Dişlerde meydana gelen birtakım sorunlar, dişin yanı sıra yüzde de hissedilebilen şiddetli ağrılar yaratır. Diş çürümesi ya da diş etinin tahriş olması gibi nedenlerden kaynaklanabilen diş ağrısı kimi zaman kendiliğinden kaybolan küçük çaplı bir ağrı olabilir. Diş ağrısının apse ya da ciddi bir enfeksiyondan kaynaklanması durumunda ise yapılması gereken en kısa süre içinde diş muayenesi olmaktır.
Kendini çene ağrısı olarak da hissettirebilen diş ağrısının birçok nedeni söz konusu olabilir. Diş eti ağrısının ortaya çıkma nedenlerinden bazıları şu şekildedir:
- Diş kökünün kırılması
- Diş etinde apse meydana gelmesi
- Dentin dokusunun soğuk hava ve bazı gıdalara hassasiyet geliştirmesi
- Dişte kırık ve çatlaklar
- Diş gıcırdatma olarak bilinen bruksizm
Bu ve benzeri birçok nedenden doğabilen ve şiddeti ile kimi zaman uyutmayan diş ağrısının belirtileri içinde zonklama hissi, dişe baskı yapıldığında ağrı hissetme, şişlik ve baş ağrısı yer almaktadır. Yaşam kalitesini düşüren bir sorun olan diş ağrısı, bazı noktalara dikkat edildiğinde kontrol altına alınabilen bir ağrıdır. Diş için ağrı kesici ve diğer alternatif çözümlerle, ağrıdan kurtulmak mümkündür.
Aynı zamanda burada 20 lik diş ağrısı hakkında bilgi verdik incelemek isterseniz bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Diş sağlığı sorunları içinde, şikayetlerin en yaygın olduğu konuların başında diş ağrısı gelmektedir. Çocuklarda ve yetişkinlerde, hamilelikte diş ağrısı görülebilir. Çene eklemi ağrısı olarak da ifade edilebilen diş ağrısına karşı bazı uygulamalar ise acıyı azaltmak için tercih edilmektedir. Ağrının çok ileri seviyede olması durumunda, hekim yönlendirmesiyle diş ağrısı için ilaç kullanımı mümkündür. Bununla birlikte, diş ağrısına en iyi gelen ağrı kesici seçimi hastanın mevcut durumuna göre değişkenlik göstermektedir.
Ev ortamında diş ağrısını hafifletmek için tercih edilebilecek uygulamalar içinde ilk sırada gargara gelmektedir. Tuzlu su gargarası dişlerde oluşabilen iltihapların ağrısını hafifletmek ve yaraları iyileştirmek için oldukça faydalıdır. Ağrı olan bölgeye soğuk kompres uygulaması da hafifletici etkisiyle bilinmektedir. Tuzlu su gargarası, ağız ve diş sağlığı açısından çok önemlidir. Bademcik iltihabı gibi sorunlarda da bu uygulama önerilmektedir.
Doğal antiseptik özelliğe sahip bazı bitkiler de diş ağrısını azaltmak için tercih edilmektedir. Diş ağrı kesici olarak fayda sağlayan ve diş eti zonklamasını önleyen doğal kaynaklar içinde ilk sırada sarımsak gelmektedir. Sarımsağın ezilerek ağrı olan yere uygulanması diş ağrısını zayıflatabilir. Sarımsak ile birlikte, doğal ağrı kesici olarak kullanılan diğer bir besin de kekiktir. Antioksidan yapıda olan kekik diş ağrılarını zayıflatabilir. Karanfil yağı da, öjenol içeriği ile diş ağrılarını hafifletmede tercih edilmektedir. Yağın ağrı olan bölgeye uygulanması ya da gargara yapılması ağrının şiddetini zayıflatabilir.
Diş ağrısına iyi geldiği ifade edilen doğal kaynaklar, diş ağrısına iyi gelen şeyler içinde yer almasına karşın ilaç ile aynı etkiye sahip değildir. Diş eti sızlaması ve ağrılarına karşı ilaçlar, diş ağrısına kesin çözüm olarak görülebilir. Bununla birlikte, dil ağrısı ilacı da kısa vadeli bir koruma sağlar. Bastırınca ağrıyan diş ya da gece diş ağrısı sorununu çözmek için diş hekiminin muayenesi ve kararı önemlidir.
Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Diş ağrısı kısa süreli bir durum olabileceği gibi, uzun süren ve tekrar eden bir ağrı da olabilir. Diş ağrısı nasıl geçer sorusunun yanıtı da, buna göre değişkenlik gösterebilir. Diş ağrısının nedeni dişin yapısı ile ilgili bir nedenden değil, farklı bir konudan kaynaklanıyorsa kısa süreli bir ağrıdan söz edilebilir. Özellikle diş etinde yaşanan tahriş gibi sorunlar kısa diş ağrılarının yaşanmasına neden olabilir. Diş ağrısı şiddetli ve sürekli oluyorsa, yapılması gereken bir diş hekimi tarafından muayene olmaktır.
Muayene olana kadar, diş ağrısının şiddetinin artmaması adına belli konulara özen gösterilmelidir. Bunların başında, dişte ağrı yapan bölgenin çiğneme için kullanılmaması yer almaktadır. Dişlerin zorlanmayacağı çorba gibi sıvı gıdalar ya da yoğurt gibi yumuşak yiyeceklere ağırlık verilebilir. Diş ağrısının nedenleri arasında hassasiyet de yer almaktadır, bu nedenle çok soğuk ya da sıcak besinlerden de uzak durulmalıdır.
