Boğaz kuruluğu, boğazda gıcıklanma hissi yaratmasının yanı sıra, günlük yaşamda şiddetli öksürmelere neden olması bakımından rahatsız edici bir hastalıktır. Mevsimsel olarak, sonbahar ve kış aylarında daha yoğun bir şekilde görülen boğaz kuruluğu nedenleri birçok faktör barındırır. Boğazda kuruluk hissetmenin temel nedeni ise, tükürük bezlerinin çalışmasında bir aksama olmasıdır. Alerjinin de dahil olabileceği boğaz kuruluğu nedenleri, bulunulan ortam ve diğer kriterlere göre analiz edilebilir.
Boğaz Kuruluğu Nedenleri
Boğaz kuruluğu neden olur sorusunun yanıtına bakıldığında, temel faktörler içinde uyku esnasında burun yerine ağızdan nefes almanın yanı sıra, çeşitli alerjiler ve alınan ilaçlar ön plandadır. Bunlara ek olarak bademcik iltihabı gibi rahatsızlıklarda da boğaz kuruluğu ortaya çıkabilir. Boğaz kuruluğu belirtileri ortaya çıktığında, basit tedavi yöntemleri ile bu sorundan kurtulmak mümkündür.
Evde boğaz kuruluğuna ne iyi gelir ya da boğaz kuruluğuna ne iyi gelir sorularının yanıtları, iyieşme sürecini hızlandıran alternatifler içerir. Boğaz kuruluğuna karşı günlük yaşamda en iyi gelebilecek davranış bol bol sıvı almaktır. Vücudun çok az miktarda su alması, tükürük bezlerinin etkili bir şekilde çalışmamasını sağlar. Bu durum da boğaz kuruluğu yaratabilir. Bununla birlikte alerji ve nezle gibi durumlarda, ilaç tedavisi ile boğaz kuruluğuna önlem alınabilir. Bazı insanlarda görülebilen evcil hayvan alerjilerinde de boğaz kuruluğu söz konusu olabilir.
Boğaz Kuruluğu Neden Olur?
Gıdıklayıcı ve kuru bir boğaz, günümüzde en yaygın görülen rahatsızlıklar içinde yer alıyor. Boğaz kuruluğu neden olur sorusunun temel yanıtları ise şu şekilde sıralanabilir:
- Sıvı kaybı: Vücudun her gün alması gereken sıvı miktarı araştırmalara göre 4 ile 6 bardak arasındadır. Bu miktarın altında sıvı alan kişilerde, tükürük kalın bir yapıda olur. Bu durum boğazın yeterince nemlenmemesini sağlar. Az sıvı almak, boğaz kuruluğuna ek olarak kalp, böbrek ve karaciğer gibi organları da olumsuz yönde etkiler.
- Alerjiler: Boğaz kuruluğu ve alerji ilişkisine bakıldığında saman nezlesi en çok öne çıkan boğaz kuruluğu nedenlerinden biridir. Alerjik rinit olarak da adlandırılan bu durum toz, küf ya da hayvan kaynaklı yapılara karşı alerjik reaksiyon geliştirme olarak da tanımlanabilir. Bu durum burun boşluğunu şişirirken boğazda kuruluk yaratır.
- Soğuk algınlığı: Soğuk algınlığı, yapılan araştırmalara göre boğaz kuruluğu nedenleri içindedir. Burnun tıkanması ya da akması, hapşırma, ateşin yükselmesi ve şiddetli öksürme boğaz kuruluğu nedenleri içindedir.
Yukarıda yer alan nedenler, boğaz kuruluğuna neden olan durumlar içinde en yaygın görülen noktalardandır.
Boğaz Kuruluğu Belirtileri
Boğaz kuruluğu, boğazda kaşınma ya da şiddetli öksürüğün yanı sıra ileri seviyeye ulaştığında yutkunmada zorluğa da neden olabilir. Soğuk algınlığı, grip gibi nedenlerden ötürü boğaz kuruluğu yaşanıyorsa, doktor muayenesi önemlidir. Böyle bir durumda doktorun reçete ile vereceği ilaçlar kullanılmalıdır. Boğaz kuruluğunun belirtileri şu şekildedir:
- Boğazda kuru ve yapışkan bir his ortaya çıkması
- Yoğun bir şekilde susama
- Dudak çatlağı oluşması
- Konuşurken rahatsız bir his
- Çiğneme ve yutma esnasında rahatsızlık
- Boğazda ağrı hissi ve ses kısıklığı
Yukarıda yer alan durumlar, yaygın boğaz kuruluğu belirtileri içindedir. Bir haftadan uzun süre bu belirtilerin görülmesi, doktor muayenesini gerekli kılan bir durumdur.
