Çene kemiği erimesi, diş kaybı başta olmak üzere diş eti gibi birçok rahatsızlığın arka planında yer alan hastalıklar içindedir. Çene kemiği erimesi nedenleri farklı olmakla birlikte, erime nedenleri arasında olası diş kayıplarının ardından kemiğin boş kalması gösterilebilir. Çeşitli tedavi metotlarıyla, çene kemiğindeki erimenin tedavisi mümkündür. 

Dişte kemik erimesi, çene kemiğinde yaşanan değişimler neticesinde ortaya çıkar. Çene kemiği erimesi sonucunda yüzde estetik açıdan istenmeyen bir görünüm olabilir. Bundan dolayı protez gibi teknikler tercih edilebilir. Çene kemiğinde yaşanan erimenin ardından yüzde ortaya çıkan durum genellikle yaşlı bir görünümdür. Sağlık açısından ortaya koyduğu zararın yanında, estetik anlamda olumsuz bir görünüm ortaya çıkması psikolojik açıdan rahatsız edicidir. 

Çene kemiğinde yaşanan deformasyonun nedeni, diş kaybı veya diş çekiminin ardından çene kemiğinin doğal olarak erime sürecine girmesidir. Diş kaybının dışında, kemik erimesi neden olur sorusunun yanıtı olarak tümör ve kistler gösterilebilir. Bunun dışında sinirsel problemler, diş gıcırdatma (bruksizm) de diş kemiği erimesi nedenleri arasındadır. Bu durumu önlemek adına kemiğin üzerinde bir fiziksel baskının, ağırlığın olması şarttır. Çene kemiği erimesine karşı uygulanan teknikler arasında, kemik içine yerleştirilmiş özel bir vida olan implant, yaygın tedaviler arasındadır. 

 

Çenede kemik erimesi belirtileri çeşitli semptomlarla kendini gösterir. Her şeyden önce yeme içme problemleri ve ciddi kilo kaybı arka planda kemik erimesi nedenleri arasındadır. Yüzde ağız bölgesindeki asimterik görüntü, buna bağlı olarak çeşitli psikolojik problemler kendini gösterebilir. Bu probleme karşı tedavi metotlarıyla, diş hekimleri kalıcı ve etkili bir tedavi uygulayabilir. Bu tedavi çeşitleri arasında box tekniği ile implant tekniği yaygındır. Çene kemiğindeki erime çok ileri seviyede olmadığında implant uygulaması yapılabilir. Ancak her hastanın durumu farklı ilerlediğinden, nihai karar için diş hekimi kontrolü gerekir.

Çene Kemiği Erimesinin Belirtileri Nelerdir? 

Çene kemiğinin erimesi, diş kaybının yaşanmasının ardından 6 ay ile 12 ay arasındaki süreçte gerçekleşmektedir. Bu sürede erime hızlı olurken, ardından süreç yavaşlar. Ancak çene kemiği erimesinin belirtileri bu süreçte kendini gösterebilir. İlgili belirtileri yaşayan herkes, en kısa süre içinde diş hekimi kontrolüne gitmelidir. Çene kemiğine implant gibi tedavi metotlarıyla, yaşanan deformasyon önlenebilir. Çene kemiği erimesi belirtileri şu şekildedir:

 

  • Beslenme esnasında nedeni anlaşılamayan problemler
  • Ağız ve diş hijyenine dikkat edilmesine rağmen diş çürüklerinin ortaya çıkması
  • Yüzde asimetrik bir görüntünün ortaya çıkması, estetik açıdan ağız bölgesinde problemler yaşanması
  • Aniden yaşanan ve sebebi anlaşılamayan kilo kaybı
  • Çene ekleminde yaşanan değişim nedeniyle ağrılar
  • Kulaklarda ağrı ve hassasiyetin meydana gelmesi

 

Yukarıda yaşanan durumlar, kemik erimesi nedenleri arasında yer alır. Erken evrede problemin teşhisi ve etkili tedavi metotlarının uygulanabilmesi adına yukarıdaki durumlara dair şüphe mevcutsa zaman kaybetmeden diş hekimine gidilmelidir. Çene kemiği erimesi belirtileri, önemli bir sinyal verir. Tedavi için harekete geçilmediği takdirde sağlıklı dişlerin kaybedilmesi riski ortaya çıkar. Bundan dolayı yukarıdaki belirtileri yaşıyorsanız önlem almak adına harekete geçin. 

