Dişler, hem temel fonksiyonu olan çiğneme hem de estetik bir görünüme sahip olmak adına oldukça önemli. Diş eti ve çevresindeki yapıların zarar görmesi durumunda kişiye özel olarak geliştirilen diş protezleri, dişlerin kaybolan fonksiyonlarını geri kazanmasını sağlar. Sağlıklı dişlere sahip olmak isteyenler için tasarlanan protez dişler, ağız yapısı ile uyumludur. Ağız içine sabitlenebileceği gibi, takılıp çıkarılabilen alternatifler de sunan diş protezleri en önemli ağız ve diş sağlığı tedavilerinden biridir. Bu anlamda, diş protezi nedir sorusunun yanıtı, ihtiyaçlara göre geliştirilmiş bir protez olarak verilebilir.

Diş protezi, diş çürümesi ve diş kaybı gibi durumların ortaya çıkmasının ardından uygulanabilir. Diğer diş tedavileriyle sorunun çözülememesi durumunda, diş protezi tercih edilebilir. Sabit ve hareketli olarak iki farklı uygulaması bulunan diş protezinde zirkonyum, lamine diş kaplama tercih edilebilir. Hareketli protezlerde ise total, parsiyel, immediat ve implant üstü uygulamalar söz konusudur. 

Protez Diş (Takma Diş) Nedir?

Yaşanan diş kayıpları, ağız sağlığında birçok problem meydana getirir. Protez diş uygulaması burada devreye girer. Protez diş sayesinde bu durumdan muzdarip kişiler, olumsuz durumlarını protez diş operasyonu ile geride bırakabilir. Protez diş işlemi sırasında uzmanlar, kaybolan dişi, dişin çevresindeki dokuları, kaybolan estetiği, çiğneme ve konuşma fonksiyonlarında meydana gelen eksiklikleri onarmaya çalışır. Bu eksiklikleri telafi eden protez diş, ayni zamanda ağız ve diş sağlığının korunmasına da katkı sağlar. 

Protez dişler, yazının devamında daha detaylı ele alınacak hareketli ve sabit olmalarına bağlı olarak çeşitli şekillerde hayatımızdadır. Günümüzde neredeyse birçok kişinin kullandığı takma dişler bir protez diş türüdür. 

dis-protezi

Protez Diş Fiyatları

Diş protez fiyatlarına belli bir fiyattan söz etmek mümkün değildir. Protez diş tedavisinde fiyat verilebilmesi  için öncelikle uzmanlar tarafından hastanın probleminin ne olduğuna ve yapılacak işleme karar verilmesi gerekir. 

Protez diş fiyatları son derece değişkenlik gösteren bir konudur. Çünkü her hastanın durumu ve yapılacak olan işlemi farklıdır. Fiyat konusu protezin tipine, tekniğe, kullanılan malzemelere ve dişlerin genel durumuna bağlıdır. Bunlardan ayrı olarak uzmanların çeşitli incelemeleri sonucunda teknik detaylar da fiyatta belirleyici olacaktır. Yine de ortalama fiyatlar hakkında bilgi verecek olursak aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.

İşlemFiyat (TL)
Tam Protez (Akrilik – Tek Çene)6.550,93 – 7.075,00
2 Bölümlü Protez (Akrilik – Tek Çene)6.356,48 – 6.865,00
Bölümlü Protez (Döküm Metal ile Güçlendirilmiş – Tek Çene)8.328,70 – 8.995,00
Hassas Tutuculu Protezler (Hassas Tutucu Ücreti Hariç – Tek Çene)8.842,59 – 9.550,00

Protetik Diş Tedavisi Nedir?

Estetik diş teknisyenliği olarak da adlandırılan protetik diş tedavisi dalı, çoğunlukla başta ortodonti olmak üzere diğer diş hekimliği uzmanlık alanları ile ortak çalışan bir alandır. Protetik diş uygulamaları sırasında, protez uzmanları veya bir başka deyişle prostodontistler, kişinin zarar gören ya da kaybettiği dişini birtakım protez uygulamaları kullanarak yerine koyar. Bu uygulama sırasında asıl önemli olan şey, protezin hastanın ihtiyacına uygun olması ve dişin doğal yapısına uyumlu olmasıdır. Bunun için zirkonyum kaplama önerilebilir. Dilerseniz zirkonyum kaplama hakkında buradan detayları öğrenebilirsiniz.

Protetik diş tedavisine estetik diş tedavisi denmesinin sebebi de bundan kaynaklanmaktadır. Diş doğal olmayan yapılar kullanılarak doğal bir görünüm kazanır. Bu işlem sırasında estetik görünüm çok önemli gibi görünse de asıl amaç kişinin zarar görmüş çiğneme ve konuşma becerilerinin geri kazanılmasıdır. 

Protez Diş Yapıştırıcısı Nedir ve Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Protez dişler, diş kaybının giderilmesi için kullanılan yapay dişlerdir. Protez dişlerin ağızda sabit kalmasını sağlamak için protez diş yapıştırıcıları kullanılır. Protez diş yapıştırıcıları, farklı türlerde ve farklı özelliklerde olabilir. Bu nedenle, protez diş yapıştırıcısı seçerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

  • Protez diş yapıştırıcısının türü: Protez diş yapıştırıcıları, sabit ve hareketli protezler için farklı türlerde olabilir. Sabit protezler için kullanılan yapıştırıcılar, daha güçlü yapışma özelliğine sahiptir. Hareketli protezler için kullanılan yapıştırıcılar ise, daha az yapışma özelliğine sahiptir.
  • Protez diş yapıştırıcısının özellikleri: Protez diş yapıştırıcılarının özellikleri, yapışma gücü, ağızda kalıcılığı, tatsızlığı, alerjik reaksiyon riski gibi faktörleri içerir.
  • Protez diş yapıştırıcısının fiyatı: Protez diş yapıştırıcılarının fiyatları, türlerine ve özelliklerine göre değişebilir.

