Bonding (diş yapıştırma), yontulmuş, çatlamış veya başka şekilde kırılmış bir dişi onaran kozmetik bir diş prosedürüdür. Ayrıca renksiz dişlere, dişler arasındaki boşluklara ve hatta bir diş şapkasını diğerlerinden daha kısa uzatmaya yardımcı olur. “Bonding”, yeni gibi görünmesini sağlamak için dişinizin kırıldığı yeri devralan bir kompozit reçinedir.
Kuronun (dolgular için kullanılan) aksine, kompozit renk dişin rengine benzer olacağından doğal görünmeye devam eder. Pek çok insan en çok gülüşleriyle ilgilenir, ancak kırıkları ve çatlakları düzeltmek de genel olarak ağız sağlığınız için hayati önem taşır. Bonding, düzgün çiğnemenize yardımcı olur ve çevredeki dişlerin sağlığını bile tehdit edebilecek daha fazla hasarı önler.
Bonding Özellikleri Nelerdir?
Bonding, dişleri yerine sabitlemek için kullanılan bir yapıştırıcı türüdür. Diş sağlığını geri kazanmanın, estetiği iyileştirmenin ve gelecekteki diş çürümelerini önlemenin kolay ve hızlı bir yoludur. Diş hekimleri, hasarlı veya sallanan dişleri onarmak, boşluk sorunlarını düzeltmek ve daha fazlası için dental bonding yöntemini kullanır. Öne çıkan özellikleri şöyledir:
- Bonding, birçok farklı formül ve renkte mevcuttur, böylece benzersiz gülüşünüze uyacak şekilde özelleştirilebilir.
- Bonding, dişleri yerine sabitlemek için kullanılan bir yapıştırıcı türüdür. Diş sağlığını geri kazanmanın, estetiği iyileştirmenin ve gelecekteki diş çürümelerini önlemenin kolay ve hızlı bir yoludur.
- Bonding, diş minesini güçlendirmeye ve diş çürümelerini ve diş kırıklarını önlemeye yardımcı olan bir diş restorasyonudur. Dişleri doğrudan birbirine bağlamak için özel yapıştırıcılar, reçine veya diğer malzemeleri kullanan bir diş restorasyonu türüdür. Bu, diş hekiminin dişler arasında daha güçlü bir diş hekimliği bağı oluşturmasına olanak tanır ve bu da dişlerin zamanla kırılmasını önlemeye yardımcı olabilir.
- Diş kronu, en yaygın bonding türüdür. Bu işlem, hasar görmüş veya eksik dişe bir diş tacı takmayı içerir. Diş kronu, dişinizin doğal koruyucu dolgusunun ve kaplamasının tamamının veya bir kısmının yerini alan özel bir diş hekimliği parçasıdır.
- Kaplama yapıştırma, dişleri çürümeye ve kırılmaya karşı korumak için dişleri doğrudan birbirine bağlamak için kullanılan bonding türüdür. Bu tip yapıştırma genellikle dişler birbirine çok yakın olduğunda ve ekstra desteğe ihtiyaç duyduğunda kullanılır. Kaplama ile yapıştırılmış dişler, kendi dişleriniz kadar doğal görünebilir, ancak her zaman kırılmaya karşı bir dereceye kadar korumaya sahip olacaklardır.
- Dental köpük yapıştırma, dişler arasında yapışkan bir bağ oluşturmak için özel köpükler kullanan daha yeni bir yapıştırma şekli olan bonding türüdür.
Bonding Nasıl Yapılır?
Lokal anestezikler tipik olarak kompozit yapıştırma sırasında kullanılmaz. Ana istisna, hastanın dişinin çürümüş olmasıdır. Diş çürümesini tedavi etmek, diş hekiminin çürümüş materyali çıkarmak için bir matkap kullanmasını gerektirir ve bu, anestezi kullanılmadığında ağrılı olabilir.
Dişlerin işlem için ihtiyaç duyduğu tek hazırlık, asitleme solüsyonu ile yapılan pürüzlü bir yüzeydir. Diş hazırlandıktan sonra diş hekimi, hastanın diğer dişleriyle eşleşen bir kompozit seçmek için bir renk tablosu kullanacaktır.
- Diş hekimi kompoziti karıştırır ve doğrudan dişe tabakalar halinde uygulanır. Her katman, başka bir katman uygulanmadan önce kalıplanır ve sertleştirilir. Diş hekimi sonuçlardan memnun kaldığında tedaviyi tamamlamak için diş parlatılır. Bu, ona hastanın diğer dişleri gibi bir parlaklık verir. İşlem bir saatten daha kısa sürede tamamlanmalıdır.
- Bonding, dişlerin görünümünü iyileştirmenin en iyi yollarından biridir.
- Kompozitlerin uygulanması minenin çıkarılmasını gerektirmez.
- Tedaviler tek seansta tamamlanabilir. Hasta gülümsemesi değişmiş olarak klinikten çıkar.
- Bonding genellikle lokal anestezik kullanımını gerektirmez.
- Bonding ile yapılan onarımlar özel bakım gerektirmez.
- Bonding ile yapılan restorasyonların ömrü 10 yıla kadar uzayabilmektedir.
