Dudak şişmesi, dudak dokusunda sıvı birikmesi veya iltihaplanma nedeniyle bir veya iki dudağın genişlemesidir. Dudakların şişmesi lipödem olarak da adlandırılabilir.
Çeşitli hafif ve şiddetli bozukluklar, hastalıklar ve durumlar dudakların şişmesine neden olabilir. Şişlik, enfeksiyonlar, iltihaplanma, travma veya kötü huylu tümörlerden kaynaklanabilir.
Sebebe bağlı olarak, örneğin güneş yanığı ve çatlamış dudaklarınız olduğunda, dudakların şişmesi kısa sürebilir ve hızla geçebilir. Zamanla gelişen ve ek semptomların eşlik ettiği dudak şişmesi, yaygın bir enfeksiyon veya iltihaplanma belirtisi olabilir.
Dudakların şişmesi, anafilaktik reaksiyon gibi hayatı tehdit eden bir hastalığın belirtisi olabileceğinden, nefes almada güçlük, kurdeşen veya kızarıklık, şiddetli ateş gibi belirtilere neden olabilir.
Şişmiş dudaklar genellikle herhangi bir tedavi olmaksızın normale döner, ancak nefes almada zorluk veya ağır kanama gibi daha ciddi belirtiler yaşarsanız hemen bir doktora görünün. Bir doktora görünmek için diğer nedenler arasında, şişliğin birkaç günden fazla devam etmesi veya ağrı veya ateşin eşlik etmesi (bu da dudaklarınızda enfeksiyon olduğu anlamına gelebilir) sayılabilir.
Dudak Şişmesi Neden Olur?
Dudak şişmesinin nedenleri aşağıdaki kategorilere ayrılabilir:
Alerjik reaksiyon: Alerjik reaksiyonlar, gıda, hayvan veya kumaş gibi iyi huylu bir maddeye maruz kalmanın ardından anormal bir bağışıklık reaksiyonu nedeniyle oluşur. Alerjik reaksiyonlar, maruziyetten saniyeler sonra meydana gelebilir, ancak meydana gelmeleri dakikalar ila saatler arasında da sürebilir.
Otoimmün: Dudak şişmesine neden olabilecek çok çeşitli otoimmün durumlar vardır. Crohn Hastalığı veya lupus gibi belirli otoimmün rahatsızlıkları olan kişilerde, aktif hastalık alevlenmeleri sırasında ağız ve dudakta yaralar ve şişlikler meydana gelebilir. Vücudun bağışıklık sisteminin dudaklarda bulunan bezlere saldırmasının neden olduğu dudak şişmesi ile karakterize edilen Miescher’s keilite ve plazma hücreli keilite gibi bir dizi başka nadir otoimmün durum da vardır.
Kalıtsal: Kalıtsal anjiyoödem gibi dudakların aralıklı olarak şişmesine yol açabilen bazı nadir kalıtsal durumlar vardır. Bu gibi durumlarda, bireyler vücut tarafından üretilen ve kan damarı duvarlarının bütünlüğünü korumak için önemli olan bazı proteinlerden yoksun olarak doğarlar ve bu da onların dudak ve ağız şişmesine yatkın olmalarına neden olur.
Tümörler: Çeşitli kanserli ve kanserli olmayan büyümeler dudak şişmesine neden olabilir. Bazı büyümeler iyi huyludur ve yalnızca tükürük bezinin tıkanması nedeniyle oluşur ve muhtemelen kendi kendine düzelecektir. Öte yandan, skuamöz hücreli karsinom gibi kötü huylu ağız kanserleri, dudakların ağrılı tahrişine ve şişmesine neden olabilir ve bir doktor tarafından tedavi edilmesini gerektirebilir.
Enfeksiyon: Birkaç viral, bakteriyel ve maya enfeksiyonu, dudakların tahriş olmasına ve şişmesine neden olabilir. Bu tür enfeksiyonlara karşı en savunmasız olanlar, takma diş veya ortodontik cihaz kullananlar veya HIV enfeksiyonu veya kemoterapi nedeniyle bağışıklığı baskılanmış kişilerdir.
