Dişlerinizin arasında boşluk olduğunda, dolgu en etkili tedaviler içindedir. Dolgular oldukça sağlam yapıya sahiptir ve uzun yıllar kullanılabilir. Ancak belli durumlarda dolgunun düşmesi söz konusu olabilir. Dolgunuzu düşürürseniz yapmanız gereken ilk şey, diş hekiminden randevu almaktır. Sonraki süreçte ise alternatiflerimiz şu şekildedir:
- 1 Yeni bir dolgu yaptırabilirsiniz: Diş hekiminiz dişinizin tedavi edilebileceğini düşünüyorsa, bir dolgu daha yaptırabilirsiniz. Farklı dolgu türleri vardır. Azı veya küçük azı ise, amalgam (gümüş) dolgu veya kompozit ve cam iyonomer (diş renginde) materyal arasından seçim yapabilirsiniz. Ön diş ise en iyi estetik seçim kompozit ve cam iyonomer dolgudur. En çok işi arka dişleriniz yaptığından ( çiğneme gibi), diş hekiminiz daha sağlam bir malzeme olduğu ve daha uzun süre dayanacağı için amalgam dolgu kullanabilir. Unutulmaması gereken bir nokta, birçok dolgu oldukça görünür olduğundan, birçok diş hekimi kararı hastalarının vermesine izin verir.
- Kanal tedavisine, kaplamaya veya kapağa ihtiyacınız olabilir. Dişin sinirinde derin bir boşluk veya açıklık varsa, diş hekiminiz sizi bir kanal tedavisi ve kaplama için bir uzmana yönlendirecektir.
- Diş çekimine ihtiyacınız olabilir. Nadir durumlarda, dolgu veya kırık diş kaybı o kadar şiddetli olabilir ki, tek seçenek çekimdir. Böyle bir durumda ağız cerrahınız ve diş hekiminiz, dişinizi sabit veya hareketli bir köprü veya diş implantı ile değiştirmek için bir tedavi planı sunacaktır.
Diş dolgusu hakkında genel bir bilgi almak isterseniz bağlantıdan yazımızı okuyabilirsiniz.
Diş Dolgusu Neden Düşer?
Dolgular yıllarca büyük bir baskı altındadır ve zamanla gevşeyip kendiliğinden ya da diş çürüğü nedeniyle düşebilirler. Bazen şiddetli diş ipi kullanımı, çok sert ısırma, plak oluşumu veya diş gıcırdatma nedeniyle bir dolgu düşebilir. Yemek yerken dişin düşmesinin yaygın olduğunu unutmamak ve dikkat etmek önemlidir. Bu gerçekleştiğinde ağzınızda dolgu veya kaplama hissedebilirsiniz. Bu ani bir acil durum olmamasına karşın acı verici olabilir.
Diş dolgularının yıllarca ve hatta on yıllarca dayanması beklenirken, diş dolgunuzun düşmesinin birkaç nedeni vardır:
- Çürük veya boşluklar: Bir dişte çürük veya boşluklar varsa, dişin yapısını zayıflatabilir ve bu da onu bir dolgunun düşmesine karşı daha duyarlı hale getirebilir.
- Çatlak diş: Kırık veya çatlak diş, dolguya baskı uygulayarak düşmesine neden olabilir.
- Diş gıcırdatma veya diş sıkma: Bruksizm (diş gıcırdatma veya sıkma), dolguların üzerine aşırı baskı uygulayarak gevşemelerine veya düşmelerine neden olabilir.
- Yaş: Zamanla, dolgular aşınabilir veya gevşeyebilir, bu da düşme riskini artırır.
- Yanlış bakım: Dişlere gereken özenin gösterilmemesi, düzenli diş hekimine gidilmemesi veya düzenli diş temizliği yapılmaması da dolguların düşme riskini artırabilir.
Diş Dolgusu Düşmesi Nasıl Engellenebilir?
Diş çürüğü uzun süre tedavi edilmediğinde yayılarak diş minesini geçerek dişin yumuşak bölgelerine geçer. Çürük dişin özüne ulaştığında dolgu için geç kalınmış olabilir. Çekme, bu gibi durumlarda tek seçenek olabilir. Bu yüzden bir boşluğu çok büyümeden doldurmanız gerekir. Diş hekiminiz dişin etkilenen kısmını çıkaracak ve boşluğu özel diş materyali ile dolduracaktır. Bu malzeme, etkilenen dişin doğal şekline yeniden yapılandırılmasına yardımcı olacaktır. Dolgu tamamlandığında, bakterileri uzak tutacak ve dişin daha fazla çürümesini önleyecektir. Bu nedenle, ağzınızda rahatsız edici bir diş olduğunu anladığınız anda kalifiye bir diş hekimine görünmelisiniz.
Diş dolgusunun düşmesini önlemek için atılması gereken birçok adım vardır. İşte bu konuda atılması gereken bazı adımlar:
- Dişlerinizi günde iki kez fırçalayın ve buna göre diş ipi kullanın. Florürlü diş macunu kullanın.
- Şekerli atıştırmalıkların alımını sınırlayın ve sağlıklı yiyeceklere bağlı kalın.
