20’lik diş, çıkması sürecinde ağız ve çenede oluşturduğu ağrı ile bilinen bir diştir. 17 yaş ile 25 yaş arasında çıkan 20’lik diş, ağız ve diş anatomisinde en son çıkan diştir. İsmi 20’lik diş olmasına karşın, kesinlikle 20 yaşında çıkma durumu olmayan dişler, bazı durumlarda 30’lu yaşlara kadar da çıkmayabilir. 20’lik diş ağrısı yüksek şiddeti ile günlük yaşamı etkileyebilecek bir diştir.
20 lik diş ağrısının en önemli nedeni, çıkmaya çalışan dişler için yer açılmamış olmasıdır. 20’lik dişler, diş diziliminde en arkada yer alır. İnsanın fiziksel yapısının gelişimi ile birlikte çene de gelişir ve bu esnada 20’lik dişler için yer açılır. 20’lik dişler, çıkması için bir yer açılmaması durumunda çıkmaz, buna karşın ağrıya neden olabilir. Diş ağrıları hakkında detaylı olarak buradaki yazımızda anlattık incelemek isterseniz bağlantı üzerinden gidebilirsiniz.
İnsan diş yapısında, dişlerin çıkma sıralaması süt dişleri, ön dişler, köpek dişleri, azı dişleri ve 20’lik diş şeklindedir. Azı dişler çenede iki tarafta bulunan üçer adet dişlerdir. 20’lik dişler ise azı dişlerin ardından, dört adet olarak çıkar. Yirmilik dişler çıkmaya başladığında çenede ciddi bir ağrı görülür. 20’lik diş çıkması belirtileri aşırı şiddetli bir ağrı olabileceği gibi, hafif şiddetli ve çok fazla hissedilmeyen ağrı şeklinde de olabilir.
20’lik diş ağrısı nasıl geçer ya da 20’lik diş ağrısı ne kadar sürer gibi soruların yanıtları, diş hekimi muayenesinde alınabilir. Diş hekimleri, diş yapısını inceleyerek bu dişlerin kendiliğinden çıkıp çıkamayacağına karar verebilir. Dişin çıkamayacağı düşünülürse 20’lik dişin alınması gereklidir.
20’lik Diş Ne Zaman Çıkar?
20’lik yaş dişi, akıl dişi olarak da adlandırılır ve herkeste çıkması beklenir. 20’lik diş ne zaman çıkar sorusunun yanıtı ise genel olarak, 17-20 yaştan itibaren olarak verilebilir. Genetik yapı, ağız ve diş sağlığının durumu, diş etlerinin durumu ise 20’lik dişlerin çıkışını değiştirebilir. Çene darlığı, sigara ve alkol gibi alışkanlıklar 20’lik dişlerin ideal pozisyonda çıkmasını engelleyebilir. Yirmilik diş çıkış süreci, ortalama olarak 15 gün ile 30 gün arasında değişebilir. Diş etlerinde yeterli bir boşluk olması durumunda, 20’lik dişin birkaç hafta içinde tamamen çıkması beklenebilir.
20 lik Diş Ağrısı
20 lik diş ağrısı, dişlerin çıkmaya başlama sürecinde ilk ve en önemli belirtidir. Diş etlerinde, ağız sağlığında bir problem olmaması durumunda 20’lik diş ağrısız olarak da çıkabilir. Ancak dört adet olan 20’lik dişlerin en az birinde ağrılı bir süreç görülebilir. 20’lik diş ağrısının temel nedeni, 20’lik dişlerin çıkmaya çalışması ancak bunun için bir alan bulamamasıdır.
20’lik dişin yüzeye ulaşamaması ile birlikte şiddetli ağrılara yol açması, bununla beraber sağlam dişlere zarar vermesine de neden olabilir ve diş kaybı riski söz konusu olur. 20’lik diş riskleri içinde enfeksiyon olasılığı da söz konusudur. Bu durum sağlık durumunu tehdit edebilir. 20’lik dişlerin ağrıya neden olması ve çıkmaması kist ve tümör oluşumunun habercisi de olabilir. Böyle durumlarda cerrahi operasyon ile 20’lik dişlerin alınması gereklidir.
