Köprü diş, bir veya birkaç dişi eksik olan bireyler için diş alanında sıkça kullanılan bir yöntemdir. 

Köprü dişler gülümsemenin görünümünü ve genel yüz şeklini eski haline getirebilir, aynı zamanda bireyin güvenini artırmaya da yardımcı olur. Bitişik dişleri yerinde tutmaya yardımcı olur ve eksik diş nedeniyle çenedeki boşluğu doldurmak için hareket etmelerini engeller. Ek olarak, çenenin işlevini geliştirebilir ve dişin kaybedilmesinden önceki gibi normal bir şekilde çiğnemeye ve konuşmaya yardımcı olabilirler. Köprü diş ayrıca, hastanın eksik dişler nedeniyle değişen ısırma kuvvetlerinin dağıtılmasına da yardımcı olabilir. Doğru yerleştirilmiş diş köprüleri birkaç yıl dayanabilir. İyi bir ağız hijyeni ve düzenli diş temizliği ile bir diş köprüsü genellikle 10 yıldan fazla dayanabilir.

Köprü Diş Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Eksik bir dişiniz varsa, bunları değiştirmek ve gülüşünüzü eski haline getirmek için tercih edebileceğiniz birkaç tedavi metodu vardır. Bu yöntemlerden biri olan köprü diş tedavisi oldukça etkilidir. Yaşınıza, yapınıza, ısırmanıza ve komşu dişlerin durumuna ve ayrıca burada bahsetmek için çok ayrıntılı olan diğer birçok faktöre bağlıdır. Yapışkan köprülerde, öngörülebilir başarı oranları için genellikle yalnızca bir takma dişe sahip olmak istersiniz. Geleneksel köprüler için daha büyük açıklıklar mümkündür – diş hekimlerinizden biri iki diş üzerine sabitlenmiş altı adet köprü oluşturmuştur. Neler yapılabileceği hakkında daha fazla bilgi isterseniz, görüşmek için hekiminizi aramanız en iyisidir. Peki tedavi nasıl uygulanıyor?

  • Hekim durumunuzu değerlendirir, röntgen çeker ve ardından sizinle çeşitli seçenekleri tartışır. Her seçeneğin artıları ve eksileri hakkında sizi bilgilendirir. Daha sonra hangisinin sizin için en iyi olduğuna karar verebilirsiniz.
  • Ardından, tarama yapmadan önce dişleri (gerekirse) hazırlar. 
  • Son adım, uyum, estetik ve kapanışın tam olarak olması gerektiği gibi olduğundan emin olmak için diş köprüsünün kontrol edilmesini içerir. Köprüyü yerleştirmekten dolayı memnun olup olmadığınızı kontrol etmek için köprüyü görmeniz sağlanır. Yapıştırıldıktan sonra, gerekli olabilecek her türlü bakım konusunda sizi bilgilendirir.

Köprü Diş Çeşitleri Nelerdir?

Temel olarak iki ana diş köprüsü türü vardır. Bunlar geleneksel köprü ve yapışkan köprüdür. Her iki tekniğin öne çıkan özellikleri şu şekildedir:

Geleneksel köprü: Köprüyü sabitlemek için kronların kullanıldığı yer burasıdır. Bu, köprüyü sabitlemek için bir dişi/bazı dişleri hafifçe taşlamak gerekeceği anlamına gelir.

Bitişik iki diş, kuronlar için hazırlanır. Üç üniteli bir diş köprüsü yapılır ve iki komşu dişe yapıştırılır. Bu tip kuronlar avantajlıdır çünkü başarı oranları daha yüksektir, ancak biraz diş hazırlığı gerektireceklerdir. Bitişik dişlerde zaten kaplama varsa bu seçenek sizin için iyi olabilir. Köprüler, onları sabitlemek için konik bağlantıya güvenir, bu nedenle kullanılan sabitleme tipinin o kadar güçlü olması gerekmez. 

Yapışkan köprü: Son on yılda tedavi uygulamalarında önemli yol katedildi ve diş sabitlemenin gücü önemli ölçüde arttı. Bu, dişleri hazırlamak zorunda kalmadan dişlere bağlanmaya ve dolayısıyla diş yapısını korumaya izin verdi. Bu tür köprüler, yapışkan köprüler olarak adlandırılır. Köprü dişin her iki yanında kanatları vardır ve bunlar komşu dişlerin arka yüzeylerine yapıştırılmıştır. En büyük avantajı, çok az diş hazırlığı gerektirmesi veya hiç gerektirmemesi ve bu nedenle dişlere karşı nazik olmasıdır. Ancak bunlar sadece belirli durumlarda kullanılabilir ve genellikle arka dişler için pek işe yaramaz. Bağlanmak için iyi ve güçlü dişlere sahip olmaya güvenirler, bu nedenle bitişik dişleriniz aşırı derecede doluysa, o zaman işe yaramayabilir. Dahası, başarı oranları geleneksel köprülere göre önemli ölçüde daha düşüktür.

Köprü Diş Tedavisini Kimler Yaptırabilir?