- Bakterilerin birikmesini önlemek için ağzınızı gargara ile çalkalayın.
- Soda ve meyve suları gibi asitli içecekler yerine suyu tercih edin.
- Tütün, çay ve kahve gibi dişleri lekeleyen yiyecekleri sınırlayın.
- Sert yiyecekleri ısırmaktan kaçının.
- Yıllık kontrol için yılda bir kez bir diş hekimine görünün.
Ağız ve diş sağlığınız için hangi faydalı besinleri yemeniz ve zararlı yememeniz gerekenler hakkında bilgi almak için bağlantıdan yazıyı okuyabilirsiniz
Diş Dolgusu Düşmesi Sonrası Ağrı Varsa
Peki dolgunuzun üzerinden bir hafta geçtiyse ve ısırdığınızda, yemek yerken ve hatta ağzınızı açtığınızda hala acı hissediyorsanız ne yapmak gerekiyor? Yapılacak en iyi şey, mümkün olan en kısa sürede diş hekiminizden randevu almaktır. Diş hekiminiz sorunu saptayabilecek ve düzeltebilecektir.
Çok yüksek bir dolgudan kaynaklanan maloklüzyon söz konusuysa, diş hekimi dolgunuzun yüksekliğini ayarlayarak rahat ve kolay bir şekilde ısırabilmenizi sağlar. Kompozit dolgu nedeniyle hassasiyet yaşıyorsanız, diş hekiminiz dolguyu farklı bir malzeme ile değiştirmenizi önerebilir. Son olarak, rahatsızlığınızın arkasında iltihaplı bir sinir veya açıkta kalan bir pulpa varsa, seçenekleriniz kanal tedavisi yaptırmak veya diş hekiminin hasarlı dişi çıkarması ve yerine bir implant veya köprü yerleştirmesi olabilir.
İlk etapta dişteki çürüklerden kaçınmak istiyorsanız, evde düzenli bir ağız bakımı rutini oluşturun. Günde iki kez dişlerinizi fırçalamak diş minenizi güçlendirecek ve çürüklerin önlenmesine yardımcı olacaktır. Günlük olarak diş ipi kullanmak ayrıca boşlukları önlemenize yardımcı olur ve diş etlerinizi sağlıklı tutar. Herhangi bir problemi büyük tedavilere ihtiyaç duymadan tespit etmek için düzenli diş hekimi ziyaretleri de önemlidir.
Bir Dolgu Düşerse Ne Kadar Bekleyebilirsiniz?
Bir dolgu düştüğünde beklemek istemezsiniz. Dişin mümkün olan en kısa sürede sabitlenmesi önemlidir. Tedavi görmeden ne kadar uzun süre beklerseniz, ağzınızdaki bakterilerin boşluğa bulaşma riski o kadar yüksek olur. Uzun süre tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Eksik veya kırık bir dolgu ağrılıdır ve dişin daha fazla zarar görmesini önlemek için mümkün olan en kısa sürede onarılmalıdır. Ağrınız yoksa ve hemen yenisine ihtiyacınız yoksa bile, gevşek dolgular için bizimle bir randevu ayarlamanızı öneririz, böylece düşmeden önce yeterince sabitlendiğinden emin olabiliriz.
Dolgulu Diş Çürür Mü?
Dişinizdeki boşluğu kompozit dolgu ile doldurmak, dişleri sağlamlamak ve çürüğün daha fazla yayılmasını önlemek için diş hekiminizi ziyaret edebilirsiniz. Peki dişinize bir kez dolgu yapıldığında, sonsuza kadar güvenli midir? Veya diş hekimini ziyaret ettikten sonra bile dolguların altında çürükler olabilir mi?
Ne yazık ki, dişinizin geri kalanı hala enfeksiyon ve plak riski taşıdığından, dolgularınızın altında boşluk oluşması hâlâ mümkündür. Dolgu veya kronun dişinize düzgün yerleştirilmemiş olması da mümkündür. Ağrı ve rahatsızlık belirtileri yaşadıktan sonra dişlerinizin durumu hakkında endişeleniyorsanız, diş hekiminize görünmek isteyebilirsiniz.
Bazı dolgular zamanla aşınarak tedavi bölgesinin çevresinde boşluklar ve çatlaklar oluşmasına neden olabilir. Bu olduğunda, diş çürüğünün dişe geri gelmesi mümkündür. Profesyonel diş dolguları yaptırarak enfeksiyonun yayılmasını ve çürüğü önleyebilirsiniz. Enfekte bir diş için en iyi tedavi seçenekleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için diş hekimizle görüşün.
Diş dolgusu düşerse vakit kaybetmeden diş hekiminize bir telefon açıp gelişecek süreç hakkında bilgi almanız gerekir.
Diş dolgusu düşünce bu durumu hafife almamalısınız, dolgunun yerine bir şeyler koymamalısınız, sadece doktorunuzla konuşmalısınız.
Diş dolgusu düşünce doktorunuz sizinle görüşerek sizin de isteğinizle yeni dolgu yapabilir.
Diş dolgusu düşmesi tıpkı normal diş gibi anlaşılabilir. Ayrıca dilinizle yokladığınızda da anlayabilirsiniz.