20’lik Diş Çekimi Sonrası Yorumlar
Diş çekiminden sonra, hastalar genellikle şişlik, ağrı ve çene hareketlerinde sınırlılık gibi semptomları deneyimlerler. Bu semptomlar genellikle birkaç gün içinde azalır. Ayrıca, diş çekimi sonrası yemek yemekte zorluk, hafif kanama ve enfeksiyon riski gibi problemler de yaşanabilir.
Hastaların çekim sonrası yorumları genellikle deneyimlerinin genel ağrı seviyesine ve sürecin komplikasyonlarına bağlıdır. Birçoğu ağrıyı yönetilebilir bulurken, bazıları sürecin stresli ve rahatsız edici olduğunu belirtmiştir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Her ne kadar 20’lik diş çekimi genellikle güvenli bir prosedür olsa da, hastaların süreç boyunca diş hekiminin önerilerini dikkatlice takip etmeleri önemlidir. Çekim sonrası alınması gereken önlemler arasında düzenli ağız bakımı, yumuşak gıdalar tüketme ve ağızda oluşabilecek her türlü anormal durumda diş hekimine başvurma yer alır.
Farklı Yaklaşımlar ve Karşılaşılan Zorluklar
20’lik diş çekimi birkaç farklı teknik kullanılarak yapılabilir ve hangi yöntemin seçileceği genellikle dişin pozisyonuna, çenenin yapısına ve diğer bireysel faktörlere bağlıdır. Genellikle, diş tamamen çıkmamışsa veya diğer dişlere baskı yapıyorsa, diş cerrahı bir flaptomi ve osteotomi yapabilir. Bu prosedürler sırasında, diş eti kaldırılır ve bazen çene kemiği alınır, bu da dişin çıkarılmasını sağlar. Bununla birlikte, bu yaklaşım daha fazla komplikasyona neden olabilir ve genellikle daha fazla iyileşme süresi gerektirir.
Öte yandan, diş tamamen çıkmışsa ve çevreleyen dişlere zarar verme riski yoksa, diş cerrahı bir basit ekstraksiyon yapabilir. Bu genellikle daha az komplikasyonla sonuçlanır ve daha kısa bir iyileşme süresi gerektirir, ancak her zaman mümkün olmayabilir.
20 lik Diş Belirtileri
Yirmilik diş, 17 yaştan itibaren çıkması beklenebilen bir diştir. Ağrıları, belirtileri hissedildiğinde zaman kaybetmeden diş hekimi kontrolüne gidilmesi önemli olan 20’lik dişlerin belirtileri bu nedenle önemlidir. 20’lik dişler çok sancılı bir şekilde çıkabileceği gibi, hiç fark edilmeyedebilir. 20 yaş dişleri bazı durumlarda kemik içinde gömülü şekilde de kalabilir. 20’lik dişlerde, diş hekimi müdahalesini gerekli kılabilen ve zaman kaybetmeden muayeneye gidilmesi gereken temel belirtiler şu şekildedir:
- Diş etlerinde kızarma ya da morarma gibi renk değişimleri
- Diş köklerinin ağrıması ve zonklaması
- Dişlerde sancı yaşanması
- Diş etlerinde kanama olması
- Diş etlerinde apse görülmesi
- Diş ağrısı ile birlikte görülen baş ağrısı ve yüksek ateş
Dişlerde görülebilen bu belirtiler, 20’lik dişlerin kontrol edilmesini gerekli kılar. 20’lik diş ağrısının görülmesinin ardından, diş hekiminin gerekli görmesi durumunda diş çekilebilir. Ağız ve çene içinde farklı noktalarda ağrıların hissedilebildiği 20’lik sürecinde dişlerin kökleri, diş eti dipleri, damaklar ve yanaklar ağrıdan etkilenebilir.
