Lamine, dişlerin ön yüzlerine yapıştırılan çok ince porselen maddedir. Lamine dişler, güzel bir gülüş için diş dokusunda neredeyse hiçbir işlem yapılmadan yapılabilen estetik, koruyucu ve uzun ömürlü restorasyonlardır.
Tedavinin koruyuculuğu, yapılacak lamine için dişten kaldırılan dokunun çok az olması veya hiç olmamasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca çok ince oldukları için estetik açıdan da oldukça başarılı bir uygulamadır.
Lamineler, ışığın geçmesine izin vererek, uygulandığı dişlerin tamamen gerçek görünmesini sağlama konusunda benzersiz bir yeteneğe sahiptir. Laminelerin ışık geçirgenliği, kullanılan porselene ve işleme tekniğine göre de değişir. 5 – 7 gün gibi çok kısa bir tedavi süresi vardır.
Lamine kaplamalar, dişin renk ve şeklindeki değişiklikleri belirli bir düzeye kadar gidermek için kullanılır. Başlıca uygulama alanları aşağıdaki gibidir:
- Dişin renk ve yapısındaki, antibiyotik veya flor kullanımına bağlı oluşan lekelenmeleri beyazlatma işlemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda
- Ayrılmış dişleri birleştirmede
- Kırık veya aşınmış dişlerin restorasyonunda
- Rengi ve yapısı değişmiş eski dolguların tamirinde
- Eğik veya eğri dişlerin düzeltilmesinde
Bahsi geçen şikayetleri olan her yaştaki herkes lamine tedavisinden fayda görebilir. Ancak çene çarpıklıkları, ileri derecede diş eti tahribatı, tırnak yeme, kalem çiğneme gibi olumsuz alışkanlıkları olan hastalarda tedavi uygun değildir. Bu konuda son kararı diş hekimi verecektir.
Lamine Diş Tedavisi Aşamaları
Lamine kaplamalar için prosedür bir klinikten diğerine biraz farklılık gösterir. Ama genel aşamalar aşağıdaki gibidir:
- Diş Muayenesi: Diş muayenesi süreci, tedaviye başlamadan önce önemli bir adımdır. Bu, ağız sağlığının işlem için ideal olmasını sağlar.
- Ölçü Alma: Lamine kaplama prosedüründe diş hekiminin ağzın ölçülerini alacağı iki aşama vardır. Ölçü almanın ilk aşaması, geçici kaplama yapmaktır. Bunun nedeni lamine kaplamaların kalın olmasıdır. Bu yüzden ağızda yer açmak için diş hekiminin dişlerini törpülemesi önemlidir.
- Dişleri törpülemek için kaplamaları ağza oturtmak ve doğal bir görünüm elde etmek için diş hekimi dişin bir tabakasını kaldırır. Diş hekimini sadece ölü dokuyu çıkardığı için törpüleme işlemi tamamen ağrısızdır.
- Geçici Kaplamaların Yerleştirilmesi: Ölçü alma ve törpüleme sonrasında ve bazı durumlarda kalıcı lamine kaplamalar henüz hazır değilse, diş hekimi bunun yerine geçici kaplamaları yerleştirir. Geçici kaplamalar ağız için o kadar uygun değildir, sadece törpülenmiş dişleri gizlemek için vardır.
- Kalıcı Kaplamaların Yapılması: Kalıcı kaplamalar hazır olduğunda, diş hekimi onları dişlerin önüne yapıştırır. Yerleştirmeden sonra, diş hekimi mavi bir ışık kullanarak lamine dişi kontrol edecektir.
Lamine Diş Fiyatları
Herkes parlak, ışıltılı bir diş ister. Dişlerde renk değişikliği veya kötü diş şekli hoş görünmez. Bunları düzeltmek ve dişlere yeni ve daha iyi bir görünüm vermek için diş lamineleri artık daha çok önem kazandı.
Diş lamineleri, renksiz, kötü ,kırık ve çarpık dişleri düzeltmede yardımcı olabilir. Diş lamineleri ayrıca dişler arasındaki boşlukları kapatmakta da iyidir. Laminelerle ilgili en iyi şey, çok ince olmalarıdır, bu nedenle onları yaptıran kişiye herhangi bir zorluk çıkarmazlar.
Diş lamineleri, dişlerin şeklini taklit eden malzemelerden yapılır. Dişlerin ön kısmına yapıştırılırlar ve orijinal dişlerin şekil bozukluklarını gizleyecek şekilde orijinal dişleri örterler. İki tip diş laminesi vardır. Biri porselen lamineler, diğeri ise kompozit laminelerdir. İkisinin de avantajları ve dezavantajları vardır bu yüzden fiyatları da değişkenlik gösterebilir.Yine ortalama fiyatlar hakkında bilgi verecek olursak 4.500 TL- 6.000 TL arasındadır. Burada önemli olan hastanın ihtiyacı ve seçimidir.
Lamine Diş Çeşitleri Nelerdir?
Dişlerin kesilmeden, milimetrik bir formda inceltilmesini kapsayan lamine diş uygulamaları, son yıllarda birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Yaprak diş olarak da adlandırılan lamine diş tedavisinde üç farklı uygulama mevcuttur. Lamine diş çeşitleri şu şekildedir:
- Kompozit lamina diş
- Yaprak porselen diş
- Yaprak zirkonyum diş
Yaprak Porselen Diş
Yaprak porselen kaplamalar en yaygın kaplama türleri arasındadır ve bunları çevredeki herhangi bir diş kliniğinde bulmak kolaydır.
Doğal olarak oluşan bir cam seramik olan feldspattan oluşurlar. Bu porselen çok ince ve yarı saydam bir malzemedir ve çok doğal bir görünüm verir.
Yaprak porselen kaplamalara sahip olmanın bir diğer büyük avantajı da esnek olmaları ve kolayca lekelenmemeleri, kırılmamaları, renklerini soldurmamalarıdır. Diğer kaplama türlerinden daha uzun süre dayanmalarının bir nedeni de budur.
Yaprak Zirkonyum Kaplamalar
En sert kaplama malzemelerinden biri olan yaprak zirkonyum kaplamalar, geniş çürüme, ufalanma ve kırılma gibi diş sorunlarını düzeltmek için mükemmel bir diş prosedürüdür.
Monolitik seramiğin en dayanıklı formlarından biri olan zirkonyum dioksitten yapılmıştır. Karışıma başka hiçbir malzeme eklenmediğinden etkili bir güce sahiptir.
Görünüşü opaktır, bu nedenle dişler üzerinde dramatik bir etkisi olabilir.
Yaprak zirkonyum kaplamalar, aşırı diş çürümesi durumunda dişin yeniden inşası için idealdir. Genel olarak dişlere yüksek dayanıklılık sağlar. Aynı zamanda opak görünümleri nedeniyle renk solması sorununu gidermek için de bir seçenektir. Zirkonyum kaplama hakkında daha fazla detaylı bilgi almak isterseniz bağlantıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.
Kompozit Lamineler
Kompozit lamineler, porselen laminelere göre çok daha ucuz ve hızlı olan alternatif kaplama türleri olarak kullanılmaktadır.
Kompozit laminedeki ana bileşen, diş renginde bir diş restorasyon malzemesi olan reçinedir. Zayıf oldukları için arka dişlere göre ön dişlerde kullanıldıklarında daha başarılıdır.
Kompozit lamineler porselen kaplamalara göre daha kısa ömürlü olup leke, çizik ve kırılmaya daha yatkındır. Kompozit lamineler aynı zamanda aynı gün yapılan ve geçici kaplamalar olarak da bilinirler çünkü hızlı bir şekilde yapıştırılabilirler.
Ağız sağlığına dikkat etmek herkes için önemlidir. Bu yüzden lamine diş yapıldıktan sonra hasta ağız hijyenine dikkat ederse çürüme olması beklenmez.
Lamine dişlerin kalıcılığı seçilen lamine çeşidine ve hastanın dişe bakmasıyla ilgilidir. İyi bir bakım, hijyen ve dayanıklı malzeme ile ömür boyu gidebilir.
Lamine estetik açıdan çok kullanışlı bir maddedir. Her dişe uygulanması gerekli olmayan lamine, tek bir dişe de uygulanabilir.
Lamine kaplamalar kullanılarak eksik dişlerin telafisi yapılamaz tek tek her dişe yapılır. Bu yüzden lamine kaplamalar, zirkonyuma göre biraz daha pahalıdır. Zirkonyum lamineden farklıdır. Tam kaplama şeklinde yapılan zirkonyum daha esnek ve beyazdır. Burada lamine mi zirkonyum mu sorusunun cevabını hastanın tercihi belirler.
Hastanın ağız yapısına göre hazırlanan lamine diş kaplamalar hastanın ağzına yapıştırma yoluyla yerleştirilir. Yapıştırma işleminden önce ağza daha rahat oturması için ağızda ufak bir törpüleme işlemi yapılır.