Diş Teli
Diş telleri, ortodontistlerin nasıl çalıştıklarını veya görünüşlerini iyileştirmek için dişlerinizi düzeltmek ve hareket ettirmek için kullandıkları bir yöntemdir. Ayrıca diş telleri uzun vadede ağız sağlığınızın korunmasını sağlar. Ayrıca, yemek yemeyi daha rahat hale getirebilirler.
Diş telleri dişlerinize baskı uygular ve yavaşça doğru yönde hareket ettirir. Basıncın etkisi ile çenenizdeki kemikler değişecek ve bu da dişlerin ve köklerinin hareket etmesini sağlayacaktır.
Gülümsemeniz mükemmel değilse, pencerenizi kaçırdığınızı düşünebilirsiniz. Sonuçta, çoğu insan çocukluk veya ergenlik döneminde diş teli alır. Ancak, yaşınız bu durumda önemli bir faktör değildir. Birçok yetişkin de ortodontik tedavi alma seçeneğine sahiptir.
Ancak önemli olan sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmaktır. İlerlemiş diş eti hastalığınız varsa veya dişleriniz eksikse diş teli alamayabilirsiniz. Diş telleri için geçerli bir aday olup olmadığınızı bir ortodontik diş hekimliği uzmanı belirleyebilir. Bağlantıdan ortodonti hakkında da bilgi edinebilirsiniz.
Neden Diş Tellerine İhtiyaç Duyulur?
“Diş teli nedir?” sorusunun cevabını öğrendikten sonra aklınıza bir soru gelebilir. “Neden diş tellerine ihtiyacım var?”
Örneğin, aşırı kalabalık veya çarpık dişleri olan birçok insan diş tellerine ihtiyaç duyar. Ayrıca dişleriniz arasında çok fazla veya çok az boşluk varsa diş teli almayı düşünebilirsiniz. Ayrıca, bir diş hekimi overjet, overbite veya underbite varsa diş teli almanızı önerebilir.
Bu koşulların her biri, gülümsemenizin genel görünümünü etkileyebilir. Bununla birlikte, genel ağız sağlığınızı da etkileyebilirler. Örneğin, dişleriniz birbirine çok yakınsa, gömülü hale gelebilir ve bu da bakterilerin dişlere girmesine izin verir. Bu durum ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Dişlerinize yeterince yer açmak için diş teli almak daha rahat çiğnemenize ve genel görünümünüzden daha mutlu olmanıza yardımcı olabilir.
Diş Teli Çeşitleri
- Metal Diş Teli: Bu tür diş teli çoğunlukla metal olabilir ve hafif olması nedeniyle dişlerin arasına kolayca sığar. Metal diş teli ayrıca uzun ömürlüdür ve güçlüdür.
- Köpüklü Diş Teli: Hafif ve saydamdır ve dişlerinizi örtmez. Bu tür diş teli hafifçe bastırır ve dişlerinizi yerine getirir, ancak biraz daha az güçlüdür ve daha az etkili olabilir.
- Bant Diş Teli: Dişlerinizin etrafına geçirilen ince bir banttır. Bu tür diş teli hafif ve saydamdır ve dişlerinizi örtmez. Bant diş teli hafifçe dişinize baskı uygular ve dişlerinizi yerine getirir, ancak daha az güçlüdür ve daha az etkili olabilir.
- Porselen Diş Teli: Dişlerinizin rengine benzer ve dişlerinizi örtmez. Porselen diş teli daha pahalıdır ve daha zor üretilir, ancak daha estetiktir ve dişlerinizi daha az etkiler.
- Köprü Diş Teli: Köprü diş teli, çene kemiği üzerinde üç veya daha fazla dişin özelliğini yitirdiği durumlarda kullanılır. Köprü diş teli, dişlerin yerine geçen yapay dişlerden oluşur ve dişlerinizin etrafına geçirilir.
Diş teli türünü seçerken, diş sağlığınız, dişlerinizin durumu ve ihtiyaçlarınız gibi faktörleri dikkate almanız ve bu konuda diş hekimine danışmanız önerilir.
Diş Teli nasıl Takılır?
Arka dişleri birbirine yakın olanlar için ortodontist tel takmadan önce bir hafta aralarına lastik bantlar veya aralayıcılar yerleştirir. Bu, bantların arka dişlerin çevresine oturması için yeterli alan yaratmak içindir. Bunun dezavantajı, dişler ara parçalar için yer açmak için hareket ettiğinde arka dişlerde ve çenede ağrıya neden olmasıdır.