20 lik Diş Çekimi
20 lik yaş dişi çekimi farklı tekniklerle gerçekleştirilebilir. Diş kliniğinde, 20 yaş dişleri normal bir diş çekimi prosedürü ile çekilebilir. Bununla birlikte belli durumlarda cerrahi operasyonla dişlerin alınması gerekebilir. Diş çekimiyle ilgili nasıl bir yol izleneceği ile alakalı olarak, diş röntgeni ve tomografisi en önemli işlemlerdir. Diş yapısının incelenmesinin ardından, diş hekimi 20’lik dişlerle ilgili nasıl bir yol izleneceğine karar verir.
20’lik diş çekiminde genel olarak lokal anestezi uygulanır, belli durumlarda ise genel anestezi de uygulanabilir. İşlemin anestezi eşliğinde uygulanması, 20’lik diş çekimi ağrılı mı sorusunun da yanıtıdır. Diş çekimi esnasında herhangi bir ağrı hissedilmez.
Yirmi yaş dişler gömülü diş yapısına sahiptir. Gömülü dişlerin üzeri kemik ve diş eti ile kaplıdır. Bu nedenle 20 lik dişler, azı dişlerde baskı hissettirir, bu da dişlerde çapraşıklık yaratır. Dişlerin diş eti ile kaplı olması ise enfeksiyon yaratabilmektedir.
20 lik diş çekiminde ilk teknik olan standart çekim, anestezi uygulandıktan sonra dişin, ilgili gereçler yardımıyla çekilmesini kapsar. Cerrahi çekim ise, dişlerin rahat bir şekilde görünmediği ya da gömülü olduğu durumlarda kullanılır. Anestezi altında yapılan cerrahi çekimle, uygulama gerçekleştirilir.
20 lik Diş Çekimi Ve 20 lik Diş Ağrısı Hakkında
20’lik Diş Çekimi Sonrası
20 lik diş çekiminin ardından, diş hekiminin önerilerine uyulmalıdır. Kanamanın durması için tampon, buna ek olarak buz kullanılması söz konusu olabilir. İlk iki saat boyunca yemek önerilmezken, ilk 24 saat içinde ise sigara içilmemesi gerekir. Önerilen ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalı, çekim yapılan bölge ile temastan uzak durulmalıdır.
20’lik Diş Çekimi Fiyatı
20lik diş çekimi fiyatı, dişin durumuna ve yapılacak uygulamaya göre değişkenlik gösterir. Örnek olarak bunlar başlıca Cerrahi 20 lik diş çekimi 1.000 TL – 5.000 TL arasında normal çekim ise 450 TL. Dişin gömülü olup olmaması da en önemli kriterdir. Çekilecek dişin yapısı, kaç dişin çekileceği gibi faktörlere göre diş çekimi için fiyat alınabilir. 20 yaş diş çekiminde fiyat almak için, diş hekimi tarafından ön muayene gerçekleştirilmelidir. Randevu almak için buradan ulaşabilirsiniz. Muayene ile birlikte dişin durumu tespit edilir ve buna göre bir yol haritası belirlenebilir.
Sıkça Sorulan Sorular
20 yaş diş çekimi, anestezi etkisi altında yapıldığı için zor bir işlem değildir.
Yirmilik diş çekildikten sonra görülen hafif ağrılar birkaç hafta içinde geçer. Diş kemiğinin tamamen iyileşmesi ise 6 ayı bulabilir.
20 yaş diş çekimi işlemi ortalama olarak 50 dakika sürmektedir.
20 lik diş boşluğu ortalama olarak 3 ay içinde kemikle dolar.
20 lik diş sonrası ilk birkaç saat, anestezi etkisi geçmeden önce yemek önerilmez. İlk günlerde hassasiyet yaratacak yemeklerden kaçınmak önemlidir.
20 lik diş çekimi sonrası yorumlar, işlemin 20lik diş ağrısı ve diğer konularda yarattığı farkı gözler önüne sermektedir: