Diş kaybı hem ağız ve diş sağlığı hem de estetik görünüm açısından önemli bir sorundur. Diş dolgusu çürüme, çatlama ya da kırılma gibi durumlarda yapılan bir uygulamadır. Diş dolgu uygulamasının türü ya da kullanılan diş dolgu malzemesi, dişin neden zarar gördüğüne göre değişkenlik gösterebilir. Anestezi altında yapıldığı için ağrı hissedilmeyen bir operasyon olan diş dolgusunun ardından, hassasiyet ve ağrılar anestezinin etkisinin azalması ile hissedilmektedir. Diş dolgusu sonrasında yapılacaklar içinde sert, aşırı sıcak ya da soğuk yemeklerden uzak durmak yer almaktadır. 

Diş dolgusu nedir sorusunun yanıtı, hasara uğramış dişlerin restorasyonudur. Dişlerin çürüme, kırılma ya da çatlama durumu, fonksiyonlarını yerine getirememesine neden olur. Diş dolgusu, oluşan madde kaybına karşın dişlerin görevini yerine getirmesi adına yapılan restora işlemleridir. Tedavi için uygun diş dolgu çeşitleri ve diş dolgu malzemeleri ile, dişlerin eski haline kavuşması sağlanır. 

Diş dolgusu tedavisinin aşamalarına gelindiğinde ilk olarak mevcut diş dokusunun, dolgu operasyonu için hazır hale gelmesi sağlanır. Bu süreçte çürük temizlenirken, geçmişten kalan dolgular varsa alınır. Dolgu malzemesi dişin yapısına, konumuna ve fonksiyonuna göre tercih edilir. Lokal anestezi uygulanması bakımından işlem boyunca herhangi bir ağrı hissedilmezken, dolgu malzemesi ile ilgili boşluk doldurulur. Dolgunun sona ermesinin ardından, son rötuşlar yapılır ve işlem sona erer.

dis-dolgusu

 Ön Diş Dolgusu

Ön dişler, genel diş estetiğinde önemli bir noktadadır. Bu anlamda, ön dişlerde çürük, çatlama ya da travma nedeniyle hasar durumunda diş kayıplarında ön diş dolgusu uygulanabilir. Ön diş dolgusu ağrısı, işlem esnasında lokal anestezi uygulanması nedeniyle söz konusu değildir. Ön dişlerde dolgu malzemesi genel olarak, beyaz dolgu olarak adlandırılan kompozit reçine dolgulardır. Ön diş dokusu düşer mi sorusunun yanıtı ise, bu dolguların uzun süre dayanıklı olmasıdır. Dolgular yaklaşık 10 yıla kadar dayanabilir, ağız bakımının düzenli olması, ön diş dolgularının daha uzun süre kullanılabilmesini sağlar. Ön diş dolgusu düşerse yapılacaklar içinde ilk sırada, diş hekimine konu ile ilgili bilgi vermektir.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Öncelikle diş dolgusuna genellikle neden olduğu hakkında diş ağrısı sorunu için incelemek isterseniz buradaki yazımızı okuyabilirsiniz. Diş dolgusunda uygulanan teknikler ve kullanılan dolgu malzemeleri, dişin yeri, fonksiyonu ve farklı konulara göre değişebilir. Ancak diş dolgusu aşamaları genel olarak aşağıdaki gibidir:

  1. Ağrısız bir işlem için dişlere lokal anestezi uygulanır. 
  2. Dişler tamamen uyuştuktan sonra uygulama yapılacak çürük diş yapısı temizlenir. 
  3. Temizlik işleminin ardından dişlerde bir boşluk bırakılır. 
  4. Diş dolgu malzemesi, ilgili boşlukta dişin gerçek formunda uygulanır.
  5. Dolgu yerleştirildikten sonra hastanın ağzını açıp kapaması istenir, dolguda fazlalık olup olmadığı anlaşılır. 
  6. Son işlem olarak, dolgunun durumuna göre yükseltme, inceltme, kesme gibi rötuşlar yapılır.

