Kırık dişler, dişlerin köklerini ve görünümünü etkileyerek yalnızca genel ağız sağlığınız için bir sorun olmakla kalmaz, aynı zamanda ağrılı da olabilir. Kırık dişler çiğnerken veya sıcak ve soğuk şeyler içerken ağrıya neden olabilir. Ağrı düzensiz olarak da ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda semptomların çoğu görülmeyebilir.
Kırık bir dişin tedavisi, kırığın boyutuna göre değişir. Daha küçük kırıklar kolayca onarılabilir. Diğerleri daha ciddi tedavi gerektirebilir. Mümkün olan en kısa sürede tedavi aramak, daha fazla hasarın önlenmesine yardımcı olabilir. Bir diş hekimi, geçici kuron, kaplamalar, dolgu, kanal tedavisini içerebilecek doğru tedavi seçeneğini belirlemede yardımcı olabilir.
Diş Kırılması Çeşitleri Nelerdir?
Sert yiyecekleri çiğnerken diş kırılabilir veya çatlayabilir. Kırılma, geceleri diş gıcırdatan kişilerde de sık görülür ya da yaşlı erişkinlerde kendiliğinden ortaya çıkabilir.
Diş kırığı türleri ve özellikleri şu şekildedir:
- Yüzey kırıkları: Bir dişin minesindeki küçük çatlaklardır. Genellikle herhangi bir ağrıya neden olmazlar ve tedavi gerektirmezler.
- Uç kırıkları: Bir dişin ısırma yüzeyinin sivri kısmının kırılmasıdır. Genellikle bir diş dolgusu çevresinde oluşur ve pulpayı içermez. Sonuç olarak, çok fazla ağrıya neden olmaz.
- Yarık diş: İki kırık parçanın ayrılabildiği zamandır. Diş hekimi, kırığın derecesine bağlı olarak dişin bir bölümünü kurtarabilir veya tüm dişi çekebilir.
- Dikey kök kırığı: Bu kırık, diş eti çizgisinin altında başlar ve ardından yukarı doğru hareket eder. Diş enfekte olana kadar herhangi bir belirti vermez. Genellikle bu tür dişlerin çekilmesi gerekir.
Diş Kırılması Nasıl Tedavi Edilir?
Kırık bir diş, gülümsemeyi engellediği ve güveni sarstığı için bir tür travmadan başka bir şey değildir. Diş kırılmasının yaygın nedenlerinden bazıları, şeker veya sert yiyecekler yemek, düşmeler, diş yaralanması veya çürüktür. Bununla birlikte, iyi haber şu ki, modern diş hekimliği, ileri teknoloji kullanımı sayesinde çoğu diş problemine çözüm bulmaktadır. Dünyanın her yerinde hastalara acil diş tedavileri sağlayan diş hekimliği servisleri bulunmaktadır. Bir hastanın ihtiyacı olan tek şey, kırık bir dişi varsa ilk etapta bir diş hekimine başvurmaktır. Diş hekimi, durumu tedavi etmek için hangi seçeneğin en iyi olacağı konusunda onlara profesyonel olarak rehberlik edecektir.
Kuron Tedavisi
Diş kuronu, mevcut bir diş için bir kaplamadır. Çürük veya kırık bir dişin görünümünü iyileştirebilir. Daha güçlü ve daha uzun ömürlü hale getirebilir. Kuronlar genellikle porselen, seramik, cam veya metalden yapılır. Diş kuronları, kök kanal tedavisinden sonra olduğu gibi, orijinal dişin çok büyük bir kısmı eksik olduğunda, kırık veya çürümüş bir dişi kapatmak için kullanılabilir. Ayrıca zayıf bir dişi kırılmaya karşı korumak ve kötü şekilli dişleri kapatmak veya bir köprü veya protezi yerinde tutmak için kullanılırlar.
Kuronlar, zayıf veya kırılmış dişleri korumanın bir yoludur. Ayrıca düzensiz şekilli veya lekeli dişlerin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olurlar. Kuronlar, gerektiği şekilde bakılırsa uzun yıllar dayanabilir. Ancak bazen kırılır veya düşerler.
Laminate Veneer (Yaprak Porselen) Tedavisi
Kuron haricindeki bir diğer seçenek de laminate veneer yöntemidir. Bu tedavide özel yapım renkli porselen veya kompozit reçine malzemesi kullanılır. Kaplamalar, gülüşü iyileştirmek için en popüler kozmetik, onarıcı çözümdür. Gülümsemekten çekinmenin nedeni kırık bir diş ise kaplamalar tercih edilecek seçenektir.
Vitamin ve mineral eksiklikleri, diş çürükleri durduk yere dişin kırılmasına neden olan en yaygın sebeplerdir.
Dişin kırılma durumuna göre dolgu veya yapıştırma yöntemiyle yarısı kırılan diş tedavi edilebilir.
Kırık diş kendini çok az düzeyde onarabilir. Asla tam bir onarma ve yeniden dişin uzaması söz konusu değildir.
Kırık diş yaptırma maliyeti, başta yapılacak işlem olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Kırığın durumuna göre, kanal tedavisi ve kuron kaplama ile azı dişe müdahale edilebilir.