Diş ağrısı için muayenede, diş hekimi tarafından ağrıya ilişkin bilgiler alındıktan sonra fiziksel muayene gerçekleştirilir. Muayenede dişlerin yanı sıra diş etleri, dil ve burun kontrol edilebilir. Geçmeyen diş sızlamasının nedenlerinin öğrenilebilmesi adına diş röntgeni de çekilebilir. Dişim ağrıyor şikayetlerinin farklı nedenleri olabileceğinden, kapsamlı bir tetkik doğru sonuca ulaşmayı sağlayabilir.
Diş ya da diş etindeki sorunun belirlenmesi ve tedavinin uygulanması, diş eti ağrısının kısa süre içinde sona ermesini sağlayabilir. Bu süreçte, ağrıya bir diş çürüğünün neden olduğu saptanırsa çürük diş çekilebilir ve dolgu uygulaması yapılır. Diş etinde oluşan bir enfeksiyonun ağrıya neden olduğu anlaşılırsa, endodonti yani kanal tedavisi yapılmaktadır. Bu tedavide, diş pulpasındaki bakteri yapıları temizlenir ve kanal kapatıldıktan sonra dolgu işlemi yapılır. Diş hekimi, çene bölgesinde şişlik ve aşırı ağrının söz konusu olması durumunda ağrı kesici ya da antibiyotik ilaç tedavisine karar verebilir. Kanal tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için bağlantıdan yazımızı inceleyebilirsiniz.
Ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçli olmak ve günlük bakımı aksatmamak diş ağrılarını ortaya çıkmasına karşı bir önlemdir. Bu anlamda her gün dişleri fırçalamak, diş ipi kullanmak ve yılda en az iki kere diş hekiminde muayene olmak doğabilecek olası sorunlara karşı önceden tedbir almak adına önemlidir.
Çocuklarda Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Çocuklarda diş ağrısı neden olur sorusunun birçok yanıtı mevcuttur. Bununla birlikte, anne babaların diş sızlamasına kesin çözüm olarak ifade edilen yöntemler konusunda bilgili olması önemlidir. Çocukların gece uyandıran diş ağrısı ya da benzeri sorunlar nedeniyle şikayet etmesi durumunda, yapılabilecek bazı uygulamalar rahatlamalarını sağlayabilir.
- Çocuklarda şiddetli diş ağrısı yaşanması durumunda, ağrı olan bölge fırçalanabilir. Bu durum bir rahatlama yaratacaktır.
- Ağrı olan bölgede, bir beze sarılmış buz ile soğuk kompres uygulanabilir. Bu durum damarları daraltır ve ağrıda azalma meydana gelir.
- Ağrının sürmesi durumunda, çocukların yaşına ve bünyesine uygun hafif bir ağrı kesici verilebilir.
Bu yöntemler ev içinde ani diş ağrılarına karşı önerilerdir. Kalıcı bir çözüm için zaman kaybetmeden diş hekimine muayene için gidilmelidir. Çocukların diş sağlığı ve gelişimi hakkında bilgi almak isterseniz pedodonti sayfamızı ziyaret ederek gerekli bilgilendirmeyi alabilirsiniz.
Diş Ağrısı İçin Ağrı Kesici
Şiddetli diş ağrısı, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen önemli bir problemdir. Ağrıların etkisini azaltmak içinse birçok kişi diş ağrısına hangi ilaç iyi gelir sorusunun yanıtını merak ediyor. Diş ağrısı için ağrı kesici ilaç alternatiflerine bakıldığında, farklı seviyedeki ağrılar için farklı ilaçlar tercih edilebilir. Parol, Arveles ve Majezik gibi yaygın kullanılan ağrı kesiciler, bazı hastalar tarafından diş ağrısına iyi gelen ilaçlar içinde gösterilmektedir.
Diş ağrısına hangi ağrı kesici iyi gelir sorusunun yanıtı ise her durumda farklı olabilir. Diş ağrısı için en iyi ağrı kesici, diş hekiminin ya da doktorun yönlendirmesi ve onayı ile kullanılan, uygun ilaçlardır. Diş ağrısı ilaçlar ile hafifletilebilir buna karşın her ilacın farklı bir etken maddesi mevcuttur ve farklı seviyede ağrılar için uygundur. Diş ağrıları neden olur sorusunun yanıtı değişebileceği gibi, diş ağrısına en iyi gelen ilaç hangisi sorusunun yanıtı da hastaya göre değişebilir. Bu nedenle diş eti sızlaması ve ağrısı yaşandığında, doktorun önerdiği ağrı kesici ve antibiyotik ilaç kullanılmalıdır.
Diş ağrısı, yüzün birçok noktasında olduğu gibi kulakta da hissedilebilir. Özellikle iltihap kaynaklı apse gibi sorunlar kulak ağrısı yapabilir.
Diş ağrısını hızlı bir şekilde kesen ve ev ortamında yapılabilen uygulamaların başında tuzlu su gargarası gelmektedir. Soğuk kompres, sarımsak, karanfil ve kekik de ağrı kesici etkiye sahiptir.
Diş ağrılarının gece daha çok hissedilmesinin nedeni, gece damarların genişlemesi ve ağrının iletiminin kolaylaşmasıdır.
Şiddetli diş ağrısının yaşandığı durumda uyku öncesinde diş fırçalama ve tuzlu su ile gargara yapmak önerilir.