Kanal tedavisi sürecinin ardından, iyileşme sürecinin sorunsuz olması adına belli konulara dikkat etmek önemlidir. Mümkün olan en hızlı ve sorunsuz iyileşmeyi sağlamak için kök kanal tedavisinden sonra birkaç noktaya dikkat etmelisiniz. Bu yazımızı okumadan önce daha detaylı bilgi almak isterseniz kanal tedavisi bağlatıdan sayfaya giderek ulaşabilirsiniz.

  • Hemen yemeyin: İşlemden hemen sonra ve kesinlikle ağzınızdaki uyuşma tamamen geçene kadar yemek yemekten kaçının. Yemeye başladığınızda, bölgedeki tüm hassasiyet geçene kadar doğrudan etkilenen dişle çiğnememeye veya ısırmamaya dikkat edin.
  • Başınızı yükseltin ve yemeğe devam edin: İşlemden sonra, ağzınızın etrafında ağrı ve şişlik fark edeceksiniz. İyileştikten sonra ilk birkaç gece uyurken başınızı yüksekte tutarak bu şişliğin geçmesine yardımcı olabilirsiniz. Başınızı ekstra bir yastığa dayamak, rahatsızlığın azalmasına yardımcı olacaktır.
  • Ağrı kesici ilaçlarını kullanın: İşlem ağrısız olsa da, anestezinin etkisi geçtikten sonra diş etlerinizin ve çenenizin çevresinde ağrı ve rahatsızlık hissedeceksiniz. Diş hekiminiz, iltihap önleyici ağrı kesici olan ibuprofen almanızı önerecektir.
  • Ilık Tuzlu Suyla Gargara Yapın: Ilık su ve tuzla gargara yapmak, ağzınızı temiz tutmaya ve etkilenen dişinizi çevreleyen diş etlerinde enfeksiyon oluşmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Tuzun suya oranı, yaklaşık yarım çay kaşığı ila bir bardak ılık su olmalıdır.
  • Dondurma Ve Soğuk Kompresler: Dondurma yemek ve soğuk kompres kullanmak, kök kanal tedavinizi takiben şişliği azaltmaya yardımcı olacaktır. Etkilenen dişinizde diş hassasiyeti fark edebileceğiniz için, ağzınızın o kısmıyla dondurma yemekten kaçının. İşlemden sonra şişlik geçene kadar günde birkaç kez 15 dakikaya kadar soğuk kompres uygulayın.
  • İltihap yapıcı nedenlerden kaçının: Dondurma ve soğuk kompresler, prosedüre bağlı şişliğinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır. İyileşirken sıcak içecekler içmekten, sigara içmekten, pipetle içmekten ve alkol almaktan kaçının. Bunların hepsi iltihaplanmayı teşvik edebilir. Ayrıca, iyileşme tamamlanana ve yeniden enfeksiyon riski tamamen geçene kadar dişlerin arasına sıkışabilecek gıdaları yemekten kaçının
kanal tedavisi uygulaması fotoğrafı

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Endodontik tedavi olarak da bilinen kanal tedavisi, modern diş hekimliğinde dişin içindeki iltihaplı veya enfekte dokuyu çıkarmak için kullanılan yaygın bir işlemdir. Dişlerin mine ve dentin tabakasının altında, her dişin içinde pulpa adı verilen bir tür yumuşak doku bulunur. Pulpa kan damarları, sinirler ve bağ dokusu içerir. Bu pulpa, bir dişin büyümesi ve gelişmesi için gereklidir, ancak çevre dokulardan beslenebildiği için tam gelişmiş bir dişin onsuz var olması mümkündür. Bir kök kanal tedavisi, enfekte veya iltihaplı pulpanın çıkarılmasını içerir. Pulpa odası ve kök kanalı, bölgeyi daha fazla hasardan korumak için tamamen temizlenir ve yeniden doldurulur.

Kök kanal tedavisi, bir dişin pulpasında belirgin iltihaplanma veya enfeksiyon bulunan hastalar için pek çok potansiyel faydası olan iyi bir çözümdür. Tedavi edilmezse enfeksiyon, ciddi ağrıya neden olacak şekilde ilerleyebilir veya dişin altında dişin gücünü ve işlevini etkileyen bir apse oluşumuna neden olabilir. Tedavideki temel süreçler şu şekildedir:

  • Kanal tedavisi, hastaların normal ısırma kuvvetini kullanarak etkili bir şekilde çiğnemeye devam edebilmeleri için dişlerin işlevini sürdürmesine yardımcı olabilir. İmplant gibi alternatif seçeneklerin aksine dişin doğal estetik görüntüsünün korunmasına da yardımcı olur. Ek olarak, kanal tedavisi, ağzın sadece bir tarafının kullanılması durumunda oluşabilecek aşırı gerilme ve olası hasarlardan ağızdaki diğer dişlerin korunmasına yardımcı olabilir.
  • Kanal tedavisinin ilk adımı, diş hekiminin sorunun doğasını anlaması ve etkili bir şekilde tedavi edebilmesi için dişin muayenesidir. Bu tipik olarak, pulpa odasını görselleştirmek için dişin X-ışını görüntülemesine ek olarak ağzın içinin fiziksel muayenesini içerir.
  • Ardından dişi uyuşturmak ve işlem sırasında hastanın konforunu artırmak için lokal anestezi uygulanır. Daha sonra dişi izole etmek ve iş tamamlanırken tükürüğü ve diğer maddeleri dişten uzak tutmak için etkilenen bölgenin üzerine bir “diş barajı” – küçük bir koruyucu tabaka – yerleştirilir. 
  • Diş hekimi daha sonra açmak için dişin kuronunu delebilir. Bu, bölgeden iltihaplı veya enfekte pulpayı temizlemek için özel dental aletlerin pulpa odasına ve kök kanallarına yerleştirilmesine izin verir. Kalan boşluk daha sonra tamamen temizlenir ve dişteki pulpanın yerini alacak bir dolgu için yer açmak üzere şekillendirilir.
  • Kök kanalı daha sonra güta-perka gibi uygun bir biyouyumlu materyal ile doldurulabilir. Yapıştırıcı diş çimentosu da genellikle kök kanalının düzgün bir şekilde kapatılmasını sağlamak ve bölgede gelecekteki enfeksiyonları önlemek için kullanılır.
  • Kök kanalı doldurulduktan sonra, genellikle açıklığı kapatmak için geçici bir dolgu yapılır. Sonunda, uzun vadede korumak için dişin üzerine genellikle bir taç yerleştirilir, ancak taç yapılırken diş randevuları arasında genellikle bir bekleme süresi vardır. Bu süre zarfında geçici bir dolgu yararlıdır. Bir sonraki diş randevusunda, geçici dolgu çıkarılabilir ve diş bir kaplama veya başka bir restorasyon ile restore edilebilir.
kanal tedavisi nasıl yapılır

Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kanal tedavisinden sonra, günde iki kez fırçalama ve günlük diş ipi ile normal diş rutininize devam etmelisiniz. Tedaviden sonraki birkaç gün hafif iltihaplanma ve hassasiyet yaşayabilirsiniz. Aşağıdaki noktalara dikkat etmeniz, tedavi sürecini hızlandırabilir:

  • Mola verin: Kanal tedavisinden sonraki ilk iki gün spor yapma, fiziksel çalışma, koşma veya yürüyüş yapma zamanı değildir. Bunun yerine, rahatlamak için bu zamanı ayırın ve iyileşirken yorucu faaliyetlerden kaçının.
  • Duyarlılığa şaşırmayın: Kanal tedavisinden sonraki ilk veya iki haftada sıcağa, soğuğa karşı bir miktar hassasiyet ve ısırma sırasındaki rahatsızlık normaldir. Tedavi edilen bölgenin etrafını dilinizle gezmek isteyeceksiniz. Bu normaldir, ancak bunun sonucunda ortaya çıkabilecek hassasiyet ve acı hissi de normaldir.
  • Tereddüt etmeyin: Diş hekiminiz, iyileşmeniz sırasında size tam olarak ne beklemeniz gerektiğini söyleyecek ve durumunuz için size özel talimatlar verecektir. Bu ipuçları, hızlı bir iyileşmeyi de teşvik etmeye yardımcı olacaktır. Beklenmedik semptomlar veya komplikasyonlarla karşılaşırsanız – ki bunlar nadirdir ancak olasıdır – bunları tartışmak ve tavsiye almak içi diş hekiminizle iletişime geçmekten çekinmeyin.
  • Özellikle aşırı kanama, şiddetli ağrı, ateş, kalıcı veya artan şişlik veya ilaca karşı olumsuz reaksiyonlar yaşarsanız, ortaya çıkan sorunları çözmek için diş hekiminizle veya acil diş hekimiyle iletişime geçmelisiniz.
  • Kanal tedavisinin başarı oranı %95’tir ve özellikle bakım sonrası taahhüdünüzle, prosedürünüzün diş enfeksiyonunuza başarılı ve kalıcı bir çözüm olmasını beklemek hakkınızdır. 
kanal-tedavisi-sonrasi-bunlara-d

Hangi Durumlarda Kanal Tedavisi Uygulanması Gerekir?

Kök kanal tedavisine ihtiyaç duyan bazı hastalarda çok az semptom görülür veya hiç görülmez. Bununla birlikte, bir kök kanalının gerekli olduğuna dair kanıt niteliğindeki işaretler şunları içerir:

  • Donuk, kalıcı diş ağrısı
  • Koyu diş rengi değişikliği
  • Şişmiş, kanayan diş etleri
  • Çiğnerken veya ısırırken hassasiyet

Tedavi edilmediği takdirde, şiddetli çürük veya diş travması dişte enfeksiyona yol açarak hasara neden olabilir.

Bunlar için en iyi çözümlerden olan kök kanalı tedavisi, önce pulpanın çıkarılmasını içerir. Ardından, kanalı çevre dokulardan izole etmek için kalıcı bir kuron veya dolgu ile değiştirilir. Diş ağrısını gidermenin yanı sıra, kök kanalları diş çekimine en iyi alternatiftir.