Dudakların Şişmesinin Nedeni
Dudak şişmesi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Ağız köşelerinde başlayan bir mantar enfeksiyonu olan keilitis, bakteriyel bir cilt enfeksiyonu olan selülit, uçuk virüsü bunlar arasındadır. Öte yandan dudak şişmesinin alerji, ilaç veya travmatik nedenlerle ilişkili yönleri şu şekildedir:
Dudak şişmesinin alerjik nedenleri: Dudak şişmesi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere hafif veya ciddi bir alerjik reaksiyondan da kaynaklanabilir:
- Penisilin veya kodein alerjisi gibi ilaç alerjileri
- Yiyecek alerjisi
- Dil iltihabı
- Stresten dudak şişmesi
- Saman nezlesi veya hayvan kepeği, toz, kozmetik ürün veya polenlere karşı alerjik reaksiyon
- Arı sokması gibi böceklere bağlı yaralanmalara karşı alerjiler
Dudak şişmesinin travmatik nedenleri: Dudak şişmesi tahriş edici maddelerden, yaralanmalardan veya travmalardan kaynaklanabilir:
- Genellikle dermatite neden olan bir tahriş edici ile temas
- Sıcak ve baharatlı yiyecekler
- Dudağın laserasyonu veya künt travması
- Ağız cerrahisi
- Şiddetli güneş yanığı
- Dudak ameliyatı
Dudak neden şişer, aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer çeşitli koşullar ve faktörlerden de kaynaklanabilir:
- Kan nakli reaksiyonu
- Hamilelik sırasında oluşabilecek sıvı tutulumu
- Boğazda ve diğer bölgelerde periyodik olarak şişmeye neden olan ciddi bir genetik bozukluk olan kalıtsal Anjiyoödem
- Başka bir cilt kanseri türü olan dudak kanseri
- Nadir bir nörolojik bozukluk olan Melkersson-Rosenthal sendromu
- Şişmanlık
- Kalp, karaciğer veya böbrek yetmezliği gibi organ yetmezliği
- Yüksek tansiyon ve idrarda protein ile kendini gösteren ciddi bir gebelik durumu olan preeklampsi
- Şiddetli yetersiz beslenme
Ani Dudak Şişmesi
Aniden dudak şişmesi, dudakların herhangi bir uyarı olmadan şişmesidir. Bu durum, genellikle alerji, travma veya enfeksiyondan kaynaklanır.
Alerji: Dudak şişmesinin en yaygın nedeni alerjidir. Alerji, vücudun yabancı bir maddeye karşı verdiği tepkidir. Dudak şişmesi, gıda, ilaç, kozmetik veya polen gibi alerjik maddelere maruz kalmanın bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Travma: Dudak şişmesinin bir diğer yaygın nedeni de travmadır. Dudaklarda yaralanma, darbe veya ısı yanığı gibi travmalar, dudaklarda şişmeye neden olabilir.
Enfeksiyon: Dudaklarda bakteriyel veya viral enfeksiyonlar da dudak şişmesine neden olabilir.
Belirtiler: Aniden dudak şişmesi genellikle dudakların boyutunda bir artışla kendini gösterir. Ayrıca, dudaklarda kaşıntı, kızarıklık ve ağrı da görülebilir.
Tedavi: Aniden dudak şişmesinin tedavisi, nedenine bağlı olarak değişir. Alerjiye bağlı dudak şişmesi için antihistamin ilaçlar kullanılabilir. Travmaya bağlı dudak şişmesi için soğuk kompres ve ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Enfeksiyona bağlı dudak şişmesi için antibiyotik ilaçlar kullanılabilir.
Önleme: Aniden dudak şişmesini önlemek için alınabilecek önlemler şunlardır:
- Alerjiye neden olan maddelerden kaçının.
- Dudaklarınızı koruyun. Dudaklarınıza darbe almaktan kaçının ve güneş yanığını önlemek için dudak kremi kullanın.
- Sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyin. Sağlıklı bir beslenme, düzenli egzersiz ve yeterli uyku, bağışıklık sisteminizi güçlendirerek dudak şişmesi riskini azaltabilir.