- Kompozitler, hastanın dişleriyle renk uyumlu hale getirilebilir ve bu da onarımların uyum sağlamasına olanak tanır.
- Kompozit yapıştırma ile gelen ana dezavantaj, malzemenin gerçek diş minesine göre lekelenmeye karşı daha hassas olmasıdır. Hastalar kahve gibi leke bırakan şeylerden kaçınmalı ve renk solmasını önlemek için iyi bir ağız hijyeni uygulamalıdır. Kaplama veya kron gibi tedavi alternatifleri, kompozitlerle yapılan restorasyonlardan daha uzun sürer.
Bonding Yöntemi Ne Kadar ve Kaç Seans Sürer?
Çoğu durumda, bonding bir ortodontist, anestezi veya genellikle tedavi maliyetini artıran birden fazla seans gerektirmez. Prosedür diş başına 30-60 dakika sürebilir ve tipik olarak yalnızca tek bir randevu gerektirir. Bonding, diş başına, sigorta kapsamına ve yere bağlı olarak değişken maliyet sunar ancak en ucuz diş onarım prosedürlerinden biridir.
Bonding, yontulmuş veya rengi solmuş dişleri onarmanın ve inci beyazlarınızı parlatmak için ihtiyacınız olan güveni size geri vermenin basit bir yoludur. Diş yapıştırmanın sizin için doğru çözüm olup olmadığını belirlemek için diş hekiminizle konuşun.
Bonding Yönteminin Avantajları Nelerdir?
Bonding, diş hekiminizin mevcut dişinize bir kompozit reçine yapıştırarak hasarı onardığı hızlı ve basit bir kozmetik diş prosedürüdür. Diş hekimi rezin malzemeyi şekillendirir ve UV ışığı ile sertleştirir. Reçine sertleştiğinde dişinize yapışacak ve hasarı kapatacaktır. Yontulmuş, çatlamış veya çürümüş dişiniz yeni gibi görünür. Tüm süreç 30 ila 60 dakika sürer ve anestezi gerektirmez.
Bonding, hastalar arasında üç ana nedenden dolayı popüler bir seçimdir: hızlıdır, ağrısızdır ve nispeten ucuzdur. Küçük kusurları olan hastalar (bir dişte çatlak veya iki diş arasındaki boşluk gibi) tek bir öğleden sonra seansı ile gülüşlerini düzeltebilirler. Bonding ayrıca, kaplamalardan veya diş implantlarından daha ucuz bir kozmetik diş prosedürü olarak kabul edilir. Bu, kırık bir dişi veya yontulmuş dişi onarması gereken ancak kenarda çok parası olmayanlar için harika bir seçimdir. Ek olarak, kompozit reçine, bir dişin uzun ömürlü ve doğal görünümlü bir ikamesidir. Uygun ağız bakımı ile, kozmetik diş bağları beş ila on yıl arasında sürebilir. Bir yapıştırma işleminden sonra, çoğu insan on yıla kadar sağlıklı ve güzel bir gülümsemenin tadını çıkarabilir.
Bonding Uygulamasının Yan Etkisi Var Mıdır?
Diş kazaları veya farklı nedenlere dayanan deformasyonlar normaldir. Bu tarz bir durumda onarımın birkaç farklı yolu vardır. Bunlardan biri de bonding olarak da bilinen mine yapıştırmadır. Küçük diş kusurları ve kırık dişlerden kaynaklanabilecek diğer sorunlar için uygun maliyetli bir çözümdür. Eğer yontulmuş, çatlamış, çürümüş veya rengi solmuş bir dişiniz varsa, güveninizi geri kazanmanız ve kazanan gülümsemenizi göstermeniz için bonding mükemmel bir seçenek olabilir. Bondingin dezavantajı, kompozit reçinenin neredeyse doğal bir diş kadar güçlü olmamasıdır, bu nedenle kırılması veya tamamen kırılması daha olasıdır. Bir bonding tedavisine adım atmak üzereyseniz, tırnaklarınızı ısırmak veya buz veya kalemleri çiğnemek gibi alışkanlıklardan kurtulmanın zamanı gelebilir, çünkü bunlar reçineyi parçalayabilir.
Bonding Uygulaması Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bonding’in ne kadar süreceği, ne kadar bonding yaptığınıza ve ağız alışkanlıklarınıza bağlıdır, bu nedenle, bonding uygulanmış dişlere doğal dişlerinizle aynı özen ve dikkati vermeniz önemlidir. Bağlayıcı malzeme lekelenmeye eğilimlidir, bu nedenle çay, kahve, sigara dumanı ve şarap gibi leke yapabilen maddeleri ne sıklıkta tükettiğinize dikkat edin. Herhangi bir kompozit işlemden sonra ilk 48 saat leke yapan gıdaları tüketmekten kaçınmak zorunludur. Bonding uygulandıktan sonraki günlerde, o dişlerde keskin kenarlar fark ederseniz veya ısırdığınızda dişlerinizde anormal bir his olursa diş hekiminizi arayın. Bonding parçaları tamamen düşerse daima diş hekiminizle iletişime geçin.