Çene Kemiği Erimesinin Nedenleri 

Çene kemiğinin erimesi, dişlerin yeri boşaldıktan sonra anatomik olarak doğal bir süreçtir. Ancak yarattığı olumsuz etkiler nedeniyle kemik erimesi tedavisi önemlidir. Kemik erimesi ağrı yapar mı sorusunun yanıtı evet olarak verilebilir. Kemik erimesinin tedavisinden önce, belirtileri ve nedenleri hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Çene kemiğinin temel nedeni diş kaybı olarak kabul edilirken, farklı nedenleri mevcuttur. Çene kemiği erimesi nedenleri şu şekildedir:

 

  • Diş etinde yaşanan problemler
  • Diş eti veya farklı bir sorun nedeniyle diş kaybının yaşanması
  • Diş çekildikten, bölgenin uzun bir süre dişsiz kalması
  • Hareketli protez uygulamasının uzun süre kullanımı
  • Çene bölgesinde kist veya tümör oluşması
  • Bruksizm (diş sıkma) gibi sinirsel kaynaklı problemler

 

Yukarıdaki nedenlerden kaynaklı olarak çene kemiği erimesi sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Kökün etrafını saran ve dişlerin yapısını koruyan kemiklerin erimesi, ilk 6 ay ile 12 ay arasında hızlı ilerler. 1 yılın ardından kemik erimesi problemi devam etse dahi, alt ve üst çene kemiği erimesinin hızı yavaşlar. Kemik erime hastalığını önlemek adına erken teşhis önemlidir. Günümüzün tedavi teknikleri ışığında, çene kemiğinde implant başta olmak üzere birçok uygulama yapılmaktadır. 

 

Beslenme sürecinde nedeni anlaşılamayan problemler yaşanması, ağız ve diş hijyenine dikkat edilmesine rağmen çürüklerin ortaya çıkması ve kiloda yaşanan ani kayıplar; önemli belirtilerdir. Yukarıda yer alan nedenlerden kaynaklı olarak, diş kemik erimesi söz konusu olabilir.

cene-kemigi-erimesi-nedenleri

Çene Kemiği Ağrısı Nedir?

Çene kemiği ağrısı, çene ekleminin yer aldığı bölgede kendini şiddetli bir şekilde hissettiren ağrıdır. Çene kemiğinin yüz, baş ve kulakta ağrısı hissedilir. Bununla birlikte, çene ağrısının hissedildiği en şiddetli bölgeler içinde kulak yer alır. Çene kemiği erimesi gibi nedenler, ağrıyı tetikleyebilir. Öte yandan kemik ağrısının kısa sürede önlenmesi adına çeşitli ağrı kesicileri kullanmak normaldir. Hekimlerin muayenesi sonrasında, çene kemiği ağrısının önlenmesi adına uygu ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Ancak sorunun kaynağı çene kemiği erimesiyse, kalıcı bir çözüm adına implant veya diğer modern tedaviler uygulanmalıdır.

Çene Kemik Erimesi Tedavisi

Çene kemiği erimesi, diş kayıplarının ardından kendini gösteren ve tedavi edilmesi gereken bir problemdir. Günümüzde çene kemik erimesi tedavisi çeşitli yöntemlerle yapılmaktadır. Ancak uygun tedavi metodu herkeste farklıdır. Bunun için tedavi süreci öncesinde, diş hekimi kontrolü önemlidir. Tedavide uygulanan bazı metotlar şu şekildedir:

 

  • Box tekniği: Çene kemiği erimesinde box tedavisi, kemik zarı gibi greft dokuların yer aldığı uygulamadır. Tedavi kapsamında, çene kemiğinde eriyen bölgeler doldurulur. Ardından dişlerin zarar gören kısmı tedavi edilir. 
  • İmplant tekniği: Çene kemiği erimesinde diğer bir tedavi türü implanttır. Çene kemiği, diş kaybının ardından zaman içinde gücünü yitirir. Diş köprüsü veya implant uygulamasıyla boşlukların doldurulması hedeflenir. 

 

Mevcut durum, kemik erimesinin seyrine göre diş hekimleri tarafından uygun tedaviye karar verilir. Ancak nedenleri ve belirtileri bilmeli, ağız ve diş sağlığı kriterlerine dikkat ederek riski en aza indirebilirsiniz.

Çene Kemiği Erimesi Nasıl Tedavi Edilir?

Eriyen çene kemiğinin tedavisinde, başlangıç veya ileri seviyede olmasına göre implant, box tekniği uygulamaları yapılabilir. Tedavinin süreci tekniğe göre 3-6 ay arasında sürebilirken, 6-12 ay arasında da sürebilir. Tedavilerin her birinin amacı, etkinliğini yitiren çene kemiği bölgesine destek sağlamaktır. Böylece kemiğin gücünü kaybetmesi engellenir. Erimenin nedeni diş gıcırdatma gibi sinirsel problemlerse buna uygun çözümler vardır. Tümör veya kist kaynaklı olarak çene kemiğinin erimesi söz konusuysa, diş hekimi uygun tekniğe karar vermelidir. 

Çene kemiği erimesi olan bölgede implant veya box tekniği uygulanabilir. 

Çene kemiği erimesi, bölgede implant, box tekniği gibi uygulamalarla durdurulabilir. 

Çene kemiği ağrısının birçok nedeni olabilir ancak çene kemiği erimesi bunlar içinde önemlidir. 

Çene kemiği erimesi özellikle 35 yaştan sonra yaygın görülebilen bir durumdur. 

Çene kemiği erimesi beslenme problemleri veya çene bölgesinde asimetrik bir görünümle kendini belli eder.