Altın, kompozit, porselen ve amalgam gibi çeşitleri olan dolgular, ağız yapısına göre ve dişin özelliklerine göre tercih edilebilir. Diş dolgusu fiyatları ya da ön diş dolgusu fiyatları üzerinde de ilk faktör, dolgu türü, uygulamalar ve malzemelerdir.

dis-dolgusu-nasil-yapilir

Diş Dolgu Fiyatları 

Diş dolgusu işlemleri ile ilgili merak edilen konular arasında diş dolgusu fiyatları yer almakta. Diş dolgu fiyatlarına bakıldığında, birkaç farklı etken söz konusudur.  Dolgu malzemesi ve türü, kaç diş için dolgu yapılacağı bunlar arasındadır. Diş dolgu fiyatları 2023 içinde bu kriterlere göre değişmektedir. Ortalama fiyatlar 750 TL-1250 TL arasındadır. Devlet hastanesinde diş dolgu fiyatları ve özel diş dolgu fiyatları, tamamlayıcı sağlık sigortası indirimi gibi kriterlere göre değişmektedir. Dolgu fiyatı almak için ön muayene gereklidir.

Diğer işlemler hakkında bilgi almak istiyorsanız buradaki hizmetler kısmından inceleyebilirsiniz. 

Aşağıdaki tabloda belirtilen fiyatlar TDB’nin belirlediği taban tedavi fiyatlarıdır.

Dolgu ÇeşitleriKDV Hariç KDV Dahil
Amalgam Dolgu (Bir Yüzlü) 1.331,821.465,00
Amalgam Dolgu (İki Yüzlü)1.700,001.870,00
Amalgam Dolgu (Üç Yüzlü)2.131,82 2.345,00
Kompozit Dolgu (Bir Yüzlü) 1.490,91 1.640,00
Kompozit Dolgu (İki Yüzlü)1.868,18 2.055,00
Kompozit Dolgu (Üç Yüzlü) 2.327,27 2.560,00
İnley Dolgu * (Bir Yüzlü) 3.050,00 3.355,00
İnley Dolgu * (İki Yüzlü) 3.113,64 3.425,00
İnley Dolgu * (Üç Yüzlü) 3.200,00 3.520,00
Kompozit İnley Dolgu (Bir Yüzlü)2.618,18 2.880,00
Kompozit İnley Dolgu (İki Yüzlü)3.004,55 3.305,00
Kompozit İnley Dolgu (Üç Yüzlü)3.309,09 3.640,00
Dolgu (Restorasyon) Tamiri 1.468,18 1.615,00
Dolgu Sökümü (Tek Diş) 381,82 420,00

Diş Dolgusu Kimlere Yapılır?

Fonksiyonlarını yitirecek ölçüde hasar görmüş dişlerin restoresi için uygulanan diş dolgusu tedavisi, dişleri çürümüş ya da kırılmış kişiler için tercih edilir. Dişleri deforme olmuş kişilere yapılan diş dolgusu tedavisinin sonrasında, dişler eski görünümüne kavuşabilir ve eski fonksiyonlarını kazanır. Çatlamış ya da çürümüş dişleri ile, en temel fonksiyon olan çiğnemeyi yerine getiremeyen kişiler ya da dişleri estetik olarak iyi görünmeyen kişiler, dolgu tedavisini tercih edebilir. Diş dolgusu kimlere yapılır sorusunun bir diğer yanıtı da, dişleri travmanın ardından hasar görmüş, madde kaybına uğramış kişiler olarak verilebilir. Diş hekiminin kararının ardından yapılabilen dolgu, gebelik dönemindeki kadınlar için 13 ve 27. haftalar arasında önerilmektedir. Diş dolgusu aynı zamanda implant tedavisi olan hastalarda da kullanılır. Dolgunun neden yapıldığını detaylıca öğrenmek isterseniz bağlantıdan inceleyebilirsiniz.

Hatalı Diş Dolgusu Nasıl Anlaşılır? 

Dolgu işleminin ardından, tedavinin doğru bir şekilde uygulanıp uygulanmadığı konusunda en önemli kıstas dolgunun diş boşluğunu iyi bir şekilde doldurmasıdır. Buna ek olarak dişin fonksiyonlarını yerine getirmesi de, dolgunun etkili sonuç verdiğini gösterir. Diş dolgusunun hatalı olup olmadığını anlamak için, işlemin ardından yükseklik kontrolü yapılır. Yüksekliğin diğer dişlerle uyumlu olması, büyüklüğün ise diğer dişlerle uygun temas seviyesinde olması önemlidir.

Dolgu ve diğer dişlerin yüksekliğinin uygun olmaması durumunda diş hekimin bilgi verilmelidir. Sızlayan dolgu diş ya da yükseklikte bir uyumsuzluk, dolguda bir rötuş işlemini gerekli kılabilir. Dolgudan sonra ağrı hissetmek ise dolgunun hatalı olduğunu göstermez. Diş dolgusundan sonra hassasiyete yol açabilecek yemeklerden kaçınmak ve belli konulara dikkat etmek bu ağrıların hızlı bir şekilde azalmasını sağlar. Dolgu sonrası ağrıların ilk 1-2 gün sürmesi normal kabul edilirken, 2 günden daha fazla süren ağrılarda yükseklik ve farklı bir hata olasılığı söz konusu olabilir.

Sızlayan Dolgu Diş

Dolgu yapılan bir dişin sızlaması çeşitli sebeplerle meydana gelebilir:

  1. Diş Hassasiyeti: Diş dolgusu sonrasında genellikle bir süreliğine diş hassasiyeti oluşabilir. Bu hassasiyet genellikle soğuk, sıcak, tatlı veya asidik yiyecek ve içeceklerle hissedilir.

  2. Dolgu Derinliği: Eğer dolgu çok derine yapıldıysa, diş sinirini tahriş edebilir ve bu da sızlamaya neden olabilir.

  3. Yanlış Dolgu Şekli: Dolgu, dişin doğal şeklini tam olarak taklit etmiyorsa, ısırma ve çiğneme sırasında ağrıya neden olabilir.

  4. Dolgu Malzemesi: Bazı insanlar belirli dolgu malzemelerine karşı hassastır ve bu da ağrıya neden olabilir.

  5. İltihap: Eğer diş çürüğü tamamen temizlenmemişse veya dolgu sonrası bakteri girişi olduysa, bu dişin iltihaplanmasına ve ağrıya neden olabilir.

Dolgudan Sonra Yemek 

Diş dolgusu tedavisinin ardından, hemen yemek yemek önerilmez. Dolgu işleminin ardından, dolgu malzemesinin kuruması ve ideal sertlik seviyesine ulaşması önemlidir. Geçici dolgunun kuruması yaklaşık 24 saat alabilir. Normal bir dolgunun yemek yenebilecek sertlik seviyesine ulaşması içinse en az 2 saate ihtiyaç vardır. Dolgudan sonra ne zaman yemek yenmeli sorusunun yanıtı, diş hekiminden alınabilir. Dolgu türü, malzemesi ve diğer durumlara göre, hekimin farklı yönlendirmesi söz konusu olabilir. Dişlerde ağrı ve hassasiyet birkaç gün sürebileceği için, aşağıdaki konulara dikkat edilmelidir:

  • İlk günlerde yemekler hafif ısırılmalı ve yavaş çiğnenmelidir.
  • Çiğneme esnasında ağız kapatılır, bu durum içeri giren soğuk havanın hassasiyet etkisini önler.
  • Yapışma etkisi olan yiyeceklerden bir süre uzak durulmalıdır.
  • Çok sıcak ve çok soğuk yemekler ve içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Tatlılar, dişlerde hassasiyet yaratabilir, bu nedenle bir süre ara verilebilir.
  • Fındık, fıstık ve buz gibi çok sert gıda maddeleri çiğnenmemelidir. 

Dolgudan birkaç hafta sonra, yemek yerken oluşabilecek hassasiyetlerin azalması beklenir. Birkaç hafta sonrasında dolgu sonrası ağrı görülüyorsa, diş hekimine bilgi verilebilir. Dolgu sonrası yemek yemek konusunda, dişlerde hissizlik veren anestezi etkisinin geçmesi de beklenebilir. Anestezinin etkisi üst çenede 3 saatte geçerken alt çenede geçmesi ise 5 saati bulabilir. Anestezi geçmeden yemek yenmesi, ağzı ve dili kontrol etmenin zorluğundan ötürü önerilmez. Uyuşma hissinin azalmasının ardından, normal yemek alışkanlıklarına geri dönülebilir.

Diş Dolgusu Nedir Videolu Anlatım

Diş dolgularına, amalgam dolgular 20 yıla, altın dolgular 30 yıla kadar dayanabilir. Kompozit dolguların ortalama ömrü ise 10 yıla yakındır.

Diş dolgusu yaptırırken lokal anestezi uygulanmaktadır. Bu nedenle bir ağrı hissedilmez.

Diş dolgusu sonrasında su içilebilir ancak çok soğuk ya da sıcak su içilmemesi, dolguda hassasiyet yaratmaması için önemlidir. 

Diş dolgusu, sinir dokusuna ulaşmaz ve orta-yüzeysel çürükler için uygulanır. 

Diş dolgusu yapmak zor bir işlem değildir. Anestezi eşliğinde yapılan işlem ağrısızdır.