Sonuç olarak, aniden dudak şişmesi, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilen bir durumdur. Dudak şişmesi fark ederseniz, nedenini belirlemek ve uygun tedaviyi almak için bir doktora görünmeniz önemlidir.
Dudak Şişmesi Tedavisi
Şişliğin nedenine bağlı olarak medikal tedavi gerekebilir. Anjiyoödem nedeniyle şişmeniz varsa, genellikle epinefrin önerilir. Acil bir durumda tek kullanımlık bir şırıngayı ve ilacı yanınıza almanız daha güvenlidir. Şişmeye inflamatuar bir durum neden oluyorsa, doktorunuz steroid (NSAID’ler) içermeyen bir anti-inflamatuar ilaç veya azaltmak için bir kortikosteroid önerebilir. Şişme NSAID’ler, şişlik bir yaralanmadan kaynaklanıyorsa da yardımcı olabilir. Bir yaralanma varsa, çok fazla şişlik ve kanama varsa, doktor muhtemelen yaranızı temizleyecek ve iyileştirecektir. Kesimi dikmek bir seçenek olmayabilir. Ancak dudaklarda oluşan bu şişlikler için medikal tedavi gereklidir.
Üst Dudak Şişmesi
Alerjik reaksiyonlar, yaralanmalar veya ilaç yan etkileri nedeniyle şiş dudaklar gelişebilir. Bununla birlikte, bazı nadir durumlarla da ilişkilendirilebilirler. Dudak şişmesinin yaygın çeşitleri arasında üst dudak şişmesi vardır.
Üst dudak şişkinliğinin nedenleri değişkenlik gösterebilir. Nadir durumlar, alerjiler ve yaralanmalar olası nedenlerdir. Üst dudak şişliği için tedaviler her zaman gerekli olmayabilir, ancak nedene bağlı olarak bir takım tıbbi tedaviler mevcuttur. Bir kişi tedaviye başlamadan önce ve semptomlar şiddetlenirse tıbbi yardım almalıdır.
Alt Dudak Şişmesi
Şişmiş alt dudaklara, alerjik reaksiyonlar veya yumuşak dudak/ağız dokusundaki travma neden olabilir. Güzel gülüşünüze geri sahip olabilmeniz için dudaklarınızın iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olacak bazı doğal çözümler mevcut:
- Soğuk kompres: Şişmeyi hafifletmek için etkilenen bölgeye bir buz torbası veya soğuk kompres yerleştirin.
- Çay poşeti: Şişmiş dudağa (ılık suda ıslattıktan sonra) soğuk bir çay poşeti koymak, rahatsızlığı ve şişliği gidermede harikalar yaratabilir.
- Aloe Vera: Bu, özellikle alerjik reaksiyon nedeniyle veya böcek ısırıkları nedeniyle dudak şişerse yararlıdır. Aloe vera jelini doğrudan dudağa uygulamak, rahatsızlığı ve morarmayı büyük ölçüde azaltır.
- Bal: Balı doğrudan dudaklara uygulayın ve 20 dakika bekletin. Soğuk suyla durulayın ve gün boyunca birkaç kez tekrarlayın.
- Sıcak kompres: Dudakların şişmesini azaltmak için soğuk kompres ile dönüşümlü olarak ılık kompres uygulayın. Ancak dudakta kesik veya ciltte çatlak varsa sıcak kompres uygulamayın.
Sıkça Sorulan Sorular
Dudak şişmesi, uçuk, alerjik reaksiyonların en yaygın belirtileri arasındadır.
Dudakta oluşan ödemi geçirmek için soğuk kompres uygulaması son derece faydalıdır.
Dudak su toplamasının bilinen en yaygın nedeni uçuk olarak adlandırılan hastalığa neden olan virüslere maruz kalmaktır.
Durduk yere dudak şişmesi, çoğunlukla alerji sonucu ortaya çıkan sağlık sorunudur.
Dudak şişliği sebeplerine bağlı olarak 1-10 gün arası sürede iner.