Herkes diş köprüsü için aday değildir. Köprüler, eksik dişleri değiştirmek için yaygın ve popüler bir seçim olsa da, herkes için değildir. Aşağıdaki durumlarda diş köprüsü için iyi bir aday olabilirsiniz:

  • Daimi dişlerinizden bir veya daha fazlasının eksik olması
  • İyi ağız sağlığına sahip olmak
  • Genel olarak sağlıklı olmak
  • Köprüyü destekleyecek kemik yapısına ve dişlere sahip olmak
  • Diş hekiminiz, diş köprüsünün sizin için doğru seçim olup olmadığını belirlemenize yardımcı olacaktır.

Diş Köprüsü Tedavisi Sonrasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Diş köprüsü, tıpkı doğal dişleriniz gibi düzenli temizlik ve bakım gerektirir. Köprünüz yerleştirildikten sonra, belli konularda dikkatli olmak, tedavi sonrası süreçte önemlidir. Dişleri günde iki kez fırçalamak ve diş ipini her gün kullanmak, hem hijyen standartlarını karşılama hem de köprü dişlerin bakımı açısından önemlidir.  Uygun ağız hijyeni ve iyi diş eti sağlığı, köprünüzün uzun süre dayanmasını sağlamada önemli bir rol oynayacaktır. Fırçalama, diş ipi kullanma ve profesyonel temizlik işlemlerine ek olarak, aşağıdakiler de önemlidir:

  • Çiğ sebzeler, fındık ve buz küpleri gibi sert yiyecekler yemekten kaçının. Sert yiyecekler köprünüze zarar verebilir veya yerinden oynatabilir ve onarımı her zaman mümkün olmayabilir.
  • Sigara içmekten veya diğer tütün ürünlerini kullanmaktan kaçının. Sigara içmek diş çürümesi, diş eti hastalığı ve diş kaybı riskini artırabilir.
  • Sağlıklı yiyecekler yiyin. Şekerli veya asitli yiyecekler sadece diş köprünüzün değil, doğal dişlerinizin de ömrünü kısaltabilir.
  • Mümkün olduğu kadar uzun süre dayanabilmeleri için köprülerinizin bakımını düzgün bir şekilde yapmak için harcadığınız zamana ve çabaya değer.
3 tane köprü diş çeşitleri

Diş Köprüsü Fiyatları Ne Kadar?

Diş köprüleri genellikle eksik dişleri değiştirmek için uygun fiyatlı bir seçenek olarak kabul edilir. Bununla birlikte, maliyetler yine de önemli olabilir ve aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olacaktır:

  • Seçtiğiniz köprü türü
  • Yerleştirme zorluğu
  • Kullanılan malzemeler (reçine, metal alaşımı, zirkonya vb.)
  • Ek tedavilerin gerekli olup olmadığı
  • Boşluğu doldurmak için kaç dişin gerektiği

Genel olarak, hastalar köprüleri için geniş bir bütçe aralığı bekleyebilir. Diş köprüleri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli malzemelerden yapılabilir:

  • Metale kaynaşmış porselen veya PFM: Bu köprüler, doğal dişlerin görünümünü taklit etmek için yapılabilir. Metal dayanıklılık katar ve porselen doğal diş rengini ve görünümünü ekler. PFM köprüler genellikle ön ve arka dişler için tercih edilir.
  • Altın: Köprülerde kullanılan en sağlam malzemedir. Altın aşınmaya dayanıklıdır ve diş eti dokusunu etkilemez. Altının birçok faydası olsa da doğal görünmemektedir. Bu nedenle, genellikle arka dişlerin yerine geçmek için seçilir.
  • Zirkonyumla kaynaşmış porselen: Bu köprüler en doğal görünenlerdir ve soğuğa ve sıcağa karşı daha az hassastırlar. Ayrıca, hem metal içermezler hem de kırılmaya karşı dirençlidirler.

Bunlar, diş köprüleri oluşturmak için kullanılan en yaygın malzemelerdir. Diş hekiminiz seçeneklerinizi tartışacak ve ağzınız için en iyi malzemeyi seçmenize yardımcı olacak önerilerde bulunacaktır. Fiyatları da en çok şekillendiren ana etken malzemedir. Hekiminizle konuştuktan sonra yaklaşık bir fiyat alabilirsiniz. 

Fiyatlar hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz bağlantıdaki linke tıklayarak hemen ücretsiz randevu oluşturabilirsiniz

köprü diş uygulamalı fotoğrafı

Köprü diş, bir veya birkaç dişini kaybetmiş bireyler için kullanılan tıbbi bir yöntemdir. 

Köprü diş fiyatı kullanılan malzeme, eksik diş adedi gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak değişebilir. 

Genellikle lokal anestezi yapılan köprü diş uygulamasında ağrı acı hissedilmez. 

Bir köprü dişin ortalama ömrü 5-15 yıldır. Ağız hijyenine dikkat edildiği sürece bu süre uzayabilir ve diş düşme yapmaz

İkisi de kendi içinde avantajlara sahip olsalar da implant dayanıklılık ve kâr-zarar hesabında uzun ömürlü düşünenler için daha avantajlıdır.