Protez Diş Çeşitleri Nelerdir?

Herkes diş kaybı yaşayabilir. Diş kayıplarının temel sebepleri arasında diş etinde oluşan hastalıkların ciddiye alınmayarak zamanında müdahale edilmemesi ve kaza sonucunda oluşan kayıplar ilk sıralarda yer almaktadır. Burada devrede diş protezleri girmektedir. Yukarıda belirtilenler başta olmak üzere çeşitli sebeplerden ortaya çıkan diş kayıpları, farklı çeşitlerde kullanılabilen diş protezleriyle giderilebilir. 

Diş protezi uygulamasında, kişiye kaybettiği dişlerin yerine daha estetik ve doğalına yakın dişler kazandırılır. Bu sayede dişler de fonksiyonlarını kaybetmez. Diş kayıpları kişiye gerek dişleri için estetik yönden düzeltilmesi, gerekse de diş kayıplarından dolayı meydana gelen konuşma ve çiğneme problemlerini aşması için imkan verir. Diş protezi çeşitleri, ortaya çıkan ihtiyaçlara göre tercih edilebilir.

Sabit Protezler

Sabit protezler, dişleri eksik veya aşırı deforme olmuş kişilerin diş dokusuna ve rengine benzer malzemelerin kullanılarak aynı dişlerin yerine konması uygulamasında kullanılan protezlerdir. Bu protezler, kişiye dişlerinin doğal görünümü kazandırır ve ağzın temel işlevlerinin de devamlılığına katkı sağlar. 

İmplant Üstü Protezler

İmplant üstü hareketli protezler, özellikle operasyon yapılan yapıda çok fazla hareket olan hastalar için uygun olan protezlerdir. İmplant üstü protezlerden söz ederken, implant tedavisine değinmek önemlidir. İmplantı bir vida olarak tanımlamak yanlış olmaz. Bu vida protezin sabit kalmasını sağlar. Bu vidanın üstüne takma diş de takılması olanaklıdır. Bu protezler, kişinin konuşma, çiğneme problemlerini çözmesinde son derece etkilidir.

Hareketli Protezler

Kısmen veya tamamıyla dişsiz kalan hastalarda genellikle kullanılan olan protez dişler hareketli protez dişlerdir. Hareketli protezler, bir diğer ismiyle hastaların takıp çıkarabildiği protezlerin geneline verilen isimdir. Hareketli diş protezlerinin çeşitleri şu şekildedir:

  • Total protez
  • Parsiyel protez
  • İmmediat protez

Aparey olarak da ifade edilen hareketli protezler, kullanım kolaylığı sunması bakımından tercih edilen protezlerdir. 

Genel olarak tedavi hakkında bilgi verdikten sonra kaybettiğiniz dişleriniz ya da kusurlu bir diş yapısına sahipseniz bu konuda daha detaylı bilgi almak için gülüş tasarımı sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Her iki tedavinin de çeşitli avantajı ve dezavantajı vardır. İmplant ve protez arasındaki en temel fark, kullanma süreleridir. İmplant, çok uzun süre kullanılabilen bir yöntemdir. Ömür boyu bile kullanılabilir. Protez diş ise, kullanılan malzemeye göre değişir, ama genelde ortalama 10-15 yılda bir yenilenmesi gerekir. 

Diş protezleri, ömürleri uzun olması sebebiyle çok tercih edilebilir bir yöntemdir. Geniş bir alanda kullanımı olan diş protezinin ömrü yaklaşık 15 ile 20 yıl arasında değişir. Tabi bu sürede protezlerin bakım ihtiyacı varsa bunları yapmak, doktora zamanında görünüp kontrol ettirmek de önemlidir.

Kısmen dişlerinin bir kısmını veya tamamını kaybetmiş kişilere protez diş tedavisi yapılabilir. Ayrıca dişlerinde konum bozukluğu bulunan dişleri bulunan kişilere de uygulanabilir. Protez dişlerin yapıldığı bir diğer kişiler de dişleri zamanla fiziksel veya kimyasal olarak deforma olmuş kişilerdir. 

Protez alışmak için yapılabilecek en faydalı adımlardan bir tanesi de tedavi planına sadık kalmaktır. Herkesin iyileşme şekli farklıdır ve diş çekiminden sonra ağızda biraz ağrı oluşma ihtimali vardır. Takılan protezler zaman geçtikçe farklı bir şekilde diş etine oturur. Bu protezler yerine oturana kadar zaman zaman acı olması doğaldır. 

Takıldıktan birkaç gün sonra protezler gece uyumadan önce çıkarılmalı ve diş etleri rahatlatılmalıdır. Bu sayede dokuların sağlığını korumak için büyük bir adım atılmış olur. Geceleri protezleri ile uyumayı tercih eden insanlar ise gündüzleri uygun bir zaman belirleyip protezi bir süre çıkarıp ağız dokularını dinlendirmelidir.