi, bebeklikten gençlik yıllarına kadar çocuklara ve ayrıca özel ihtiyaçları olan yetişkinlere bakmaya odaklanan özel olarak eğitilmiş bir diş hekimidir. Bu tedavi, ağız, diş ve diş eti hastalıklarının önlenmesi ve tedavisinin yanı sıra, dişlerin büyümesi sırasında ileride büyük sorunları önlemek için erken müdahaleyi içerebilir.
Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Nedir?
Pedodonti, çocukların diş ve diş eti sağlığı ile ilgili olan bir diş hekimliği dalıdır. Pedodonti, 0-13 yaş arası çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlıklı bir şekilde korunmasını ve çürük, travma, kalıtımsal vb etkenlerin oluşturduğu sorunların giderilmesini amaçlar. Pedodontistler, bebeklik döneminden itibaren çocukların ağız-diş sağlığını ve çene-yüz bölgesi gelişimini takip eder ve tedavi ederler. Aynı zamanda koruyucu önlemleri de içine alan önleyici ve tedavi edici her türlü tedavi ve uygulamaları gerçekleştirirler. Bu sayede çocukların diş ve diş eti sağlığı için en uygun çözümler sunulur.
Pedodontist (Çocuk Diş Doktoru) Kimdir ve Ne Yapar?
Pedodontist, çocuk diş hekimliği alanında uzmanlaşmış bir diş hekimidir. Pedodontistler, 0-13 yaş arası çocukların diş ve diş eti sağlığı ile ilgili sorunları tanılar, tedavi eder ve bakım yaparlar. Çocukların diş sağlığını koruyan önleyici tedavi ve uygulamaları gerçekleştirirler. Bunlar başlıca olarak diş gelişimini ve sağlığını takip ederler ve diş gelişiminin gereksinimlerine göre önleyici her türlü tedavi ve koruyucu uygulamaları yapılır. Bu sayede çocukların diş gelişim süreci kontrollü ve sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilir.
Çocuklarda Süt Dişleri Neden Önemlidir?
Süt dişleri çocukluk döneminde çok önemli bir yere sahiptir. Bunlar ilk olarak çocuğun beslenmesini sağlamak için dişleri ve dil arasında yiyecekleri iyi bir şekilde ezmesine yardımcı olur. Ek olarak, süt dişleri çocuğun konuşmasını düzgün hale getirmekte ve gelecekteki daimi dişlerin yerini hazırlamaktadır. Eğer süt dişleri sağlıklı bir şekilde değilse, daimi dişlerin gelişimine de direkt etki edebilir. Bir diğer husus ise süt dişleri çocuğun gülümsemesini daha estetik hale getirir ve çocuğun sağlıklı bir gülümsemeye sahip olmasını sağlar. Bu nedenle, çocukların süt dişlerinin sağlıklı kalması ve çürüklerin önlenmesi çok önemlidir.
Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları Nelerdir?
- Çocuklar için özel diş fırçaları ve diş macunlarının kullanımı: Özel olarak tasarlanmış diş fırçaları ve diş macunları kullanılması çocukların daha iyi dişlerini temizleyebilmelerine olanak tanır.
- Profesyonel diş temizliği: Bu uygulama dişlerin ve diş etlerinin yüzeylerinde oluşan plak ve tartarın kaldırılmasını içerir.
- Fluorid uygulamaları: Fluorid, dişlerin çürüklere karşı daha dayanıklı hale gelmelerini sağlar. Fluorid uygulamaları dişlerin yüzeyine uygulanabilir veya ağız içi solüsyonlar olarak alınabilir.
- Eğitim ve danışmanlık hizmetleri: Diş sağlığı konusunda önemli olan bilgilendirme ve eğitim hizmetleri. Çocukların diş sağlığı konusunda bilgilendirilmeleri ve düzenli diş bakımı hakkında eğitilmeleri çok önemlidir.
- Sealant uygulamaları: Bu uygulama, dişlerin oluklarını kapatmak için kullanılan bir yöntemdir. Bu sayede dişlerin iç yüzeyleri daha az plak ve çürük oluşumuna açık hale gelir.
Çocuğunuzun pediatrik diş muayenesinde diş hekimi aşağıdaki işlemlerden herhangi birini gerekli görebilir:
➔ Çocuğunuzun dişlerinin hassasiyetini kaldırmak ve komplikasyonların önüne geçmek için ek koruma için dolgu macunları önerilebilir ve uygulanabilir.
➔ Boşluklar (diş çürüğü) varsa, çocuk diş hekiminiz kronlar, dolgular, çekimler ve gerektiğinde yer tutucular gibi bir tedavi prosedürü oluşturabilir.
➔ Diş hekimi, ortodontik prosedürlere olası herhangi bir ihtiyacı belirlemek için muayeneleri ve röntgenleri kullanacaktır.
➔ Kırık, kayıp veya hasarlı dişler gibi diş acil durumlarının tedavisi.
➔ Çocuk diş eti hastalığının teşhisinde ve tedavisinde de çocuk diş hekiminizin uzmanlığı elzemdir.
Bir pediatrik diş hekimi tarafından sağlanan erken ve uygun diş bakımı, çocuğunuzun ileriki yaşamında ağız sağlığı ile ilgili sorunların önlenmesine yardımcı olabilir.
Bursa Çocuk Diş Doktoru
Çocuklar İçin Diş Fırçası
Pedodontist Çocuk Diş Doktorlarımız
Çoçuk Diş Çekim Fiyatları
Tedavi Adı | KDV Hariç Fiyat | %8 KDV Dahil Fiyat |
Flor Uygulaması (Çürük Önleyici Yüzey Koruması, Cila Dahil) (Çift Çene) | Lütfen Fiyat Sorunuz | Lütfen Fiyat Sorunuz |
Süt Dişi Çekim (Dijital Anestezi ile) | Lütfen Fiyat Sorunuz | Lütfen Fiyat Sorunuz |
Fissür Örtücü (Çürüğe Yatkın Yerlerin Kapatılması) (Tek Diş) | Lütfen Fiyat Sorunuz | Lütfen Fiyat Sorunuz |
Sıkça Sorulan Sorular
Bebeklerde süt dişi tamamlanana kadar, 25-28 aylığa kadar devam eder ve bebeklerin dişleri tek seferde, 1-2 ay arayla ya da aynı anda da çıkabilir.
başlıca belirtiler şunlardır;
- Uyku problemleri
- İştahsızlık
- Tükürük akıntısında artış
- Huysuzluk
- Kabızlık veya ishal
- Soğutulmuş Meyve Verebilirsiniz.
- Diş Etlerine Masaj Yapın.
- Diş kaşıyıcı seçebilirsiniz (boyası çıkmadığına dikkat edin)
- Doktor önerisiyle verilen diş jellerinden beslenme önceleri diş etlerine sürebilirsiniz.
Reflü, bağırsak paraziti şeklinde hazım sistemi rahatsızlıkları ve sinüzit, alerjik bronşit, astım gibi solunum yolu problemleri diş gıcırdatmayı tetikleyebilir.
Derin dondurucuya metal kaşık koyup soğutarak çocuğunuzun dişine masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
Diş çıkarma bebeklerde 6 ay ile 3 yaş arasında devam ettiğinden diş çıkarma huzursuzluğu da bu süreçte devam eder.
Sayfamızda sadece bilgilendirme amaçlı içerik yayınlanmıştır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içermemektedir. Teşhis ve tedavi için lütfen uzman hekimize başvurun