Boğaz Kuruluğu Nasıl Geçer?
Boğaz kuruluğu nasıl geçer dendiğinde, durumun şiddetine göre farklı tedavi yöntemleri mevcuttur. Genel olarak boğaz kuruluğuna evde ne iyi gelir sorusunun yanıtı, sıvı ağırlıklı ve boğazı yumuşatacak kaynaklardır. Ancak boğazda aşırı ağrı yanma ve şiddetli öksürük söz konusuysa ve bu belirtiler bir haftadan uzun süre devam ediyorsa sağlık kurumundan destek alınabilir. Boğaz kuruluğuna iyi gelen bazı uygulamalar şu şekildedir:
- Her gün ihtiyaç duyulan minimum sıvı miktarı alınmalıdır, tercihen ılık su içmek faydalıdır.
- Bitki çayları içinde yer alan adaçayı, papatya ve ıhlamur boğaz kuruluğuna iyi gelir.
- Soğuk algınlığı kaynaklı boğaz kuruluğu görüldüğünde C vitamini açısından zengin meyveler tüketilebilir.
- Boğaz kuruluğu görülen dönemde çok fazla konuşmamak faydalıdır.
- Ballı su ya da ballı süt, boğazı yumuşatacak evde doğal tedavi seçenekleri içindedir.
- Yukarıdaki maddelere ek olarak tuzlu su gargarası boğazı rahatlatmak için tercih edilebilecek uygulamalar arasındadır. Tuzlu su gargarası ile, boğazdaki bakteri ve virüslerin etkisiz hale gelmesi sağlanabilir.
Boğaz kuruluğu yaşanması durumunda, yukarıdaki maddelere dikkat edilmesine karşın ilerleme kaydedilmiyorsa, doktor kontrolü gereklidir.
Boğaz Kuruluğuna Ne İyi Gelir?
Boğaz kuruluğu tedavisi, boğazda yaşanan ağrı, yutkunma zorluğu gibi durumların geçmemesi durumunda gereklidir. Bununla birlikte, evde boğaz kuruluğu için ne yapmalı gibi bir sorunun yanıtı aranıyorsa, hem günlük yaşam davranışlarında hem de beslenme alışkanlıklarında, boğaz kuruluğu için iyi gelen birçok nokta mevcuttur. Boğaz kuruluğuna destek tedavileri şu şekilde sıralanabilir:
- Boğaz kuruluğu yaşanan dönemde sigara içilmemelidir
- Yaşam alanlarında havanın temiz ve ideal nemde olmasına dikkat edilmelidir
- Uyku esnasında burundan nefes alınmalıdır
- Sinüslerin kapalı olmadığına dikkat edilmelidir
- Pastil gibi yardımcı tedaviler tercih edilmelidir
- Tuzlu su gargarası yapılmalıdır
- Alkol, kafein ve şeker gibi maddelerden uzak durulmalıdır
Boğaz kuruluğu, özellikle de mevsim geçişlerinde çok sık görülen bir durumdur. Yukarıda yer alan noktalara dikkat edildiğinde, boğaz kuruluğu etkisini kaybedebilir. Ancak her zaman, boğaz kuruluğu ile mücadelede en önemli konu su tüketimidir. İdeal ölçüde su içilmesi, boğazda kuruluk hissinin yanı sıra birçok hastalığa karşı da koruma sağlar.
Bu konuda eğer herhangi bir şikayetiniz var ise buradan profesyonel diş hekimimizden randevu oluşturarak, bilgi alabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Boğaz kuruluğunun en önemli belirtisi enfeksiyon kaynaklı bademcik iltihabıdır.
Boğazda kuruluk, yeterince su içmemek ya da C vitamini içerikli besin tüketmemekten kaynaklanabilir.
Boğaz kuruluğunu önlemek için günde en az 5 bardak su içmek önemlidir. Buna ek olarak evde boğaz kuruluğu tedavisi için tuzlu su gargarası yapılabilir.
Boğazda kuruluk ve yanma durumunun nedenleri içinde farenjit ve tonsilit gibi hastalıklar yer almaktadır.
Gece yatarken boğaz kuruluğu nedenleri içinde, uyku esnasında ağızdan nefes almak, soğuk algınlığı ve az sıvı tüketimi yer alır.