1.Diş Temizliği
Diş teli takma işleminden önce Ortodontist dişleri bir temizleme macunu ile temizleyecek ve ardından kurumasını sağlayacaktır.
2. Braketlerin Takılması
Braketler, telleri dişler üzerinde yerinde tutan küçük metaller/seramik malzemelerdir.
Daha sonra her dişin merkezine yapıştırıcı/yapıştırma simanı uygulanır. Diş hekimi daha sonra yapıştırıcıyı yerleştirmek için dişlerin üzerine mavi bir ışık tutacaktır. Son olarak braketi dişin ortasına yerleştirin.
3. Bantları Yerleştirme
Braketleri tutmak için arka azı dişlerine metalik bantlar konur. Bant, dişe uyacak doğru boyutta olmalıdır. Ortodontist bant üzerine yapıştırıcı uygular.
Mavi ışık yapıştırıcıyı ve bantı azı dişlerine yerleştirir. Bu yerleşimde seğirme hissi olabilir. Eğer öyleyse, ortodontisti ayarlaması ve rahat etmeniz için bilgilendirin.
4. Ark Tellerinin Eklenmesi
Braketler ve bantlar yerleştirildiğinde ortodontist ark telini braketlere bağlar. Teli yerine takmak için her bir braketin etrafına küçük bir lastik bant sarmak anlamına gelmektedir.
Lastik bantlar için istediğiniz rengi seçebilirsiniz. Son adım, diş etlerine veya ağzın arkasına değmesini önlemek için ark telinin uçlarını kesmektir.
5. Görünmez Diş Telleri
Bu diş teli takma işlemi, bant veya tel gerektirmediği için diğerlerinden farklıdır. Ortodontist, tepsilerin tam olarak oturmasını sağlamak için ilk ziyarette dişlerinizde bir izlenim oluşturacak bir kalıp yapacaktır.
Tedavinin ilk gününde hizalama plakasını denemeli ve gerekli ayarlamaları yapmalısınız. Ortodontist daha sonra işlem sırasında tellerin nasıl takılacağını ve bakımını öğretecektir.
6. Lingual Diş Telleri
Geleneksel metale neredeyse benzer bir işleme sahiptirler. Tek farkı dişlerin arka tarafına veya dilin ağza yakın tarafına uygulanmasıdır. Biraz karmaşık olduğu için işlem geleneksel diş tellerinden biraz daha uzun sürer ve bu korseyi sadece eğitimli bir Ortodontist yapmalıdır.
7. Ek İşlemler
Hizalama plakasını yerleştirirken, bazı dişlerin konumlandırılmaları nedeniyle özel dikkat gerektirdiğine dikkat etmek elzemdir. Tüm dişlerin doğru pozisyonlarına hareket etmesini sağlamak için ortodontist diş rengine benzer bazı küçük ataşmanlar yapıştırır.
Ayrıca ağzın arkasına yakın küçük diş renginde höyükler de ekleyebilirler. Bu, üst ve alt parçanın küçük lastik bantlarla bağlanması anlamına geliyor. Bu aynı zamanda dişlerin hareket etmesine yardımcı olur.
8. Düzenli Muayene
1 veya 2 hafta sonra, süreci kontrol etmek ve yeni plaklar almak için bir ortodontist randevusu ayarlayın. Metal diş telleri gibi yeni plaklar dişleri ve çevresindeki ağız bölgesini günlerce ağrıtabilir.
9. Tedavi Sonrası Hissiyat
Tüm süreç ağızda bir rahatsızlık hissine neden olacaktır. Sadece yemek yediğinizde acı hissedeceksiniz. İlk birkaç gün sadece smoothie, yoğurt, yumuşak sebzeler, patates püresi ve diğerleri gibi yumuşak yiyecekler yiyebilirsiniz. Bazı insanlar bazı günler baş ağrısı yaşayabilir. Bu durumda, ağrıyı hafifletmek için reçetesiz ağrı kesiciler veya ağızdan anestezi alabilirsiniz.
Ayrıca braketlerin veya tellerin yanağın iç kısmına değdiği yerlerde ağrıya neden olabilir. Diş tellerinin üzerinde ağrıya neden olan bölgeleri kapatmak için ortodontist tarafından sağlanan balmumu kullanabilirsiniz. Ağzınızı çalkalamak için tuzlu su kullanabilir veya etkilenen bölgelere lokal anestezi uygulayabilirsiniz. Bir ay sonra ağız yeni eklemelere alışmış olacak ve ağrı artık sorun olmayacak.
