Uyku sırasında istemsiz olarak diş gıcırdatmak ve çene sıkmak, birçok ağız ve diş sağlığına davetiye çıkarabilir. Gece plağı, diş sıkma kaynaklı sorunların önüne geçmek için geliştirilen bir yardımcı araçtır. Bruksizm olarak adlandırılan diş sıkma hastalığı, tedavisi kolay olmayan diş problemleri içinde yer alır. Gece plağı, diş sıkma nedeniyle dişlerde meydana gelebilecek aşınmaları ve çene kaymalarını önler.
Hastalar için kişiye özel tasarlanan bir koruyucu olan gece plağı, diş hekimleri tarafından ölçü alındıktan sonra özel olarak üretilir. Genellikle stresten kaynaklanan diş gıcırdatmanın, dişlerdeki deformasyonuna karşı en önemli önlemlerden olan gece plağı, farklı boyutlarda ve renklerde olabilir.
Gece Plağı Nedir?
Günlük yaşamda maruz kalınan stres, birçok insanın uyku esnasında dişlerini sıkmasına neden olmakta. Bu başlık altındaki diş sıkma problemi için açıklayıcı şekilde okumak isterseniz bağlantı üzerinden sayfaya ulaşabilirsiniz. Kaldığımız yerden devam edelim bruksizm, yani diş gıcırdatma hastalığı uzun yıllar sürebilen ve dişlerde aşınmaya ve çenede kaymaya neden olabilen bir rahatsızlıktır. Diş gıcırdatmaya karşı farklı tedavi metotları yer alsa da, bu durumun dişlere zarar vermesinin önüne geçmek adına gece plağı ilk çözümlerden biridir. Gece plağı nedir sorusunun yanıtı, kişiye özel üretilen ve gece uykudan önce takılan bir koruyucu plak olarak verilebilir.
Gece plağı takmak için ilk etapta diş hekimi kontrolü gereklidir. Dişlerin ölçüsü ve kalıbı alındıktan sonra, plak özel olarak üretilir. Hekimin önerdiği süre zarfında kullanılması gereken gece plağı ile kısa süre içinde hissedilir bir değişim yaşanır.
Gece Plağı Ne İşe Yarar?
Gece diş plağı, uyku sırasında dişlerini sıkan bireyler için geliştirilmiş bir koruyucudur. Diş sıkma ya da diş gıcırdatma rahatsızlığı, genel olarak yoğun stresten kaynaklanan bir durumdur. Dişlerin uyku sırasında istemsizce sıkılması, hem dişleri aşındıran hem de çene yapısını bozan sonuçlara neden olur. Gece plağı, aşağıdaki gruba girenlerin şikayetlerine karşı önemli bir çözümdür:
- Uyanınca, çene ve baş ağrısı hissedenler
- Stresli günlerin gecesinde diş gıcırdatanlar
- Bruksizm nedeniyle dişleri aşınmış ya da zarar görmüş kişiler
Gece plağı, uyku esnasında dişlere yerleştirilir ve koruyucu özel malzemeden üretilmiş plak, dişlerin yüksek basıncına karşı aşınma gibi problemleri önler.
Gece Plağı Kullananlar
Ağız yarası oluşumu ağız ve diş sağlığına dikkat edilmemesi kaynaklı olabileceği gibi psikolojik nedenlere bağlı da olabilir. Ağız yarası neden olur sorusuna yanıt olarak, en yaygın görülen bazı durumlar şu şekilde:
- Vitamin ve minerallerin eksikliği
- Bazı ilaçların kullanımı
- Hormonlarda değişimler
- Çok soğuk ya da sıcak besinlerin tüketimi
- Alkollü içecek ya da sigara kullanımı
- Bakteri ve virüs enfeksiyonları
- Ağzın çizilmesine neden olabilecek sert besinlerin tüketimi
Yukarıdaki geçmeyen ağız yarası nedenlerine ek olarak, ağız içi yaraların görülme nedenleri arasında genetik hastalıklar, besin ve ilaçlar geliştirilen alerji ve içeriği sağlık açısından uygun olmayan diş macunu kullanımı da yer alır. Bir anekdot düşecek olursak diş sıkma erken yaşlarda başlarsa, bu rahatsızlık kişinin diş sağlı ve düzeni hakkında kötü sonuçlara yol açabilir bu yüzden rahatsızlık üzerine bir an önce ortodontist’e muayene olmalısınız.
Gece Plağı Fiyatları
Diş sıkma rahatsızlığından şikayetçi olanlar için, gece plağı önerilen bir uygulamadır. Bununla birlikte gece plağı, bruksizm hastalarının merak ettiği konulardandır. Gece plağı güncel fiyatlarıyla ilgili bilinmesi gereken en önemli konu, kişiye özel üretilen bir koruyucu ürün olmasından ötürü herkes için fiyatların değişken olduğudur. Çene kayma, diş gıcırdatma ve bu nedenlerden dolayı ortaya çıkan baş ağrısına karşı çözüm olan plak, herkes için farklı boyuttadır.
Gece plağı almak ve fiyatları öğrenmek için ilk adım diş hekimi kontrolüdür. Diş hekimleri bir plak oluşturmadan önce dişin genel yapısını inceler, ölçü alır ve olası diş problemlerini teşhis eder. Dişlerin yapısına göre alınan kalıp baz alınarak gece plağı üretilir. Genellikle gece plağının hazır olması birkaç günü bulabilmektedir. Gece plağı fiyatlarında birçok değişken söz konusu olsa da en önemli faktörler şöyledir:
- Diş ve çenenin ölçüleri
- Diş kliniğinin fiyat politikası
- Diş hekiminin talep edebileceği ek tedaviler
- Gece plağı malzemeleri
Gece plağı tedavisinde hem ölçü hem de malzeme, herkes için değişen bir durumu ifade eder. Hastaneler ya da diş kliniklerinin, önemli bruksizm tedavilerinden olan gece plağı için fiyatları da değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle, gece plağı devlette ne kadar ya da özel kliniklerde koruyucu diş plağı ne kadar sorusunun yanıtını, muayene ile öğrenmek mümkündür. Ama yine de bilgi verecek olursa gece plağı 750 TL’dir.
Diş Sıkma Plağı
Diş sıkma plağının kullanımına başlamak ancak doktorun yönlendirmesiyle mümkündür. Diş hekiminin kararından önce, bir kişi plak kullanmaya karar veremez. Zira, diş plağı öncesinde hekimin daha önemli gördüğü acil tedavilerin gerçekleşmesi de gerekebilir. Diş ve çene ölçülerinin alınmasının ardından, çıkarılan kalıba göre üretilen diş sıkma plağı, 24 saatlik süre zarfında en fazla 12 saat kullanılmalıdır.
Plak kullanım süresi herkes için farklılık gösterebilir. Diş sıkma plağının kullanım süresi, bir kişinin diş sıkma şiddetine göre ve plağın özelliklerine göre farklı olacaktır. Bununla birlikte, bir plak ortalama 6 ay ile 3 yıl arasında kullanılır. Diş sıkma plağının çene yapısına uymayacak bir hale gelmesi, yırtılması, yaraya neden olması ve renginin değişmesi ise gece plağının değişmesi gerektiğini gösterir. Böyle bir durumda diş hekimine danışarak, yeni plak talep edilebilir.
Gece Plağı Zararları
Çene ve diş sağlığı açısından önemli bir koruyucu olan gece plağı zararları olup olmaması ile de merak edilmekte. Gece plağı bazı kişiler tarafından, ağızda yaraya neden olması gibi şikayetlerle gündeme gelebilir ancak bu nadirdir. Gece plağının kanıtlanmış herhangi bir zararı yoktur. Bununla birlikte, üretilen plağın ağız yapısına uygun olmaması yara gibi sorunlara neden olabilir, böyle bir durumda gece plağı değiştirilmelidir.
Gece plağının temizliğine dikkat edilmemesi ise ağızda ve dişlerde çeşitli sorunlara neden olabilir. Diş sıkma ve gıcırdatma tedavisinin en önemli parçası olan plaklar, hijyenik tutulmalıdır. İyi bir şekilde temizlenmeyen gece plağı diş çürümesi, ağız kokusu ve ilerleyen safhalarda diş eti iltihabına dahi neden olabilir.
Gece Plağı Nasıl Temizlenir?
Gece plağının temizliği, hem sağlıklı bir ağız yapısı hem de uzun süre kullanım şansı açısından önemlidir. Dişlerin saatlerce maruz kaldığı bir koruyucu olması nedeniyle gece plağının üzerinde bakteri ya da virüs gibi zararlı yapıların olması, sağlık açısından bir risktir.
Gece plağı temizleme işlemi, günlük diş temizlik rutininin parçası olmalıdır. Gece plağı nasıl temizlenir sorusunun yanıtları ise şu şekildedir:
- Diş plağı her kullanımdan sonra suyla yıkanır. Bu işlem, plağın aşınmamasını sağlar.
- Plak sert olmayan diş fırçası ile fırçalanabilir.
- Suyla yıkama esnasında soğuk ya da ılık su tercih edilmelidir. Sıcak su, plağı yumuşatabilir.
- Temizlik için kullanılan fırça ile diş fırçalanmamalıdır, bunun nedeni ise bakteri geçişini önlemektir.
Gece plağının temizliğine dikkat edildiği müddetçe plak uzun yıllar boyunca kullanılabilir.
Gece plağı diş sıkma tedavisinde en etkili yöntemlerden biridir. Dişlerin sürtünmesini önleyen plak, kısa sürede etkilerini gösterir.
Diş sıkma plağı fiyatı, devlet hastanelerinden randevu alınarak öğrenilebilir.
Gece plağının kullanım süresi, kişinin diş sıkma şiddetine ve plak yapısına göre değişir.
Gece plağı çeneye zarar vermez, çene ölçüsüne göre üretilen plak, çene kaymasını engeller.
Diş plağının temizliğinde fırçalama tekniği tercih edilebilir ancak günlük diş fırçalanan fırça yerine, ayrı bir fırça kullanılmalıdır.