10. Tedavi Sonrası Diş Bakımı
Diş teli takmak ekstra diş bakımı ile birlikte gelir. Ortodontist, dişlerdeki lekeleri ve boşlukları önlemek için yeni bir fırçalama ve diş ipi kullanma yöntemi konusunda size rehberlik edecektir. Evden uzaktayken bile dişlerinizi günde birkaç kez fırçalamanız yardımcı olacaktır.
Şekerli bir şey yedikten veya içtikten sonra, geride kalan parçacıklardan kurtulmak için suyu çalkalayın. Dişleri temizlemek için diş ipi veya interproksimal fırça gibi aletler ark telinin altına girer. Bir süre sonra dişler beklendiği gibi hizalanmaya başlayacaktır.
Diş Teli Fiyatları
Diş teli tedavisinde kullanılan malzemelerin birçoğu yurtdışında üretilmiştir ve dolara endeksli bir şekilde ithal edilir. Bu nedenle, dolar kuru artışları diş teli tedavi fiyatlarını direkt olarak etkilemektedir. Ayrıca, döviz kurlarının alım gücünde azalma da enflasyon nedeniyle değer kaybına neden olmaktadır. Bu sebeplerle, diş teli fiyatları 2023 yılında da geçen yıl gibi değişiklik gösterebilir. Ancak kliniğimiz içerisinde, diş teli fiyatları hakkında kur artış sebeplerine karşı, mümkün olduğunca ekonomik tedavi hizmeti sunmaktayız.
Diş Teli Fiyatları 2023
Aşağıdaki tabloda belirtilen fiyatlar TDB’nin belirlediği taban tedavi ve piyasadaki ortalama fiyatlardır.
Metal Diş Teli Metal diş telleri, diş teli uygulamaları arasında en yaygın kullanılan seçenektir. Bu tedavi yönteminde, ortalama diş teli fiyatları 2023 yılında 18.000 TL ile 25.000 TL arasında değişmektedir.
Seramik Diş Teli: Seramik diş telleri, daha estetik bir görünüm sunan bir alternatif olarak öne çıkmaktadır. 2023 yılında seramik diş teli fiyatları, genellikle 25.000 TL ile 35.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
Lingual Diş Teli: Lingual diş telleri, dişlerin iç kısmına uygulandığından dolayı daha az görünür olup, estetik kaygısı olanlar için idealdir. Bu yöntemle ilgili diş teli fiyatları 2023’te 8.000 TL ile 15.000 TL arasında bulunmaktadır.
Şeffaf Plak (Invisalign): Şeffaf plaklar, özellikle yetişkin hastalar için en popüler ve estetik tedavi yöntemidir. 2023 yılında şeffaf plak fiyatları 12.000 TL ile 20.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
Tedavi Adı | KDV Hariç Fiyat 2023 | %8 KDV Dahil 2023 Fiyat |
Angle Sınıf I Anomalilerinin Ortodontik Tedavisi | 7.527,78 TL | 8.130,00 TL |
Angle Sınıf II Anomalilerinin Ortodontik Tedavisi | 9.546,30 | 10.310,00 |
Angle Sınıf III Anomalilerinin Ortodontik Tedavisi | 11.666,67 | 12.600,00 |
Sabit Kapanış Yükseltici Tatbiki (Kısa Süreli) | 921,30 | 995,00 |
Lingual Teknikle Angle Sınıf I Anomalilerinin Ortodontik Tedavisi | 8.828,70 | 9.535,00 |
Lingual Teknikle Angle Sınıf II Anomalilerinin Ortodontik Tedavisi | 11.194,44 | 12.090,00 |
Lingual Teknikle Angle Sınıf III Anomalilerinin Ortodontik Tedavisi | 13.680,56 | 14.775,00 |
Önleyici Ortodontik Tedavi | 5.402,78 | 5.835,00 |
Kısa Süreli Ortodontik Tedavi | 5.509,26 | 5.950,00 |
Pekiştirme Tedavisi | 2.023,15 | 2.185,00 |
Metal Diş Teli Fiyatları | Lütfen Fiyat Sorunuz | Lütfen Fiyat Sorunuz |
Seramik Diş Teli Fiyatları | Lütfen Fiyat Sorunuz | Lütfen Fiyat Sorunuz |
Lingual Diş Teli Fiyatları | Lütfen Fiyat Sorunuz | Lütfen Fiyat Sorunuz |
Şeffaf Plak (Invisalign) Fiyatları | Lütfen Fiyat Sorunuz | Lütfen Fiyat Sorunuz |
Diş Teli Fiyatı Hesaplama
Diş Teli Fiyatları 2022
Tedavi Adı | KDV Hariç Fiyat 2022 | %8 KDV Dahil Fiyat |
Lateral Sefalometrik Film Analizi | Lütfen Fiyat Sorunuz | Lütfen Fiyat Sorunuz |
Antero Posterior Sefalometrik Film Analizi (Frontal Film Analizi) | Lütfen Fiyat Sorunuz | Lütfen Fiyat Sorunuz |
Kemik Yaşı Tayini | Lütfen Fiyat Sorunuz | Lütfen Fiyat Sorunuz |
Ortodontik Fotoğraf | Lütfen Fiyat Sorunuz | Lütfen Fiyat Sorunuz |
Ortodontik Fotoğraf Tetkiki | Lütfen Fiyat Sorunuz | Lütfen Fiyat Sorunuz |
Ortodontik Model Yapımı | Lütfen Fiyat Sorunuz | Lütfen Fiyat Sorunuz |
Ortodontik Model Analizi | Lütfen Fiyat Sorunuz | Lütfen Fiyat Sorunuz |
Ara Dönem Sefalometrik Film Analizi | Lütfen Fiyat Sorunuz | Lütfen Fiyat Sorunuz |
Ara Dönem Model Yapımı | Lütfen Fiyat Sorunuz | Lütfen Fiyat Sorunuz |
Angle Sınıf I Anomalilerinin Ortodontik Tedavisi | Lütfen Fiyat Sorunuz | Lütfen Fiyat Sorunuz |
Angle Sınıf II Anomalilerinin Ortodontik Tedavisi | Lütfen Fiyat Sorunuz | Lütfen Fiyat Sorunuz |
Angle Sınıf III Anomalilerinin Ortodontik Tedavisi | Lütfen Fiyat Sorunuz | Lütfen Fiyat Sorunuz |
Sabit Kapanış Yükseltici Tatbiki (Kısa Süreli) | Lütfen Fiyat Sorunuz | Lütfen Fiyat Sorunuz |
Şeffaf Diş Teli
Şeffaf plaklar olarak da bilinen görünmez diş telleri, tıpkı geleneksel metal diş telleri gibi zamanla dişlerinizin konumunu yavaşça değiştirir. Şeffaf plastikten yapılmış hizalayıcılar dişlerinizin çevresine sıkıca oturur ve metal diş tellerine kıyasla zar zor fark edilir.
Şeffaf plaklar çok göze çarpmadığından, özellikle çocuklukla ilişkilendirilen metal diş telleri konusunda çekingen hisseden yetişkinler arasında popülerdir.
Çoğu plak tüm gün – en az 20 saat – takılır ve sadece yemek yemek ve fırçalamak için çıkarılır. Hizalayıcılarınızı halka açık yerlerde takmak istemiyorsanız, geceleri ve uyurken en az 10 saat takmayı içeren yalnızca gece seçenekleri vardır
Şeffaf Diş Teli Fiyatları
Şeffaf diş teli sabit kurlar olmak kaidesiyle 2023 yılına ait tedavi ücretleri, tek çene için 8.000₺ ile 10.000₺ arasında, iki çene için ise 30.000₺ ile 50.000₺ arasında fiyatları olan bir seçenektir. Bu fiyatları etkileyen faktörler arasında dişlerin durumu, marka, doktorun deneyimi, malzeme ve kliniğin kalitesi sayılabilir. Daha net bilgi almak istiyorsanız hemen randevu oluşturarak bilgi alabilrsiniz.
Görünmez Diş Teli
Görünmez diş telleri, gözle görülmeyen apareyler kullanılarak kemiklerin ve dişlerin pozisyonunu düzeltir. Bu teknikte sabit apareyler (diş telleri) dişlerin iç tarafına, konvansiyonel teknikte ise dış tarafa yerleştirilir. Her iki teknikte de aynı sonuçlar elde edilir, ancak görünmez diş telleri bazıları için estetik olarak daha kabul edilebilir, ancak daha pahalıdır ve istenen sonucu elde etmek daha uzun sürer.
Bununla birlikte, dişlerin dışında bulunan ve gözle neredeyse algılanamayan çıkarılabilir şeffaf atellerden oluşan başka bir görünmez diş teli tekniği geliştirilmiştir. Bunlar, dayanıklı bir plastik malzemeden (polikarbonat) özel olarak üretilmiştir. Tedavi süresi geleneksel tekniğe benzer.
Diş Teli Bakımı
Hangi yaşta olursanız olun ortodontik tedavi gördüğünüzde, her aşamada uygun ağız bakımı ve diş hijyeni şarttır.
Birçok hasta diş teli taktıktan sonra da düzenli ağız bakım rutininin devam edeceğini zanneder, ancak durum böyle değildir. Diş teli taktığınız zaman dişlerinizi temizlemek, tipik bir rutinin ötesinde, daha yakından bakmayı ve daha fazla özen göstermeyi gerektirir. Ekstra olarak aşağıdaki maddelenmiş yazılardaki dikkat edilecek hususlara ise önemle dikkat etmeniz gerekir.
1- Her yemek sonrasında fırçalamak gerekir. Aksi takdirde, besin parçacıkları diş tellerinin arasına yerleşebilir ve bu parçacıklar, temizlenmediğinde ağız ve diş sağlığı için ciddi problemlere yol açabilir. Doktor tavsiyesi olarak her besin tüketimi sonrasında diş temizliği şart.
2-Elektrikli diş fırçaları kullanmanıza gerek yoktur. Normal diş fırçalarının yumuşak yapılı, yuvarlak uçlu kılları yeterlidir. Eğer elektrikli fırça kullanıyorsanız, fırçanın uç kısmının yuvarlak olmasına dikkat etmelisiniz.
3-Florürlü gargara, diş teli bakımı ve hijyen için önemlidir. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra, florürlü ağız bakım suyuyla bir dakika boyunca gargara yapın. Bu, ağız hijyeninizin tam olarak sağlanmasını sağlar.
4-Diş teli sağlığı ve hijyeni için, patlamış mısır, kabuklu yiyecekler, fındık ve sert gıdaları tüketmekten kaçının ya da az miktarda tüketin. Gıdalar arasında ise yapışkan özelliği olmayan yiyecekler tercih edin. Yapışkan gıdalar, diş tellerine yapışabilir ve temizlenmesi zor olacağından ağız ve diş sağlığınızı etkileyebilir. Ayrıca diş tellerinizin zedelenmesine yol açabilecek çok fazla çiğneme hareketlerinden de kaçının.
Diş Telleriyle Ağız Bakımının Önemi
Ortodontik tedaviler ve aletler doğrudan dişlerinizin yüzeyine uygulandığından, süreç otomatik olarak sizi plak oluşumu ve çürüme riskine sokar. Neyse ki bunlar, iyi dişçilik alışkanlıklarıyla önlenebilecek kısa vadeli risklerdir.
Diş teli veya başka aletler takarken, temel ağız hijyeni alışkanlıklarını gözden kaçırmayın.
En azından şunları içermelidir:
- Günde en az iki kez fırçalamak
- Diş aralarını düzenli olarak temizlemek
- Yemeklerden sonra diş tellerinden yiyeceklerin çıkarılması
- Lekelenmeye katkıda bulunan içecekleri ve yiyecekleri sınırlamak (yüksek asitli veya şekerli yiyecekler ve içecekler gibi)
Tel Takarken Diş Bakımı Nasıl Yapılır?
Ortodontik ekibiniz size iyi bir ortodontik bakım için tavsiyeler ve araçlar sağlayabilir. Birçoğu, diş telleri için en uygun olan çeşitli fırça, diş arası ve diş macunu türlerini bile gözden geçirecektir. Temel ipuçları ve püf noktaları söz konusu olduğunda, daha sağlıklı bir gülümseme için uyulması gereken birkaç basit kural vardır.
Diş Teli Tedavisi Hakkında Videolu Anlatım
Sıkça Sorulan Sorular
Diş teli fiyatları hakkında kliniğimize danışabilirsiniz.
Diş teli tutarları uygulama bölgesine gore belirlenir. Sadece üst diş teli fiyatları 2021 TDB sıralamasında 3000 ₺ olarak belirlenir.
Diş telinin genel olarak takılma yaş aralığı yoktur fakat erken yaşlarda karşılaşılan probleme göre takılmalıdır.
Ortodonti tedavisi ile çene kemiklerinin birbirlerine ve kafa kaidesine olan konumundaki bozukluklar da giderilebilir.
Sayfamızda sadece bilgilendirme amaçlı içerik yayınlanmıştır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içermemektedir. Teşhis ve tedavi için lütfen uzman hekimize başvurun